I Little Zebra Shopper leker man affär med en kassaapparat och har möjlighet att skanna streckkoder på varor som man pysslar ihop själv efter utskrift från tillverkarens hemsida. Det är en rolig app som kombinerar surfplattans möjligheter med lek med fysiska produkter.

I Little Zebra Shopper från Hans-Peter van Leeuwen använder man surfplattan som kassaapparat, liknande den som finns i Toca Store. Det som gör Little Zebra Shopper unik är att man dessutom kan använda appen för att skanna koder på fysiska varor. För att kunna göra det måste man pyssla lite med sax och tejp eller lim eftersom varorna laddas ner som bilder på pdf-filer från tillverkarens hemsida. Efter utskrift klipper man sedan ut och limmar/tejpar ihop varan. Det fungerar fint att skriva ut på vanligt kopieringspapper, men det blir såklart stadigare (och mer hållbart) om man använder sig av lite tjockare papper. Totalt finns det 18 produkter i fyra set: startset, frukost, middag och godis.

ANNONS:

Little Zebra Shopper

Man kan dessutom ladda ner pengar att betala med i form av mynt och sedlar eller betalningskort. Det kan vara svårt för mindre barn att själva klara av att pyssla ihop varorna, här behövs lite hjälp av en vuxen.

little-zebra-shopper-mynt-sedlar

Alla produkter, mynt, sedlar och betalningskort går att ladda ner via appens hemsida.

Efter att ha gjort varorna och pengarna färdiga kan leken starta. För att skanna varorna håller men dem över fönstret till höger så att streckoden syns. Det dyker då upp en bild på varan och priset syns i rutan ovanför siffrorna. Om man vill betala för en vara som inte har streckkod kan man välja att själv slå in ett pris. Denna vara syns då inte i bild. När man trycker på den gröna större knappen till höger kan man summera ihop priset på alla inköpta varor och summan dyker upp på ett kvitto till vänster. Man kan nu slå in hur mycket man betalar och det skrivs ut på kvittot hur mycket man ska ha tillbaka. När man betalar med kort ber appen om en pinkod, här skriver man en valfri 4-siffrig kod. På detta sätt kan man använda Little Zebra Shopper för att träna på huvudräkning och att hantera betalning med kontanter och kort. Dessutom tränar man turtagning, kommunikation och att ta olika roller på samma sätt som när man leker affär med en vanlig kassaapparat.

little-zebra-shopper-app

En annan sak som förhöjer upplevelsen med appen är att man kan spela in meddelanden och ropa ut det i affären. Det gör man genom att trycka på pratbubblan för att spela in och mikrofonen för att spela upp.

Little Zebra Shopper är mycket lättanvänd och innehåller inte in-app purchase, externa länkar eller reklam för tredje part. Det finns inga inställningsmöjligheter. De enda ljud som finns är vid skanning av varorna och utskrivning av kvittot. Genom att trycka på frågetecknet kommer man till en sida med information om appen och hur man gör för att ladda ner varorna. Denna kunde med fördel vara placerad lite mer på sidan av skärmen och ha barnlås, eftersom det är lätt att trycka här av misstag. För att göra det lättare att komma igång skulle det vara bra om det fanns direktlänkar, skyddade av barnlås, i appen till nedladdning av varor, pengar och kort. Det hade också underlättat om alla pdf-filer var samlade i ett dokument.

Jag tycker om att man i Little Zebra Shopper kombinerar surfplattans möjligheter med vanlig lek. Att själv skriva ut material som används vid leken gör att denna app känns unik. Det gör dock också att det tar en stund innan man kan komma igång och leka om man vill använda sig av de utskrivna varorna. Vad som skulle kunna förbättra appen väsentligt är möjligheten själv bestämma vilka varor som ska ingå, ta bild på dem och sätta priset. Det skulle dels kunna möjliggöra en mer realistisk prissättning (t.ex. kostar en förpackning flingor 3,45 av en enhet som inte är angiven), plus att man kan använda de (leksaks)varor som redan finns hemma. I och för sig är det inget som hindrar att man redan nu skriver ut produkterna och klistrar streckkoderna på andra varor man har hemma, men det kommer fortfarande att visas en bild på den ursprungliga produkten vid inskanningen.

Jag har testat appen med mina två barn, 7 och 9 år. De hade riktigt kul med den, både att pyssla ihop varorna, och sedan vid leken i affären. Det har varit blandade reaktioner från redaktionens barn som testat, en del har inte alls fastnat för appen. Little Zebra Shopper passar barn från ca 4 år och jag ger den en fyra av fem i betyg.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Finns även för Android.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 2 okt 2019
  •   30 kr 22 maj 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Little Zebra Shopper för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *