Mamma Mu bygger koja är en uppläst bilderbok till iPhone och iPad. Boken saknar interaktivitet, men det känns faktiskt mest befriande.

För småbarnsföräldrar behöver väl knappast Mamma Mu någon närmare presentation. Denna märkliga ko och hennes ännu vän Kråkan har gjort många äventyr tillsammans. I den här appen får vi se när Mamma Mu ser barnen bygga en koja i ett träd och självklart vill hon också bygga en koja. Som vanligt blir Mamma Mus upptäckarglädje och Kråkans neggiga överlägsenhet en skön blandning och rolig dialog.

Boken läses av författaren Jujja Wieslander själv, med hjälp av Anders Ågren som gör Kråkans röst. Illustrationerna från Sven Nordqvist är identiska med de i boken med CD-skiva från 2007. Jag tycker Jujja har den mysigaste berättarrösten för barnböcker, så jag är glad att det är hon som läser själv. Efter att ha sett filmen om Mamma Mu så saknar jag lite Johan Ulveson som Kråkan, men Anders Ågren är bra han också.

ANNONS:

Man kan inte interagera med boken alls. Men jag tycker faktiskt det är ganska skönt. Ska man ha interaktion bör den vara välgjord och rik, vilket är få som lyckats med, i synnerhet när det gäller svenska böcker. Istället har Rabén & Sjögren valt att bara göra en helt vanlig bok med uppläsning och satsat på att göra det riktigt bra. Jag tycker det är väldigt bra val, men det finns kanske en risk att man blir besviken om man förväntar sig en app när man i själva verket mer köpt en vanlig bilderbok med som läser sig själv.

Bokens funktionalitet är enkel och bra. På startsidan finns en stor tydlig Play-knapp för att starta boken. I övre högra hörnet finns en verktygsknapp för att välja om boken ska läsas upp och bläddras automatiskt, eller om man vill bläddra själv, samt om man vill ha ljud på eller av. Har man telefonen eller iPaden på ljudlös så är appen tyst, vilket känns smart.

Man bläddrar i boken genom att ”swipa” över sidan, eller använda pil-knapparna som finns på varje sida. Om man stänger ned appen mitt i boken så fortsätter den på samma ställe när man startar appen igen. Inne i boken finns det även en knapp för att slå på och av visning av text och en knapp för att gå till startsidan igen. När man trycker på knappen för startsidan får man en fråga om man verkligen vill gå tillbaka. Detta är bra, men det hade varit ännu bättre om det var symboler och tal istället för endast text så att även barn som inte kan läsa förstår rutan.

Man har även fixat till många av de saker jag gnällde på när jag skrev om t ex Dagspöket på sjukhus. Då stängde appen ned sig efter en viss tid om man inte rörde skärmen, men hela poängen med automatiskt uppläsning var ju just att inte behöva röra skärmen. Men detta, tillsammans med några andra märkligheter, är fixade nu. Det ska även komma uppdateringar av de äldre böckerna med dessa fixar. Mycket bra!

Det mest med den här appen är väldigt bra och gillar man Mamma Mu rekommenderas den varmt, inte minst för att den kostar mindre än hälften av vad den tryckta boken med CD-skiva gör men ändå är roligare och enklare då barnen själva kan starta den och få uppläst.

Det jag främst hoppas på i framtiden är att dessa appar snarare blir vanliga e-böcker. Inte minst sedan Apples nya iBooks 2 verkar så otroligt snyggt.

Mamma Mu-böckerna passar bra för barn från 3-6 år (och pappor i 35-årsåldern). Betyget blir 4 av 5.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mamma Mu bygger koja för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Åsa Simonsson skriver:

    Detta är verkligen hela boken Mamma Mu bygger en koja. Alla fantastiska illustrationer från boken är med. Man kan enkelt välja mellan att bläddra själv eller att det görs automatiskt, samt om man vill läsa själv eller lyssna till mysiga författarrösten Juja Wieslander. Bra inläsning. Kvaliteten känns bra och mina söner på tre och fyra och ett halft läser gärna boken om och om igen.
    Vi rekommenderar verkligen denna bok-app.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *