Lola’s Fruity Sudoku är en rolig app för barn som vill lära sig spela Sudoku.

Från finländska utvecklaren Beiz kommer appen Lola’s Fruity Sudoku. Det här är en rolig app för barn som vill lära sig att spela Sudoku. Min 5-åring har varit intresserad av att lära sig Sudoku i flera år nu. Men även fast reglerna är enkla har jag haft svårt att förklara. Jag har testat flera Sudoku-appar men de har alla varit för svåra. Fram tills nu. Nu har jag hittat en som jag vill rekommendera.

ANNONS:

Lola’s Fruit Shop Sudoku har tre svårighetsnivåer, där den enklaste är en introduktion för barn som aldrig tidigare spelat.

Istället för siffror har man i nivå 1 och 2 frukter att placera ut i ett rutnät. I nivå 1 har man endast 3×3 rutor där en enda plats är tom. Det gäller att lista ut vilken av tre frukter som skall in på denna plats. I nivå 2 och 3 blir rutnätet större. I den sista nivån byts frukterna ut mot siffror, men svårighetsnivån är fortfarande enkel.

Förutom svårighetsnivåerna kan man även få hjälp genom att trycka på en glödlampa. Appen ger belöningar i form av frukter som man får placera ut i ett fruktstånd. På minussidan är att appen har engelskt tal, och ganska mycket sådant till och med. Detta går att stänga av, men då försvinner även musik och ljudeffekter. Spelet är dock lätt att förstå även om man inte förstår vad som sägs.

Appen har reklam för en annan app av samma utvecklare. Det finns barnlås på externa länkar. I övrigt finns varken reklam eller köp i appen.

Jag rekommenderar appen till barn mellan fyra och sex år. En vuxen kan behöva sitta med och förklara första gången. Det engelska talet sänker betyget till 3 av 5. Men det är ändå den bästa Sudoku-app för barn som jag testat hittills.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp: iPhone/iPad.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: engelska, finska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, spanska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   30 kr 6 maj 2021
 •   35 kr 7 jan 2020
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lola’s Fruity Sudoku för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

11 kommentarer

 1. Helen skriver:

  Jag har en tjej som precis börjat nollan och som kan lite matte. Jag gör lite sudokubilder och hon vill hjälpa men att förklara är svårt. Nu kan min dotter engelska så det tog henne 5min med Lolas så hade hon själv knäckt koden. Det negativa tycker jag är att när barnen väl knäckt kod så finns det inga svårare nivåer än 3:an så nu måste vi ha en ny barnsudokuapp. Mitt betyg för att lära barn 5 (om dom förstår språket) men sen att spela när dom vill avancera 2.

 2. kristin skriver:

  Min 3,5-åring gillade appen och förstod snabbt hur den fungerade. Han hade lättare att förstå när frukten byttes ut mot siffrorna 1-4, blev mer logiskt då (lättare att räkna och se vad som fattas). Belöningen var bra, han blev inspirerad att fortsätta. De första banorna är väldigt lätta. Nästa nivå när man har fyra lådor med fyra bilder i varje kunde lådorna vara lite tydligare markerade för att barnet ska se dem lättare.
  En fin och trevlig barnapp som inbjuder till logiskt tänkande. För att förstå principen för sudoku kan appen passa barn i en bred åldersgrupp, säkert från 3 upp till skolålder. När man väl knäckt koden är appen säkert mer användbar för yngre barn som inte har samma behov av att det blir svårare och svårare utan kan vara nöjda med att själva kunna klura ut lösningen.

 3. Karin-Maria Löfdahl skriver:

  Mina döttrar tyckte att det var en rolig app, och de lyckades klura ut hur sudoku fungerar ganska snabbt. Det är bra att det finns olika svårighetsnivåer. En bra App för sudokunybörjare!!! Döttrarna är 7 och 10 år.

 4. Maria skriver:

  Perfekt app för min 5 1/2 åring att lära sig hur sudoku fungerar.

 5. Mia skriver:

  Mina flickor Sanna, 6 och Indra 3,5 gillar den här. Storasyster visade lillasyster, så de kunde göra tillsammans. Bra att det börjar väldigt lätt och snabbt ökar svårighetsgrad. Med lite hjälp av mig knäckte minsta tjejen snabbt koden sen. Belöningen att fylla fruktstånden funkar bra.
  Men sen då? Man skulle vilja ha fler svårighetsgrader för det gick alldeles för fort att ’slå i taket’. Steget till ’riktig’ sudoku blir för långt, så fler nivåer hade varit guld.
  Om man ska vara petig kunde boxarna vara tydligare markerade. Att det är på engelska är ok. Flickorna är så vana och tycker det är kul att veta vad frukter o siffror heter på engelska, fast alla kommentarer blir liksom bara ett ’surr’, så visst hade svenskt tal varit bättre.
  På det hela taget en mysig liten app för yngre barn och med fler nivåer hade den varit riktigt bra!

 6. Tina Johansson skriver:

  En perfekt App för mitt 5åriga barnbarn. Hon älskar bilderna och utmaningen.

 7. Britta bloggar skriver:

  Min treåring gillar spelet. Lite svårt först, men hon tycker att det är roligt när man hjälper henne lite.kul att det är både frukt och siffror!

  Jag blir däremot smått vansinnig på musiken och pratet…. 🙂

 8. Cilla Svantesson skriver:

  Min 6 åriga dotter älskar verkligen denna appen. Hon får fundera lite o så blir de svårare eftersom.

 9. Helena skriver:

  En perfekt app för att introducera sudoku! Precis som du så har jag haft svårt att förklara så min femåring förstår, men här greppade hon systemet direkt! Och hon gillar det också.

  Däremot så tycker jag spelet är lite för ”litet”. Fruktståndet fylls fort och då har vi inte kunnat spela mer utan att starta om appen, eller så är det vi som varit lite tröga som inte kommit vidare? En ytterligare svårighetsstegring hade varit bra, plus möjlighet att spela vidare så länge men vill fast fruktståndet är fyllt.

 10. Birgitta skriver:

  Jag tycker det här är en intressant app eftersom den på ett så lättfattligt sätt förklarar hur man löser sudoku. Min 5-åring fattade direkt hur han skulle göra med frukterna och när det sedan gick över till siffror var det inget konstigt med det. Jag löser själv många sudokun och mina barn har undrat hur det går till. När 5-åringen insett att även han kunde lösa sudokun lös hans ögon nästan en hel kväll.

 11. Christina skriver:

  Appen är en perfekt introduktion till sudokuns värld. Sedan är det bara att köra på för att träna barnen i att upptäcka mönster osv. Jag håller med Mia om att det kunde varit fler nivåer och att barnen snabbt kan tycka att det blir för lätt. Men som introduktion är den perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *