I Modingarna och alfabetet får barn genom en interaktiv pekbok och olika korta filmer lära sig en helt ny alfabetsramsa. I filmerna får man möta andra barn/vuxna och få en förståelse för att vi lär oss på olika sätt, genom sång, dans och teckenspråk.

I Modingarna och alfabetet får man lära sig alfabetsramsan ”Modingarnasången”. Appen är skapad av Annelie Salminen Förlag som bland annat ligger bakom en bok med samma namn. Appen Modingarna och alfabetet består av tre delar; Lek och läs, Sjung och dansa och Sjung och teckna.

Under Lek och läs finns en interaktiv pekbok. Uppslagen har fina illustrationer och innehåller bokstäver som man trycker på för att samla in. När man trycker på en bokstav får man höra dess namn och trycker man igen får man höra dess ljud. När man hittat alla bokstäver på ett uppslag får man höra en bit ur alfabetsramsan. Efter det förflyttar man sig till nästa uppslag. Trycker man på någon annan plats i bilden hör man ljud från de olika figurerna, de så kallade Modingarna. Berättelsen följer alfabetet, från A till Ö. Man kan även trycka på orden i berättelsen som läses upp för att höra dem igen.

Modingarna och alfabetet

ANNONS:

Sjung och dansa innehåller två delar. I en musikvideo kan man titta och lyssna på när andra sjunger och gör rörelser till sången. I den andra delen får man höra låten och samtidigt följa med i texten som visas på skärmen.

Modingarna och alfabetet

I Sjung och teckna finns en film där sången lärs ut med teckenspråk. Där får man se hela det svenska handalfabetet.

Modingarna och alfabetet

Modingarna och alfabetet är en välgjord app med mycket tanke bakom. Alfabetsramsan/sången kom till när skaparen av appen ansåg att hennes barns förskola använde en alfabetsramsa som inte hängde med i dagens syn på vad vi ska förmedla till våra barn, i fråga om könsroller och värderingar. Förskolan hade heller inte några andra bra alternativ att tillgå. Arbetet med ramsan har utgått ifrån Skolverket läroplan för förskolan.

Appen är barnvänlig, det är lätt att hitta mellan de olika delarna. Utöver filmen, där man kan höra sången och se texten så behöver man inte vara läskunnig. Man kan använda appen utan vuxen redan från tidig ålder. Vill man som förälder använda appen tillsammans med barnet finns det mycket att göra t.ex. att utforska illustrationerna i den interaktiva berättelsen och att musicera tillsammans. Med hjälp av rörelserna blir melodin och texten extra lätt att lära sig, både för barn och för vuxen! Genom appen kan små barn introduceras till alfabetet i ett lugnt och behagligt tempo. Genom den digitala alfabetsramsan finns det många saker som kan fånga deras uppmärksamhet. De kan utforska bilderna med Modingarna som finns på varje uppslag, lyssna på rimmen i ramsan och höra hur bokstäverna låter.

Flera barn i redaktionen som är mellan 2-5 år har provat appen och tycker om den. Min 2-åring har vid flera tillfällen valt att återkomma till den. Livslängden på appen är inte så lång men barnet kan lära sig en sång för livet, även när inte surfplattan är igång.

Modingarna och alfabetet är fri från köp i appen och tredjepartsreklam. Bakom ett frågetecken hittar man information som vänder till vuxna, bland annat reklam för boken och information till pedagoger. Vid testtillfället fanns det inte några externa länkar. Filmerna som finns med är inkluderade i appen och det krävs därmed inte någon internetuppkoppling efter att appen väl är installerad.

Mitt betyg är 3 av 5 och jag rekommenderar Modingarna och alfabetet till barn mellan 2 till 6 år.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 20 apr 2017
  •   0 kr 18 apr 2017

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. AQ skriver:

    Jag har provat den på förskolan (3åringar) och jag gillar att det låter olika när man trycker på bokstäverna flera gånger, och vi använder oss av sången och rörelserna på samlingen. Barnen älskar att dansa till den, och den fastnar verkligen i huvudet… 😉 vi har också börjat jobba med handalfabetsschemat.
    Håller med om att det går bra att låta barnen leka själva, de lär sig formerna och ljuden utan att det bara blir ett tidsfördrivspel. Jag gillar den 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *