Montessori Math City visar och tränar på ett konkret sätt tiotalssystemet med hjälp av montessoripedagogik. Genom att räkna gyllene pärlor och bygga ihop nummerblock blir man belönad med fordon och byggnader för att kunna bygga upp en egen stad.

Att lära sig positionssystemet och få en förståelse för att en siffra har olika värde beroende på var i ett tal den är placerad är en viktig del i den grundläggande matematikinlärningen. Montessori Math City åskådliggör och tränar tiotalssystem med hjälp av montessoripedagogik och tar upp tal från 1 till 1000.

ANNONS:

Math City har svensk text och tal och det är lätt för ett barn att på egen hand förstå vad som ska göras. Via den barnsäkrade föräldrasidan kan man läsa mer om appens olika delar. Det går att skapa flera olika användarprofiler så att man kan följa enskilda barns utveckling och låta dem bygga sina egna städer som belöning.

Montessoris gyllene pärlor presenterar tiotalssystemet genom att man steg för steg introduceras till ental, tiotal, hundratal och slutligen ett tusental. Klarar man en sak låses nästa nivå upp. Talen åskådliggörs på ett tydligt och konkret sätt med pärlor. Varje ental motsvarar en pärla, tiotal av tio pärlor i rad och hundratal av tio tiotal i en kvadrat. Man får fortsätta att försöka tills det blir rätt och när en uppgift är klar blir man belönad med ljud och stjärnor.

Montessori Math City

Pärldelen avslutas med en frågesport där man ska bygga tal med montessoripärlor eller skriva vilka tal pärlorna motsvarar. I frågesporten måste man till skillnad från de andra delarna aktivt bekräfta att man är klar med en uppgift och vill gå vidare. Vid fel svar får man ett nytt försök och rätt svar belönas med ljud och blinkande stjärnor innan nästa uppgift visas. När tiden är slut får man veta hur många uppgifter man klarat av. Via inställningarna där man väljer språk kan man välja att inaktivera tispressen.

I andra delen kallad Nummerblock åskådliggörs ental, tiotal och hundratal på ett lite mer abstrakt sätt genom byggnadsdelar. Här får man öva på tiotalssystemet genom att bygga upp specifika tal från grunden eller bygga vidare på redan utsatta byggnadsdelar så att det efterfrågade talet åskådliggörs. Bygger man ihop tio entalsblock omvandlas dessa till ett tiotalsblock och tio tiotalsblock omvandlas till ett hundrablock. När vi testade appen fanns var det spanskt tal på två av uppgifterna i denna del. Utvecklaren känner dock redan till detta och en uppdatering är på gång.

Montessori Math City

Appens tredje del består av en stad som man själv får bygga upp. När man svarat rätt på de olika delmomenten i de två första delarna belönas man med fordon och byggnader som man kan placera ut i sin egen stad. Ju svårare uppgifter, desto större byggnader. Det går att bestämma föremålens placering i sidledd men tyvärr inte hur långt fram eller bak de ska vara. För att öka underhållningsvärdet har vissa föremål animerade effekter om man trycker på dem. Ångrar man placeringen av ett föremål kan man spränga bort det och placera det på en ny plats.

Montessori Math City

När jag först testade Math City kände jag genast att det borde vara en lämplig app för min sexåring som har koll på alla siffror men tycker det är svårt att tyda två och tresiffriga tal samt att avgöra vilka siffror som två och tresiffriga tal egentligen består av. Min sexåring tyckte först att detta var en riktigt rolig app och att det var kul att ta sig igenom alla uppgifterna för att på så sätt samla fordon och byggnader till sin stad. På vägen dit så märkte jag att hen fick allt bättre förståelse för talens uppbyggnad.

Tyvärr så tappade sexåringen det egna intresset att fortsätta när hen väl låst upp alla uppgifter. Hen behöver dock mer träning för att få ännu bättre koll och har på min inrådan spelat det lite då och då. Det är fortfarande roligt att få nya byggnader men inte alls lika kul att öva på uppgifterna. Jag kunde dock lätt motivera sexåringen till att göra frågesporten ända tills hen upptäckte att man inte får några delar till staden i belöning.

Ett stort önskemål är därmed att man man blev belönad med stadsdelar även när man löser frågesporten. Att enbart få talat om för sig hur många uppgifter man klarar inom tidsgränsen är inte så uppmuntrande. Jag hade även gärna sett att det fanns en frågesportdel även i nummerblockdelen. Min sexåring tycker dessutom att siffrornas typsnitt är lite svårläst men det är kanske mest en vanesak. Ytterligare synpunkter från lite äldre redaktionsbarn var att det borde gå att ställa in så att man kan hoppa över de delar man redan kan.

Math City innehåller ingen tredjepartsreklam eller köp inuti appen. Länkar till övriga appar och en föräldrasida med information kring appens olika delar är barnsäkrade med multiplikationslås.

Math City konkretiserar tiotalstalsystemet på ett mycket bra sätt och den kan med fördel användas både hemma och på förskola/skola för att öka barns matematiska färdigheter. Stadsbyggandet ger den den extra motivation som många barn behöver för att vilja öva mer. Jag rekommenderar Math City för barn som kan alla siffror och vill lära sig mer om större tals uppbyggnad och lämplig ålder är cirka 5-8 år. Betyget blir en stark trea av fem.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 14 språk: danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, turkiska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   49 kr 9 maj 2023
  •   55 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Montessori Math City för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

  1. Malin Joshammar skriver:

    Två av mina tre barn spelar gärna denna. Äldsta född 2007 tyckte det var lätt i början och lite tråkigt men när det nu blivit svårare så är det en utmaning. Den andra född 2010 passar nivåerna i början. Sen blir det mer utmanande och när det blir för svårt så går han till storebror så spelar de tillsammans.

    Pedagogisk, användarvänlig och enkel.
    Jag hade gärna sett att spelet inte går vidare av sig själv när man nått rätt antal. Utan att man istället gör de man tror och sen väljer att man är klar eller liknande och sen får veta om det stämmer eller inte.

    Rolig app som är uppskattad av mina två killar.

  2. Adina skriver:

    Mitt barn fyller fem om ett par veckor, men behörskar att räkna baklänges från tio och kan räkna långt om han får hjälp att minnas vad varje nya tiotal börjar på.
    Han har ännu inte hunnit så långt i spelet men sitter görna med det, trycker och lyssnar, lägger till och funderar. Han fick genast kläm på ”tiotal” och ”ental” och snart knäcker han koden.
    Superbra för barnet med tålamod som nästan kan räkna!

  3. Liselotte sverkersson skriver:

    Arbetar i förskoleklass. Barnen är 5-7 år. Appen visar på ett tydligt sätt antal och grupperingar i 10-, 100- och 1000tal. Barnen tyckte appenn var rolig de första gångerna men sen är det ingen app de väljer själva. Tycker att den fungerar bäst när man sitter tillsammans med barnen så man kan förklara och samtala om uppgifterna tills man ser att de förstår upgifterna. Det är lätt att barnen annars bara ”fyller på” uppgiften tills den är klar utan att förstå vad de gjort. Det är bra att appen har olika nivåer så alla barn kan få en utmaning i sitt lärande. För övrigt tycker jag att Montessoriematerial och appar uppbyggd på den pedagogiken är ett bra konkret material och mycket användbar i lärosynpunkt.

  4. Ulrika Sandin skriver:

    Min son har precis börjat i förskoleklass och samma dag som jag laddade ner denna app pratade han om att de hade ”pratat om matte” i skolan och han sa att han tyckte det var skoj. Därför började han spela detta spel med väldigt engagemang, och han tyckte det var kul från första stund.

    Appen lär barnen från grunden om ental, tiotal och hundratal. En mycket pedagogiskt uppbyggd app som får barnen att förstå grundstrukturen i tal och siffror.

    Jag tycker det verkar vara en väldigt bra inkörsport till matematik!

  5. Kersti Vikatröm skriver:

    Appen visar tydligt hur man bygger tal, den fungerar bra som introduktion och mina elever, 8-9 år, (med behov av särskilt stöd) förstår upplägget men de tröttnade fort och tappade intresset snabbt. Tänker att appen är användbar som ett sätt att introducera positionssystemet och ge en hjälp för elever att skapa förståelse för större tals uppbyggnad med några. Men kan inte se att det är en app som eleverna vill använda fler gånger. Möjligtvis kan yngre elever tycka den är mer intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *