Lola ska ha kalas för sina vänner och behöver hjälp att fixa kalasmat och dekorationer. Innan de roliga kalasförberedelserna kan göras måste enkla och färgglada bokstavsuppgifter lösas.

Den numera ganska välkända Pandan Lola är tillbaka i en ny bokstavsapp för barn i förskoleåldern. Det gäller att fixa glass, tårta, ballonger och partyhattar till Lolas kalas. Innan barnet får göra respektive sak så måste det dock lösa olika bokstavsuppgifter. All text och alla uppgifter är på svenska och en massa andra språk. Den svenska Lolarösten är tydlig och lätt att förstå.

ANNONS:

Lolas ABC Party

Det finns sex olika uppgifter som slumpas fram:

 • Peka ut namngivna bokstäver
 • Forma bokstäver
 • Placera bokstäver på rätt plats i ord
 • Placera bokstäver i alfabetsordning
 • Memory bestående av kort med bild och begynnelsebokstav.
 • Memory i vilket man parar begynnelsebokstav och bild

Lolas ABC Party

Lolas ABC Party

Efter tio insamlade poäng får Barnet man välja tårta och garnering, glasskulor och topping, hatt och dekoration, samt blåsa upp ballonger. Urvalet av färg och dekor varierar till viss del från gång till gång så kombinationsmöjligheterna är mycket stora och detta lockar till upprepade spelomgångar.

Lolas ABC Party

När barnet är klar med de fyra kalasmomenten kan barnet antingen välja att spela om någon del direkt eller gå vidare till kalaset. Den avslutande kalassidan är till viss del animerad och djuren har på sig de hattar som barnet skapat och samma sak gäller för ballonger, tårta och glass. Tyvärr så får djuren till mina barns stora besvikelse inte äta de fina godsakerna.

Gemensamt för alla uppgifter är att det inte går att misslyckas utan barnet kan fortsätta tills det blir rätt. Tar barnet fel bokstav försvinner den efter att det fått höra vad den heter och får pröva en annan. Som en extra hjälp skakar rätt bokstav efter ett tag och i ord- och alfabetsuppgifterna kan man trycka på de tomma bokstavsrutorna och få bokstaven uppläst och då oftast i kombination med en svag skugga av den. Det finns därmed mycket att lära även för ett barn som gissar sig fram. Snabba svar utan feltryckningar leder till flera poäng på en gång och stegvis ökad svårighetsgrad i form av fler bokstäver att välja mellan och fler kort i minnesspelet.

Min femåring har precis börjat intressera sig för lite fler bokstäver än de i sitt eget namn och detta var en perfekt app för henne. Hon är inte tillräckligt lockad av bokstäverna för att tycka det är kul att sitta och traggla utan behöver någon form av yttre motivation och då var partyfixandet perfekt. Hon brukar lockas av att få dekorera kakor och liknande så detta var ett bra sätt att smyga in lite bokstavsträning, som hon dessutom tyckte var kul eftersom det var lätt att få rätt. För hennes del känns det som om det krävs precis lagom många rätt svar innan hon får ett avbrott med en kreativ belöning.

Storasyster som ska fylla 7 kan redan läsa och spelade sig snabbt fram till några stycken kalas och sa att det var kul men har efter det inte återvänt till appen.

Mina barn har tidigare spelat Lolas alfabetståg som har liknande bokstavsuppgifter. De tyckte att alfabetståget var okej, men det verkar som om belöningen i form av att få fixa fest i Lolas ABC party är betydligt mer motiverande och hela spelet upplevs därmed som roligare.

Det är mycket bra att svårighetsgraden ökar stegvis så länge man har ett och samma barn som spelar och inte vill eller behöver börja om helt från början varje gång. Jag önskar dock att det fanns möjlighet att göra manuella svårighetsinställningar i form av val av antal bokstäver och kort, stora och/eller små bokstäver, bokstavsnamn eller bokstavsljud. Dessutom hade jag velat kunna ta bort ledtrådarna i form av skakande och skuggade bokstäver.

Min dotter ifrågasatte ibland valet av ord på en del föremål, men det störde inte spelupplevelsen då det är bokstäverna som är i fokus och dessa har rätt namn. För vår del blev detta i stället en bra öppning för samtal om ordens innebörd och jag fick bekräftat att hon faktiskt tog till sig vad som sades.

Lolas ABC party kan locka fram intresse för bokstäver på ett kravlöst och lustfyllt sätt. Ur läsinlärningsperspektiv känns appen däremot mindre lämplig eftersom det i den svenska versionen är bokstävernas namn och inte ljud som hörs.

Appen har inte reklam från tredje part eller in-app purchase. iPhone/iPad appen har dessutom barnlås på externa länkar. Detta barnlås finns tyvärr inte i Android-appen.

Jag rekommenderar Lolas ABC party till barn mellan 3 och 6 år som är som är på väg eller precis börjat att intressera sig för bokstäver. Kan barnet redan alla bokstäver erbjuder appen stunds nöje men inga större utmaningar. Betyget blir en trea av fem möjliga.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. För iPhone/iPad och för Android.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: danska, engelska, finska, franska, japanska, nederländska, norska (bokmål), spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   59 kr 2 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lolas ABC Party för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

 1. Åse karttunen skriver:

  Fanns mycket Fel i ljudning av bokstäver och skrivna ord tex ägg blev ögg

 2. Pappa Daniel skriver:

  Åse: Testa att uppdatera appen. Den senaste versionen (1.0.2) har enligt utvecklaren åtgärdat felen.

 3. Lisette skriver:

  Barnen tyckte appen var rolig från början men efter att ha spelat ett par gånger tröttnade de efter att det inte hände något när man ”varvat” spelet och kommit igenom alla småspel så blev det inget kalas eller annat utan det var bara ett abrupt slut…

  Så kul och pedagogiska småspel men tyvärr ett ”tråkigt slut”

 4. Camilla skriver:

  Min 4-åring gillade spelet jättemycket i början. Dock lärde han sig det lite för snabbt så efter ett par gånger gjorde han småspelen av ren rutin. Svårighetsgraden ökade inte mellan de olika spelen, vilket gjorde att intresset svalnade snabbt. Att rita bokstäverna gillar han dock fortfarande men det händer för lite i övrigt.

 5. Pia Noren skriver:

  Testade på förskolan där jag arbetar och vissa barn fastnade för denna app och satt ganska länge och det var roligt att det var lite olika uppgifter tyckte dom.

 6. Maria Mellqvist skriver:

  Vi har haft denna app ett tag nu och min 4-åring har återvänt många gånger. Hon är nyfiken på bokstäverna och tycker om de olika småspelen som appen erbjuder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *