I Mosaic kan man skapa och kopiera mönster med kulor ungefär som med vanliga pärlplattor

Den här appen går ut på att kopiera ett mönster från en liten bild till en större. Till sin hjälp har man kulor i åtta olika färger (vit, grön, blå, lila, röd, gul, brun och svart) som man placerar ut på ett bräde. Konceptet fungerar ungefär som när man gör pärlplattor.

ANNONS:

Mosaics huvudmeny väljer man om man vill arbeta med små eller stora kulor. Stora kulor innebär att man får en pärlplatta som har plats för 9×9 stora kulor. Väljer man små kulor blir brädet fyra gånger större med plats för 18×18 kulor.

Mosaic

Mosaic

Det finns 32 fina mönster att välja för varje kulstorlek, totalt alltså 64 stycken. Och både för de små och stora kulorna finns en hjälpfunktion som tydligt visar var kulorna skall sitta. Denna hjälpfunktion går inte att inaktivera. Så fort man har klarat av att kopiera ett mönster belönas man med applåder.

Mosaic

Mosaic

Förutom medföljande mönster kan man även gå in i galleriet. Där kan man skapa helt egna mönster eller ta del av andras. Det finns här tusentals mönster att välja mellan. Och vill man dela med sig av sitt eget mönster så finns det ett bra barnlås som hindrar barn att dela av misstag.

I appens inställningar kan man justera volymen på bakgrundsmusik och ljudeffekter. I övrigt finns inga inställningar. Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar.

Min 2-åring har spelat och tycker om denna app. Trycker man fel så placerar man ut kulor av misstag. Men är man 2-år så är det inte någonting man stör sig på. Särskilt inte om man väljer stora kulor och en vuxen är med och hjälper till. Det är också ett bra sätt att introducera färger på. Min 4-åring fullkomligt älskar Mosaic och jag tror inte att hon kommer tappa intresset i första taget. Tack vare möjligheten att göra appen svårare och ett stort utbud av mönster så finns fortfarande mer att utforska. Appen passar dock bäst barn från 3 till 7 år.

Som förbättringsförslag önskar jag framförallt att hjälpfunktionen gick att stänga av helt.

Betyget blir 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar (obs att filmen visar en tidigare version av appen):

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 10 maj 2020
 •   0 kr 7 maj 2020
 •   35 kr 2 okt 2019
 •   30 kr 17 nov 2018
 •   0 kr 16 nov 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mosaic för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

3 kommentarer

 1. Victoria da Silva skriver:

  Vi har haft den här appen i ett par månader nu, men för mina barn, fyra och sex år, har den inte blivit någon favorit. Första dagarna spelades den en del av framförallt sexåringen och hon gillar mest att göra egna skapelser. Hon har mest blivit irriterad när hon försökt bygga en färdig platta och så har det blivit fel någonstans på vägen. När hon kör med hjälpen på de färdiga plattorna, blir det nästan för lätt och då tröttnar hon. Men hon spelar den någon gång då och då och särskilt om jag påminner om den.

  Fyraåringen har bara varit måttligt intresserad. Det är ingenting som är hans första val, tror helt enkelt att det händer för lite för honom.

  Appen är snygg och enkel att använda, men jag som vuxen tycker också att den blir lite tråkig i längden. Fast å andra sidan kanske inte alla appar behöver spelas i all evighet. Det kanske räcker med att lägga en platta då och då. Tror att den kan vara bra för barn som är besatta i pärlplattor, för omväxlingsskull. Och så slipper man ett berg hemma med övergivna pärlplattor.

 2. Vi har använt appen i någon vecka nu och hade med den på semestern. Jag introducerade den till både min lille på lite drygt 2 år och min större kille på snart 4 år. 4åringen hittade hjälpfunktionen snabbt och ville sedan inte testa egna skapelser eller ens försöka bygga utan hjälpfunktionen. Han tröttnade snabbt på den. Och jag har försökt flera gånger att få honom att bygga själv genom att först göra det själv men han har inte fastnat för den alls. 2 åringen har tyckt att det varit roligt men tröttnar fort eftersom han inte riktigt ser vad bilderna föreställer. När jag inte öppnar appen åt dem utan de får välja själva så väljer de bort det spelet. Själv tycker jag det är roligt att skapa egna mönster men jag gillar pärlplattor också vilket mina grabbar inte fastnat för. Jag vet inte om deras ointresse beror på att de är pojkar eller om det är att det händer för lite men det passade ingen av mina barn.

 3. Monica skriver:

  Denna app ger samma effekt som att göra pärlplattor. Den reagerar väldigt lätt när man trycker på skärmen vilket är både bra och dåligt eftersom en del barn kan nudda skärmen med mer än ett finger ibland och då råkar ta bort någon kula. Detta blev min son väldigt frustrerad över. Det mest inspirerande är att barnen kan skapa egna kreationer och det gör även att föräldrar kan anpassa svårighetsgraden utifrån barnens nivå. Min son är väldigt intresserad av bokstäver så vi skapade bokstäver åt honom. Appen är lätt att förstå sig på och det finns en hjälpfunktion. Detta gjorde dock att min 3,5 åring inte ville försöka räkna sig till var kulorna ska ligga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *