Moji klockis är en pedagogisk app där man kan öva på klockan

Moji Klockis kommer från det svenska företaget Extransit. När man startar den här appen får man upp en stor och tydlig klocka som visar tiden just nu. Klockan har en svensk röst som kan säga tiden när man så önskar.

ANNONS:

Går man vidare kommer man till huvudmenyn. Härifrån kan man nå de sex olika nivåer som finns i appen. För att komma vidare till en ny nivå måste man klara alla delmomenten i nivån innan.

Varje nivå består av flera olika delmoment där den svenska rösten säger vilken tid man skall ställa klockan på. I den lättaste nivån arbetar man bara med heltimmar, nästa nivå är det halvtimmar och så vidare. I appens svåraste nivå ställer man klockan på fem i/över någonting. Klockan som man arbetar med är en traditionell klocka med siffror och minutindikatorer. Den är stor och visarna är tydliga.

Varje gång man klarar av att ställa klockan enligt röstens instruktioner kommer det en fågel och sätter sig bredvid klockan. Så småningom får även fåglarna mössor på sig. Misslyckas man med en fråga exploderar en av fåglarna. För att komma vidare till nästa nivå i spelet måste man få fram 6 fåglar med mössor. Totalt finns det alltså 12 delmoment på varje nivå. Men oftast blir det fler delmoment än så eftersom man får ett redan klarat delmoment ogjort om man gjort fel.

Appen är barnvänlig i sin utformning. Det är lätt att förstå vad man skall göra och appen är fri från reklam och in-app purchase. Belöningen i form av fåglar är tyvärr väldigt tråkig vilket gjort att min dotter som är 6 år inte har lust att leka med denna app så lång tid, även om hon tycker att den är bra stundvis. Det är lite synd att fåglarna skall explodera om man gör fel efterssom det blir som en slags bestraffning. Men förmodligen finns det barn som tycker att det är ett roligt inslag.

Eftersom det här är en app för att lära sig klockan, och inte bara öva, så hade det varit bra om den första nivån (där man övar på heltimmar) var helt utan minutvisare. Det hade även varit trevligt om man hade kunnat öva på att tyda klockan. Dvs att klockan redan har en viss tid och att man skall ”läsa av den”. Till sist önskar jag också att man i sista nivån hade kunnat öva att ställa klockan på minuter.

Det går att låsa upp alla nivåer om man önskar detta. Inställningarna är tyvärr väldigt lättillgängliga och saknar barnlås.

Allt som allt är det här en bra och barnvänlig app. Den saknar visserligen en del moment som jag tycker är viktiga, såsom övning av digital tid, men är väldigt lättanvänd i sin nuvarande utformning.

Appen passar för barn som är mellan 4 och 9 år. Betyget blir 3 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   20 kr 30 nov 2021
 •   11 kr 24 nov 2021
 •   20 kr 6 maj 2021
 •   25 kr 5 dec 2020
 •   12 kr 26 nov 2020
 •   25 kr 30 mar 2020
 •   12 kr 16 mar 2020
Amazon Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Moji Klockis för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

7 kommentarer

 1. Jonas Rören skriver:

  Tack för recensionen, Daniel. Vi kommer att fortsätta utveckla den så din feedback är mycket välkommen!

  Jag måste få bemöta ett par grejer:
  1. Vår erfarenhet från speltester med små barn är att de exploderande fåglarna upplevs som kul. Genom åren har vi ofta fått höra att spelen gärna kan ge lite ”tuffare” feedback och inte vara uppmuntrande hela tiden, när barnen själva får välja. Detta är dock ingen enkel fråga och vi har knappast diskuterat den för sista gången.

  2. Skulle inte vara några problem att implementera minuter på sista nivån, vi har spelat in alla minutslag (på fyra språk än så länge). Vi tänkte dock att det skulle bli för pillrigt rent motoriskt att ställa in visarna rätt. På en iPad går det kanske bra, men det blir nog smått på en telefon. Men vi kanske ska testa?

  3.Att läsa av klockan är ju relevant, men det måste nästan lösas med multiple choice-knappar med text eller digital angivelse av tid. Kändes inte så kul tyckte vi eftersom vi ville fokusera på den analoga klockan och dessutom vill göra en app som man kan spela utan att kunna läsa.

 2. Hanna skriver:

  Jag tycker det är en jättebra app och min 4åring fixar första och tror 2an snart lätt snyggt bra!nackdelen med smällande fåglarna är att det ibland blir roligare att smälla dem än att ”vinna”:-)….

 3. Em skriver:

  Hej, jag har nu testat appen med min förskoleklass och den var super! Mössorna funkar, men kanske att ni skulle utveckla flera olika belöningsalternativ till de olika nivåerna. Då blir det mer spännande och längre hållbarhet. Tycker det fungerar utmärkt med att bara ställa in tiden utan att läsa av. Tror att läsningen kommer automatiskt och man kan ju jobba med ”riktiga klockan för att läsa av”. Ni kanske ska ha två varianter, en HD och en för iPhone, för att lösa problemet med minuter.

  Tack för en mycket bra recension, och en mycket bra app 🙂

 4. Oscar skriver:

  Min dotter, sex år, har provat appen. Den är kul, hon uppskattar att sitta och försöka lära sig. Det som jag saknar är lite mer hjälp för henne när hon sitter och försöker. Kunde man inte lägga till ett pedagogiskt hjälpmedel som förklarar varför fem över sju är just fem över sju? Kanske färger som visar på över och i? Jag uppskattar i sak att klockan är riktig, dvs när klockan är halv tio så står inte den lilla visaren på 9 utan halvvägs till 10. Tyvärr gör det de lite svårare för en nybörjare att förstå. Kanske kunde man ha möjligheten att ställa in exakt visning, som den är nu, eller använda mer traditionell läroklocka där visarna rör sig oberoende av varandra. Visarna kunde vidare ha färger eller symboler, så att man tydligt ser vilken som är stor och liten visare. Kanske valbart det också?

 5. Maria skriver:

  Min snart sexåriga dotter håller på att lära sig klockan och detta är en perfekt app för just det… Hon kan utan problem spela självständigt men jag vill gärna vara med för att se hur hon tänker… Det är lätt att flytta visarna som fungerar tillsammans som visare ska, dvs man flyttar minutvisaren och timvisaren hänger med. Det går få instruktionerna upplästa hur många gånger som helst vilket min dotter uppskattar då hon måste tänka i flera steg innan klockan hamnar rätt. Bra att rätt svar visas när man ger fel svar för då kan man lära av detta. Efter flertalet fel så har hon nu lärt sig mycket och är bara en nivå ifrån hennes utlovade extrabelöning – en egen klocka… Hon gillar dock även den inbyggda belöningen med fler ochfler fåglar och sen mössor.

  Storebror på åtta hjälper gärna syster för att glänsa lite men väljer inte själv denna app då han redan kan klockan. Fyraåriga lillasyster saknar helt klockintresse och får inte heller ut något av denna på egen hand då det inte finns någon del i den som förklarar hur klockan fungerar.

  Rekommenderas till klockintresserade barn!

 6. Ida skriver:

  Hej! Denna app verkar inte finnas kvar. I alla fall inte för Android.

 7. Pappa Daniel skriver:

  Ida: Tack för tipset. Jag har plockat bort länken till Google Play tills vidare. Har du Android kan du ladda ner den från Amazon tills vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *