Lär dig grunderna i multiplikation och division med hjälp av frukt, grönsaker och två söta bonushistorier.

Lumio Farm Factor är en matteapp från Lighthouse Learning, som tidigare skapat Fruity Fractions. Här är det de absoluta grunderna i multiplikation och division som lärs ut genom att frukt och grönsaker placeras i lådor och rader.

Limio Farm Factor

Appen har 60 olika interaktiva problem att lösa och under spelandets gång får man en liten tecknad berättelse uppdelad i olika kapitel.

ANNONS:

Svårighetsgraden ökar successivt allt eftersom spelaren låser upp nya nivåer. Varje problem belönas med en, två eller tre blixtar beroende på hur snabbt det löstes.

I Mystery Multiplication övas grundläggande multiplikation. Första steget är att förstå att 2+2+2 är samma sak som 3×2, sedan börjar problemlösningen. Tänket ”Om du får tre lådor med två päron i varje, hur många päron har du då?” visualiseras på ett enkelt och lättfattligt sätt.

Limio Farm Factor

Veggie Divide övar på samma vis division och strävar dessutom efter att få spelaren att se sambandet mellan de två räknesätten. Här delas ett givet antal paprikor eller rädisor upp i lådor för försäljning på marknaden.

Lumio Farm Factor

I båda avsnitten varieras problemen. Ibland flyttas frukter, ibland är det istället rätt siffror som skall väljas till ett utskrivet mattetal där något saknas.

Just sambandet/motsatsförhållandet mellan multiplikation och division är något som utvecklaren uttalat fokuserar på. Det är viktigt att barn introduceras för båda räknesätten så snart som möjligt efter varandra, menar utvecklaren och jag håller med. Till och med min nioåring, som har lätt för matte och dessutom redan testat på båda räknesätten i skolan, fick en liten aha-upplevelse av de sista problemen i Veggie Divide. Eftersom appen är stegvis uppbyggd är det ett bra tips att köra igenom hela Mystery Multiplication innan barnet går vidare in på divisionen.

Vi har testat appen på iPad och tyckte att den var lättnavigerad och användarvänlig. Det går till exempel att flytta flera frukter i taget genom att använda två fingrar på skärmen och man får lagom hjälpsamma ledtrådar om man gör fel eller kör fast. Lumio Farm Factor är barnvänlig och all föräldrainformation samt externa länkar ligger bakom ett barnlås. Föräldrainformationen är på engelska, men pedagogiskt upplagd och innehåller bl. a tips på hur barnet kan fortsätta öva multiplikation och division hemma. Här kan också ljud och möjligheten att få ledtrådar stängas av.

Ett par av redaktionens barn i åldern 8-9 tyckte att multiplikationsdelen var lite ologisk och otydlig när den enbart accepterade att tal skrevs i en viss ordning. Exempelvis kan 3×2 vara rätt, medan 2×3 är fel. Givetvis beror det på att utvecklaren vill lära spelaren att tänka ”antalet lådor gånger antalet grönsaker”, men för de barn som redan greppat konceptet med de här räknesätten och övat dem i skolan upplevdes det som underligt att inte kunna vända på talen. Även jag som vuxen tyckte att det ibland var en aning otydligt vilken kolumn som gällde lådor och vilken som gällde frukter.

Det som för närvarande ligger Lumio Farm Factor mest i fatet är dock språket. Instruktionerna är endast på engelska måste läsas (det finns ingen uppläsningsfunktion). Även om de är korta och lättförståeliga behöver alltså en vuxen hjälpa till och förklara vad varje uppgift går ut på om barnet inte kan läsa på engelska. Eftersom appen är så grundläggande är det möjligt att den inte riktigt tillför så mycket för barn som är så stora att de själva kan läsa instruktionerna.

Då appen fokuserar så mycket på tankeprocessen och så lite på själva uträkningen skulle jag vilja säga att den passar bäst för barn som inte mer än börjat nosa på multiplikation och division i skolan, eller för barn som faktiskt tycker att det är svårt att greppa de båda räknesättens grunder. Nioåringen här hemma blev en aning irriterad för att hen inte kunde ”skriva in svaret” någonstans, för hen ville ju räkna ut talen också. Däremot kan säkert även äldre barn som behöver en tydlig visualisering av multiplikation och division för att förstå hurräknesätten fungerar ha nytta av den.

Vi på Pappas Appar som testat appen tycker att den är värd en rekommendation, även om den kräver att man kan läsa på engelska. Just möjligheten att åskådliggöra hur ting delas upp i högar och rader samt övningen att klä matteproblem i ord gör LumioFarm Factor till en bra app. Eftersom den i nuläget saknar svenskt tal blir betyget en trea. Rekommenderas till barn mellan 6 och 10 år.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Lumio Farm Factor för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *