Lola Panda är tillbaka och nu behöver hon hjälp med att lasta ett stort lastfartyg. Men för att lådorna ska hamna rätt i lasten gäller det att man kan lösa enkla matteproblem.

I Lolas Matteskepp gäller det att hjälpa pandan Lola med att se till att gods från tågvagnarna hamnar i rätt lastrum på det stora lastfartyget. Lådorna lastas av automatiskt och rör sig ner mot fartyget. Genom att dra lådan åt sidan får man den att åka ner i rätt lastrum – vilket som är rätt förstår man genom att lösa räkneuppgiften på lådan. Men det gäller att se upp så inte lådorna faller ner i vattnet för det finns stora hål i kajen. Ibland hoppar det ut sjöstjärnor, krabbor och andra vattendjur från tåget. De ska inte ner i lastfartyget utan ska tillbaka ner i vattnet. När man placerat alla lådor rätt är banan klar och som belöning får man ett klistermärke som kan placeras in på en bild med Lola och hennes vänner.

ANNONS:

Spelet har tre nivåer, Lätt, Medel och Svår:
-Lätt passar barn från 3 år, här behöver man inte kunna räkna utan man ska känna igen siffrorna på kajplatsen och matcha med rätt antal frukter i lasten.
-Medel passar barn från 5 år, här behöver man kunna enklare addition och subtraktion för att lösa de svårare uppgifterna.
-Svår passar barn som är runt 7 år eller äldre, den innehåller tal med multiplikation och division
För att kunna spela nästa nivå måste man klara banorna på den enklare nivån först. Det går alltså inte att hoppa direkt till den nivå som man tror passar ens barn bäst.

Medelsvårt

Min dotter som strax fyller sex år tycker det här är ett kul spel, iallafall så långt som hon klarade av uppgifterna. Hon är inte så hemma än på plus och minus men de enklaste talen på nivå Medel fixar hon. Sista nivån Svår är däremot alldeles för knepig och hon kan inte riktigt acceptera att det är så utan hon blir arg på spelet istället. De spelinslag som inte handlar om räkning, som att se till att havsdjuren inte hamnar i fartyget eller att se till att skattkistan som dyker upp ibland hamnar rätt, är nog de delar som hon uppskattar allra mest. Att hon dessutom tränar lite matematik är inget hon tänker på.

Spridningen i svårighetsgrad är ett av problemen med den här appen och jag förstår inte riktigt vilken målgrupp utvecklarna sett framför sig. Är det tänkt att man skaffar den tidigt och börjar med enkla matematiska begrepp och sedan använder den över flera år medan barnet lär sig mer? Eller är den tänkt att kunna användas av flera barn i olika åldrar i en syskonskara samtidigt? Vi i redaktionen har iallafall konstaterat att appen passar bäst för yngre barn runt 4-6 år som tycker det är kul att spela den lätta nivån och kanske lite på Medelnivån. De äldre barn (8 år) som testat klarar visserligen av den svåraste nivån men de tycker att upplägget med den söta Pandan Lola är lite för barnsligt för att det ska vara kul att spela en längre stund.

Ett annat problem med appen är hastigheten. Det går inte att reglera hur snabbt lådorna ska lastas av från tåget och det upplevs av flera barn som väldigt stressande. Min dotter kan egentligen enkel addition men hon hinner inte tänka efter. Istället gissar hon bara vad som är rätt svar för att lådorna inte ska trilla i vattnet.

Sammantaget så är det här en app med bra spelkänsla och roliga uppgifter men som tyvärr blir svåranvänd eftersom den har sån spridning på svårighetsgraden i räkneuppgifterna och att speltempot är för högt för mindre barn. Om det hade funnits möjlighet att påverka hastigheten i spelet hade betyget kunnat bli högre. Ett annat önskemål är att man kunde reglera svårigheterna på uppgifterna själv, så skulle den bli mer användbar för barn i olika åldrar.

Appen har en låst föräldrasida där man ställer in språk. Där finns även länkar till utvecklarens webbplats, Twitter och Facebook. Dessa länkar är skyddade bakom ett barnlås.

Appen finns för iPhone och iPad, vi rekommenderar att man spelar på iPad för annars kan det bli för småttigt på skärmen att komma åt att flytta lådorna.

Passar bäst för åldrarna 4-6 år. Betyg 3.

Appen finns även i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Uppdaterat den 2 maj 2013
I den nya versionen av appen kan man nu öka hastigheten genom att trycka ner en knapp när man ser att lådan är på väg till rätt lastrum. Det kanske är bra för otåliga spelare, men jag hade hellre sett att man ändrat så att det även gick att få lådorna att röra sig långsammare.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 10 språk: danska, engelska, finska, franska, nederländska, norska (bokmål), ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 7 jan 2020
  •   35 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lolas Matteskepp för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *