Mathtopia+ är en underhållande och stundtals beroendeframkallande app som har förmågan att utöka och befästa grundläggande matematiska färdigheter. Med hjälp av lite fingerfärdighet radar man snabbt upp svaren på tal inom områdena addition, subtraktion, multiplikation eller division.

Vid första anblicken kan man undra om det verkligen kan vara roligt att svara på en massa mattetal som i många fall är helt likadana. Tack vare Mathtopias utformning blir svaret att det kan vara både kul och beroendeframkallande. Mathtopia känns mer som ett spel än en färdighetsträningsapp och det är just det som är så bra eftersom man så att säga får färdigheterna på köpet.

ANNONS:

Mathtopia

Man väljer först ett av de fyra räknesätten och uppgifterna inom varje område blir stegvis både fler och svårare. Till en början får man nio uppgifter i taget och endast två svarsalternativ. I de sista uppgifterna är det 49 tal och 7 svarsalternativ. Man tränar addition och subtraktion upp till 20 och multiplikation respektive division upp till 100.

Första gången man startar appen eller om man trycker på hjälpknappen får man en beskrivning med bilder och engelsk text, så att man vet hur man spelar. Reglerna är mycket enkla och man kommer snabbt in i spelet. Det gäller att matcha ett antal matteuppgifter som visas i ett rutnät med rätt svar. Svarsalternativen visas till höger om spelbrädet och man väljer själv om man vill trycka på uppgiften eller svaret först. Vid felaktigt svar blir uppgiften fastlåst på sin plats. Svarar man rätt får uppgiften samma färg som svaret. Man får obegränsat med försök att svara rätt men eventuella lås finns ändå kvar och försvårar i nästa spelmoment.

Mathtopia

När man svarat rätt på uppgifter kan man byta plats på intilliggande uppgifter som ej är låsta så att det blir tre eller fler med samma färg i rad. De uppradade uppgifterna försvinner och spelbrädet fylls på med nya tal. Det finns även två sorters specialbrickor som kommer upp då och då, vilka kan göra det lättare att tömma spelplanen. Den ena kan användas till att slumpvis byta plats på ett antal uppgifter och den andra till att slå sönder valfri uppgift.

Mathtopia

Tre i rad känns inte så svårt att få men är man lite tävlingsinriktad så nöjer man sig inte med tre utan antar utmaningen att få så många brickor som möjligt i rad. Det krävs då att man skaffar sig en överblick över hela spelplanen och tänker lite logiskt. Med lite fingerfärdighet kan man därefter få både sex och sju i rad, vilket är både stimulerande och poänggivande.

Under spelets gång samlar man poäng och beroende på hur snabb man är så belönas man med en till tre stjärnor efter varje avklarad nivå. Det finns 25 officiella nivåer inom varje räknesätt men spelet tar inte slut när alla dessa är upplåsta utan man fortsätter vidare på nivå 26, 27 etc. Summorna är alltid de samma på respektive nivå men uppgifternas placering varierar vilket ger stor variation.

Det går att skapa flera olika användarkonton så att man kan ha koll på den egna statistiken. Ljud, ledtrådar och timer går att stänga av respektive dölja om så önskas. All text är på engelska men rent funktionsmässigt så räcker det att man har koll på siffrornas utseende.

Mina två äldsta barn på sex respektive åtta år har testat Mathtopia+ på iPad. Sexåringen sa att det var roligt men jag märkte på henne att det blev lite jobbigt när spelbrädet ökade i storlek och hon så sakteliga räknade ut ett tal i taget. För hennes del tycker jag därmed att det passar bra att göra en eller två nivåer åt gången för att kunna behålla känslan av att det är roligt. Åttaåringen som gått igenom större delen av appens talområden i skolan kunde i större utsträckning fokusera på att vara snabb och samla stjärnor.

En gång när min åttaåring var inne på multiplikationsdelen kunde han glatt konstatera att det ju var samma tal som han haft i läxa. Han är inte alltid så glad över att öva på den ständigt återkommande matteläxan, vilken innebär att han får ett antal kort med mattetal som det blir förhör på i skolan i form av en stencil som ska fyllas i på tid. Tack vare Mathtopia+ kan vi nu variera frågandet med lite roligt spelande där han inte bara övar svaren utan även får perfekt snabbhetsträning. Jag har dessutom själv fått damma av mina kunskaper när det gäller multiplikationstabellerna och hade riktigt svårt att sluta innan jag tagit mig igenom alla nivåerna.

Mathtopia+ innehåller varken reklam, externa länkar eller in app purchase.

Det hade varit givande utmaning om det funnits en möjlighet att kombinera flera olika räknesätt, till exempel både addition och subtraktion inom samma spel. I övrigt så saknar jag inte något förutom möjligtvis svensk text.

För att ha fullt utbyte av Mathtopia+ bör man nog vara sju år men även yngre barn kan utan större problem klara av de lägre nivåerna.

Mathtopia har på ett mycket bra sätt lyckats kombinera utmaning och färdighetsträning och vilket gör det till ett nöje att träna sig i och automatisera grundläggande matematikfärdigheter. Detta tjatas det mycket om i de yngre skolåldrarna eftersom det är viktigt att man automatiserat grunderna för att senare kunna lösa högre och svårare matematiska problem på ett smidigt sätt. Letar man efter en app som kan göra detta matematiktragglande roligt så är Mathopia+ ett mycket bra val. Hade jag jobbat kvar i skolan och utgått därifrån så hade betyget blivit fem men som förälder ger jag den en stark fyra.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mathtopia+ för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *