Matte 3 Rymdäventyret innehåller matematiska övningar som väl stämmer överens med vad barnen förväntas öva på i skolans årskurs 3. Det finns variation mellan uppgifterna och en spännande ramberättelse om ens släktingar som är intergalaktiska handelsresande och har fastnat på främmande planeter. Svensk text och tal.

Matte 3 Rymdäventyret är den tredje appen från den svenska tillverkaren Learning Excursions (tidigare Parama). Tidigare recenserade appar är Parama Matte 1 och Parama Matte 2 som täcker in matematiken i årskurs 1 och 2.

ANNONS:

Spelet börjar med en videosekvens där man får information om vad som hänt och vad man skall göra. Ens släktingar av intergalaktiska handelsresande har fastnat på fem främmande planeter. Genom att lösa uppgifter kan man återställa balansen i galaxen. Matte 3 Rymdäventyret innehåller fina videosekvenser och berättelsen fångar barnens intresse.

Matte 3 - Rymdäventyret

Matte 3 - Rymdäventyret

Själva uppgifterna kan ibland vara svåra att förstå sig på. Som ofta med matematik är det inte bara rätt svar som ska till utan man skall även visa hur man tänker. I de flesta fall går det bra att prova sig fram, men en av uppgifterna är det flera barn som haft svårt att förstår hur man ska lösa. Uppgiften är att avgöra hur stor skillnaden är mellan våningarna och man ser en astronaut i luften utanför våning 79. I en ruta intill visas talet 108-79. Lösningen är att vi nu ska ta oss stegvis upp först till 80, därefter hiss till 100 och så trappor till 108. På så vis blir det tydligt att 108-79=1+20+8=29. När man väl förstår hur man går tillväga så blir det ett pedagogiskt sätt att lära sig subtrahera större tal.

Matte 3 - Rymdäventyret

Matte 3 - Rymdäventyret

Allteftersom man spelar går historien framåt och en efter en så blir man klar med planeterna. Man måste ta de fem planeterna i rätt ordning. Det går inte att backa och gå tillbaka till en planet man redan varit på. Det går heller inte att få hjälp eller hoppa över ett moment och det gör att man riskerar att fastna om det är en uppgift man inte förstår sig på.

Rymdskeppet är inte bara ett transportmedel utan fungerar också som morot i spelet. Det går att bygga om skeppet och för att köpa nya delar behövs pengar som man kan tjäna i övningsläget. Det här är också ett upplägg som visar att det finns pedagogiska tankar bakom appen.

Det finns även ett övningsläge där man själv kan välja vilka matematiska moment man vill träna på. Här finns samma uppgifter som i spelet. Övningarna är pedagogiskt upplagda och min 9-åring känner väl igen sig i hur uppgifterna ser ut. Däremot är det svårt att förstå vilken sort matte som döljer sig under rubrikerna. Övningarna är inte lika grafiskt välarbetade som videon i speldelen, men det är inget som mina barn påpekat.

Matte 3 - Rymdäventyret

Matte 3 - Rymdäventyret

Appen innehåller alltså matematik för årskurs 3 vilket bland annat innebär taluppfattning och tals användning, pre-algebra, geometri, sannolikhet, klockan, addition, subtraktion, division och multiplikation. En geometriövning kan visa en pentagon där varje sida har talet 20. Uppgiften är att ange omkretsen i en ruta.

Matte 3 - Rymdäventyret

Matte 3 - Rymdäventyret

Det finns tre mattesagor som till exempel handlar om Egypten där man får lära om talsystemet under egypternas era. Det finns också en problemlösningsdel som innehåller 38 olika problemformuleringar. Man blir uppmanad att svara genom att använda plockmaterial, rita en bild, använda räknespråket eller skriva med ord. Detta sker utanför appen men det finns möjlighet att fotografera sitt svar som då lagras tillsammans med problemet.

Matte 3 - Rymdäventyret

Matte 3 - Rymdäventyret

En svensk röst läser upp berättelse, instruktioner och övningar vilket är uppskattat av barnen. Texterna kan ibland vara ganska långa och den som vill läsa själv kan få problem eftersom texten byts ut med jämna mellanrum, i takt med talet. Appen är fri från reklam, externa länkar och köp inuti appen. I inställningarna går det att stänga av ljudeffekter, musik och det talade ljudet. Gömt bakom ett barnlås finns möjlighet att återställa appen för den som vill börja om från början. Ett minus är att det inte finns stöd för flera användare.

Matte 3 rymdäventyret har en spännande ramhistoria, har ett stort innehåll av varierade övningar. Flera redaktionsbarn har spelat men de flesta upplever att övningarna är lite svåra att förstå sig på ibland. Mitt betyg blir därför tre av fem. Appen passar barn mellan 8 och 10 år, men det är tänjbart beroende på barnets mattekunskaper.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   59 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Matte 3 Rymdäventyret för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *