Mattebageriet är en fin och tydlig addition och subtraktionsapp upp till 20 med svenskt tal. Den passar extra bra för nybörjarräknaren då alla tal konkretiseras med hjälp av kakor och det finns en tydlig beskrivande hjälpfunktion.

Mattebageriet visar att matte inte bara är siffror utan att man kan lära sig räkning med hjälp av till exempel pepparkakor. Genom att åskådliggöra siffrorna med hjälp av kakor på plåtar underlättar det för nybörjarräknaren att addera och subtrahera. Inom respektive räknesätt finns sex olika nivåer.

ANNONS:

Mattebageriet

Mattebageriet

Mattetalen är skrivna med siffror samtidigt som de åskådliggörs på ett konkret sätt utav kakor. En barnröst läser upp den aktuella uppgiften och bagaren finns till hands för att ge uppmuntran och beröm. Behöver man hjälp trycker man på bagaren som då flyttar ihop eller tar undan rätt antal kakor så att det är lättare att se vad som är rätt svar. Skriver man in fel svar får man inga negativa kommentarer utan siffrorna mörknar och blir otryckbara en kort stund.

Varje omgång är cirka tre minuter och tiden mäts av en diskret timer. Efter avslutad omgång får man veta hur många kakburkar man samlat ihop och blir belönad med en kringla, kavel eller kockmössa av guld. Spelar man mer så räknas alla kakburkar ihop men stänger man av appen helt börjar räkningen om från början igen.

Mattebageriet

Mattebageriet 1 är väldigt barnvänlig då den varken har köp inuti appen, tredjepartsreklam eller länkar. Enda inställningen som man kan göra är att stänga av bakgrundsljudet.

Min sexåring som inte har visat något större matteintresse tidigare har tyckt att detta varit en rolig app. Sexåringen har inte haft några problem att lösa uppgifterna i sig men har fått kämpa en del för att skriva in rätt siffror då hen inte har full koll på vilka siffror som tvåsiffriga tal består av. Sexåringen har dock på både gott och ont kunnat pröva sig fram vilket nog i slutändan har ökat kunskaperna. Fördelen med att bara kunna trycka och testa många gånger har varit att hen inte behövt känna att hen misslyckas, vilket snabbt får sexåringen att avsluta appar. Samtidigt så har jag märkt att hen tyvärr låter bli att riktigt tänka efter. Hade det funnits en inställningsmöjlighet som gjorde att man kunde välja att felen räknades ihop så tror jag att sexåringen hade ansträngt sig lite mer för att verkligen skriva in rätt siffror på en gång.

Det är lätt för ett barn att på egen hand förstå vad som ska göras men det blir naturligtvis extra lärorikt om man som vuxen sitter med och resonerar kring hur barnet tänker. Den passar utmärkt både hemma, i förskola och skola. När jag suttit tillsammans med min sexåring har jag exempelvis försökt uppmärksamma att hen kan räkna ut att en etta är första siffran i sjutton genom att se på kakorna som bildar en hel rad och att det sen måste vara en sjua eftersom det är sju kakor i nästa rad.

Det största minuset med Mattebageriet är att den kan upplevas som ganska enformig eftersom det hela tiden räknas med samma kakor utan någon större variation. Dessutom är det är det lite snålt med belöningar. Bagaren ger bra uppmuntran och beröm men jag tror det hade varit en bättre sporre att spela mer om man hade kunnat samla ihop och spara kockmössorna, kavlarna, kringlorna och även andra föremål i en stickersbok eller liknande.

Övriga barn i redaktionen har haft lite blandade åsikter om Mattebageriet 1. En del har tyckt att den varit tråkig och enformig medan andra tyckt den varit rolig och gärna återkommit till den. Den tydliga utformningen och det pedagogiska upplägget gör att jag och mina barn tycker att den förtjänar en fyra i betyg.

Jag rekommenderar Mattebageriet 1 till barn mellan fyra och sju år.

Uppdaterat den 10 november 2016
Sedan recensionen skrevs har det kommit flera uppdateringar. Det finns stöd för användarkonton och upp till tre barn kan dela på samma enhet så att resultatet sparas från en gång till nästa. Det finns också ett nytt och tydligare medaljsystem samt möjlighet att bygga ihop ett pepparkakshus av flera delar. Det finns också en ny del ”Duellen” där man kan utmana en vän i matematik. Den som bäst löser motståndarens uppgifter vinner och man väljer själv svårighetsnivå och speltid. Dock måste båda spelarna välja samma svårighetsnivå. Det finns numera även möjlighet att stänga av ljudet på klockan – bra för stresskänsliga barn. Man kan dock inte stänga av klockan helt.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar (obs äldre version):

Här är en trailer:

Här kan man se hur duellen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   55 kr 2 jul 2021
 •   30 kr 21 jun 2021
 •   55 kr 6 maj 2021
 •   59 kr 12 jan 2020
 •   69 kr 3 jan 2020
 •   35 kr 28 dec 2019
 •   69 kr 2 dec 2019
 •   35 kr 30 nov 2019
 •   69 kr 28 nov 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mattebageriet 1 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Lisa skriver:

  Vi tyckte spelet var roligt!
  Vi bakar mycket och barnen kunde lätt relatera till matten, när de var inriktat mot bakning…
  5åringen använde de lättare stegen och 7-åringen de svårare och både plus och minus…
  Vi saknade att kunna spara sina föremål och fortsätta i nivåer, och att kanske kunna ”köpa” en annan form på kakan för sina belöningar/vinster man fått i spelet…
  De återkommer gärna till spelet men spelar inga längre stunder i taget…

  Jag tycker det är toppen att de använder sig av 10-kompisarna både i plus och minus!

 2. Margaretha Persson skriver:

  I mitt arbete som lärare i grundsärskolan är ofta matematiken det ämne som är svårast för eleverna på grund av att mycket inom matematiken är abstrakt. Mattebageriet 1 lär ut grunderna i addition och subtraktion på ett konkret och roligt sätt. Mina elever i årskurs 5/6 har fått prova appen under den här första skolveckan och den blev snabbt en favorit. Lärorik och rolig app med bra belöning så den får ett högt betyg av mig och eleverna.

 3. Camilla skriver:

  Min 6-åring gillar verkligen den här appen. Hon förstod snabbt hur spelet fungerade och har ofta återvänt till det.
  4-åringen tycker att det är kul att spela det ihop med 6-åringen. 6-åringen hjälper gärna lillasyster att räkna pepparkakor och ger henne tips på hur hon ska räkna.
  Som förälder så tycker jag att det är en pedagogisk, lärorik och trevlig app. Bra med så mycket positiv feedback under tiden man spelar. Däremot har jag märkt att 6-åringen ibland fuskar genom att använda hjälpfunktionen, för att hon så gärna vill få många kakburkar innan tiden går ut. Några gånger har samma tal dykt upp efter varandra vilket har varit lite märkligt. Men jag kan varmt rekommendera appen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *