Miniklubb består av fem delar; en med färgläggning, en med matte, en där man kan lära sig klockan, en där man lär sig engelska och en med rimord. Det finns val av svårighetsnivå.

Det här är en välgjord app från det danska företaget Divine. Miniklubb har snygga animationer och man guidas runt av två svensktalande figurer; en krabba och en bläckfisk. Bakgrundsmusiken går att stänga av, då hör man enbart figurernas spelbeskrivningar.

ANNONS:

I färgläggningsdelen kan man färglägga nio bilder med tio olika målarfärger. Detta är intuitivt och enkelt att förstå även för de yngsta barnen. En svensk röst talar dessutom om namnet på den färg man valt. Via ett klick på en bild av en kamera hamnar bilden i fotoalbumet, en funktion som inte går att välja bort. Färgläggningen går till så att man trycker i det fält man vill färglägga, så färgläggs hela fältet med den färg man valt. Färgerna är grå, blå, lila, gul, grön, vit, svart, röd, orange och brun.

miniklubb-farger

I mattedelen, som finns i tre svårighetsnivåer, övar man addition och subtraktion. På första nivån genom att mata en pelikan med rätt antal fiskar (enbart addition). På de svårare nivåerna har fiskarna siffror på sig och man matar pelikanen med fisken med rätt svar på frågan. För varje gång man svarar rätt får man se en stapel fyllas på med färg. När stapeln är helt fylld får man en medalj och svårighetsgraden på banan ökar något. Totalt finns mer än 100 räkneexempel. Efter avklarad bana får barnet en medalj.

miniklubb-rakna

Rimspelet går ut på att hitta och välja rätt rimord genom att se på bilder av olika föremål, man kan också höra en svensk röst berätta vad bilden föreställer. Även i rimdelen finns tre olika svårighetsnivåer, det som skiljer nivåerna åt är antalet svarsalternativ. Appen innehåller 65 rimord som kan kombineras till över 100 olika rim. Efter avklarad bana får barnet en medalj.

miniklubb-rimma

Lär dig klockan-spelet går ut på att lyssna på den tid som efterfrågas och ställa en analog klocka rätt. Beroende på svårighetsnivå får man öva på hela timmar, kvartar eller minuter.

miniklubb-klockan

Lär dig engelska-spelet innehåller 70 engelska ord. Med hjälp av en valross får man lära sig nya ord. De ord som man behärskar sätter man upp på en tavla så att man kan berätta för en vuxen senare vad man lärt sig.

miniklubb-engelska

Negativt med appen är att man måste svara på väldigt många liknande frågor för att klara en bana, det är svårt att uppehålla intresset så länge då det blir många repetitioner. Dessutom sparas inte spelet, om man behöver gå ifrån omgången får man börja från början igen för att få sin medalj.

Språket är en annan sak jag är tveksam till. Uttalet är tidvis otydligt och det stör speciellt i rimdelen.

I beskrivningen står det att appen riktar sig till 4-7åringar, men jag skulle säga att både målarboken och rimorden fungerar för yngre barn än så. Mattedelen däremot blir rejält svår efter att man klarat de första banorna, så spridningen i svårighetsgrad är stor.

Jag ger appen betyg tre av fem på grund av det tidvis otydliga talet, samt de repetitiva och långdragna banorna. Det är en bra tanke med rimord, men utan variation blir det för tjatigt (det är samma enstaviga rimord som återkommer gång på gång). Mina barn tröttnade ganska snabbt då det finns flera liknande appar som är bättre, både renodlade färgläggningsappar och matteappar, vilka lockar mer.

Systemet med en medalj som belöning efter en klarad bana lockar inte till vidare spel lika mycket som jag tror att låsa upp ytterligare en bana, ytterligare en målarbild eller nya rimord skulle göra.

Miniklubb är fri från reklam och har inga iappköp. Det finns externa länkar men dessa är skyddade av ett barnlås. Det hade dock varit bra om hela sidan för föräldrar varit barnskyddad då det kan vara svårt för barn att ta sig tillbaka till huvudmenyn om de råkar hamna fel.

Appen finns även för Android. Det finns även en gratisversion för den som vill testa innan köp: iPhone/iPad och Android.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   65 kr 6 maj 2021
 •   69 kr 4 okt 2019
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Miniklubb för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Min 3,5 åring fastnade för att mata fågel med fisk. Han gillade att mata fiskarna med rätt siffra på magen.
  Spelet handlar både om matte, rimord, engelska, färger och klockan.
  Det är en riktigt toppen app. Djuren i spelet ger klara och tydliga instruktioner.
  Rekommenderas å de varmaste.

 2. Ingela skriver:

  Min flicka på 4 år gillade appen och har återkommit många gånger. Hon tyckte om att mata fisken och rimord. Klocka var för svår men hon kom på att om siffrorna på de digitala klockorna visade samma så blev det rätt, hon kände sig duktig och har nu intresse för klockan. Tycker att appen är väldigt barnvänlig och hon behövde inte hjälp utan försökte på egen hand. Appar som hon provat tidigare som hon behöver hjälp med tappar hon snabbt intresset för eftersom hon vill gärna klara allt på egen hand. Denna appen klarar hon själv och lär sig nya saker genom att testa sig fram.

 3. Maria Sjölin skriver:

  Min dotter som är 5,5 år gillar appen.
  Hon väljer gärna just denna app när hon sitter med ipaden.
  Jag som förälder ser att hennes intresse för siffror och klockan växer!
  Nu undrar hon allt oftare hur mycket klockan är och har tagit fram sin egen lilla lekklocka och ställer in den på olika tider.
  En lärorik app med snygg grafik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *