Lola är återigen ute på en mattetågsresa och denna gång ska man svara på olika uppgifter för att vid banans slut bli belönad med att få välja olika dräkter till kompisarna på tåget och efter sex omgångar blir det maskerad.

Lolas Mattetåg 2 är en fortsättning på Lolas Mattetåg och vänder sig till lite äldre barn som behärskar tvåsiffriga tal.

ANNONS:

Lolas Mattetåg 2

Appen har tre olika svårighetsnivåer som till stor del går in i varandra eftersom svårighetsnivån följer barnet. Det kan komma medeluppgifter redan på lätta nivån om barnet svarar rätt på de flesta uppgifterna och om barnet har många fel på medelnivån så kan det få uppgifter från lätta nivån.

En berättarröst läser på svenska (eller ett av 12 andra språk) upp vad man ska göra på de olika uppgifterna. Talen i svarsalternativen läses upp om man trycker på dem, men däremot finns ingen uppläsning av själva uppgiften. Det går inte att misslyckas på uppgifterna utan väljer man fel svar så får man försöka igen.

Flertalet av uppgifterna fokuserar på att man ska lösa eller jämföra tvåsiffriga additions- eller subtraktionsuppgifter men även en del enklare multiplikationsuppgifter förekommer. Tal ska dessutom placeras ut i storleksordning, udda och jämna tal markeras, antalet äpplen i lådor ska jämföras och det gäller att lista ut vilken fyrfärgad cirkel som passar in i en mönsterrad.

Lolas Mattetåg 2

Lolas Mattetåg 2

Lolas Mattetåg 2

Sista utmaningen på varje bana innebär att man ska svara rätt på så många uppgifter som möjligt på tid. Detta moment kan upplevas stressande då uppgiftsmolnen eller ballongerna hela tiden rör sig och man får uppmaningen att skynda på. Rent resultatmässigt gör det dock ingen skillnad om man svarat rätt på en eller tio uppgifter.

Det finns ingen tredjepartreklam eller möjlighet till köp inuti appen. Länkarna till föräldrasidorna är barnsäkrade med ett multiplikationslås. Efter ett tag får man dock upp en betygsätt appen ruta som däremot inte är barnsäkrad.

Det går att följa barnets framgångar på en barnsäkrad sida direkt i appen eller via e-post om man skriver in sin adress. Man kan se hur länge barnet spelat och hur stor andel av uppgifterna som barnet svarat rätt på. Tyvärr finns det ingen möjlighet att skapa olika användraprofiler och följa olika barn separat om det är flera som använder samma app.

Min sjuåring har hjälpt mig att testa denna app och hon tyckte att den var rolig. För att lösa uppgifterna har hon använt både fingrar och nya tankestrategier som jag fått presentera för henne. När det blev höga subtraktioner på sista tidsuppgiften gav hon ibland upp och fick gissa sig fram och jag kan förstå henne för det är inte helt lätt att snabbt jämföra summorna då dessa inte alltid har någon större storleksskillnad. Kommer hon fortsätta använda appen lär hon dock bli en mästare på rimlighetsbedömning.

Jag tycker att uppgiften att peka ut udda och jämna tal är bra men samtidigt är detta något som många sexåringar troligtvis inte hört talas om och jag tycker det hade varit bra om det i appen funnits en förklaring på vad ett udda och jämt tal egentligen är. Jag fick nu förklara detta för min sjuåring och hon kunde sen lätt peka ut rätt tal. Risken är dock att ett barn väljer att helt enkelt gissa sig fram och då får det knappast någon större förståelse för begreppens innebörd.

Det är inte helt lätt att med hjälp av huvudräkning eller fingerräkning räkna ut svaret på tvåsiffriga additioner och jag hade därför önskat att det hade funnits en möjlighet att välja att se uppgifterna som uppställningar. Det hade då varit lättare att på ett överskådligt sätt se att man bör lägga ihop entalen först och därefter tiotalen. Jag försökte få min sjuåring att tänka entalen först och detta fick henne att självmant köra med uteslutningsmetoden när det gälde att snabbt välja bland svarsalternativen.

Vissa översättningar känns inte helt matematiskt korrekta men det är inga problem att förstå vad som efterfrågas. Jag har fått lära mig att det är viktigt att använda rätt matematiska termer redan från början med barn och då känns det lite fel när barnet ombeds att lägga till i stället för att addera och att de frågar efter vilken siffra som saknas när det faktiskt handlar om tal.

Uppgifterna i sig är inte så lekfulla men appens utformning med glada färger, ljudeffekter och rörlig grafik gör att det ändå känns väldigt lekfullt. Jag rekommenderar Lolas mattetåg 2 till barn mellan 6 och 8 år. Maskeradbelöningen kanske egentligen är mer anpassad till lite yngre barn men glad musik och rörelser kan uppskattas även av denna åldersgrupp.

Uppgifterna i sig är inte så lekfulla men appens utformning med glada färger, ljudeffekter och rörlig grafik gör att det ändå känns väldigt lekfullt. Jag rekommenderar Lolas mattetåg 2 till barn mellan 6 och 8 år. Maskeradbelöningen kanske egentligen är mer anpassad till Iite yngre barn men glad musik och rörelser kan uppskattas även av denna åldersgrupp.

Betyget blir tre av fem.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp. Både för iOS och Android.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 13 språk: danska, engelska, finska, franska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, norska (bokmål), ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   59 kr 7 jan 2020
  •   35 kr 2 okt 2019
Google Play Store
  •   49 kr 16 sep 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lolas Mattetåg 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *