Motion Math: Cupcake är ett roligt och lärorikt spel där man får driva ett företag som tillverkar, säljer och levererar cupcakes. På ett lekfullt sätt tränas läsförståelse, matematik samt strategiskt och logiskt tänkande.

Motion Math: Cupcake är ingen vanlig matte-app. Det är ett strategiskt och roligt spel där man driver en affärsverksamhet och ansvarar för alla delar – inköp av varor och inventarier, tillverkning av cupcakes (en slags muffins med glasyr), prissättning, försäljning och leverans. Det är företaget Motion Math som ligger bakom appen. Samma företag ligger även bakom Motion Math: Pizza som vi tidigare recenserat.

Man startar sin affärsverksamhet i liten skala, med en fabrik, en affär, en moped och ett startkapital på 50 kronor. Det första som händer är att man åker till marknaden för att köpa ingredienser till tillverkningen. Till att börja med är man begränsad till en sorts smet och två sorters topping. Allt eftersom man gör framsteg och tjänar pengar får man tillgång till fler alternativ. Totalt finns det 13 olika ingredienser som man kan kombinera till fantasirika cupcakes i olika prisklasser. Under spelets gång får man även möjlighet att uppgradera köksutrustning, fordon, anställa personal och köpa marknadsföring. Allt för att utveckla sin verksamhet och göra den mer lönsam.

Motion Math: Cupcake

ANNONS:

Motion Math: Cupcake

När man skapar sina cupcakes får man även namnge dem och prissätta dem. Här gäller det att sätta ett pris som är högre än tillverkningspriset, men inte så högt så att kunderna tycker det är för dyrt. När man har bakat sina första cupcakes startar försäljningen. Kunderna kommer till affären och beskriver vad de vill ha. Språket i appen är genomgående på svenska. Det finns dock inte något svenskt tal utan alla karaktärer pratar på ett låtsasspråk. Till att börja med är det enkla beställningar, exempelvis ”Jag vill ha 3 chokladmuffins”. Ganska snart blir det mer komplexa beställningar, där man kan behöva tänka till. ”Mina 3 barn fyller år. En fyller 1 och tvillingarna fyller 2. Varje barn ska få så många muffins som de är år gamla” eller ”Vi ska ha fest! 2 flickor, 4 pojkar och 3 vuxna. Alla vill ha en muffins” eller ”Jag vill ha 9 chokladmuffins och en tredjedel så många vaniljmuffins”. Det är viktigt att läsa hela beställningen, eftersom kunderna ibland ändrar sig mitt i beställningen.

Motion Math: Cupcake

Motion Math: Cupcake

När kunden har gjort sin beställning talar de om vilken adress man skall leverera till. Även här gäller det att läsa hela instruktionen, då kunden kan säga att de bor på en adress, men vill ha leveransen till en annan. Man markerar på en karta vart leveransen skall gå. Till att börja med är det enkelt, en gata med fem nummer. Efter hand blir det svårare med flera kvarter. Till slut har man ett rutnät med punkter som går från -5 till +5 både horisontellt och vertikalt. Kunderna kan även ha adresser med koordinater som exempelvis 1 ½, 3 ¾. Om man tycker detta moment är svårt så får man efter ett par försök visuella ledtrådar. När man har tagit emot ett antal beställningar och markerat på kartan var de ska levereras, är det dags att ta sin moped och åka ut på gatorna för att leverera beställningen. Även här får man träna på tolka ett koordinatsystem. Inte det enklaste, och här får man inte heller några ledtrådar om man tycker det är svårt.

Motion Math: Cupcake

Motion Math: Cupcake

Allt eftersom man säljer cupcakes tjänar man pengar och kan köpa fler ingredienser. Det gäller att ha tillgång till alla ingredienser som behövs till de muffins man säljer, annars blir kunderna missnöjda. Alltså måste man hela tiden ha koll på vilka ingredienser man har, och köpa fler efter hand som de tar slut. När man har spelat ett tag öppnas en ytterligare affär där man kan köpa ingredienser, och här gäller det att välja rätt affär eftersom priserna kan skilja sig åt.

Det händer att kunderna klagar över att muffinsarna är för dyra, eller säger att de är villiga att betala hur mycket som helst för en sorts cupcake. Här gäller det att vara strategisk och lyssna av kunderna, så att man sätter rätt pris för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Man har alltid möjlighet att göra om sina cupcakes eller justera priset efter hand. Det gäller att ha koll på vad kunderna vill ha. Efter 40 dagar (motsvarande 40 spelrundor) tar spelet slut och man får en sammanställning av intäkter, kostnader och vinst. Man kan då spela om spelet på nytt och försöka slå sitt rekord.

Det finns möjlighet till fyra spelprofiler, vilket är väldigt bra då man självklart vill spara sina framsteg. Det finns ingen tidspress, men man kan belönas med dricks om man är snabb. Om man gör fel när man tar upp beställningar händer ingenting mer än att kunden upprepar sin beställning. På förstasidan i appen finns länk till utvecklarens andra appar och möjlighet att anmäla sig till nyhetsbrev. Dessa är skyddade av ett mycket enkelt barnlås, ett mattetal som alla barn som överhuvudtaget kan använda appen löser utan problem.

Motion Math: Cupcake är ett jätteroligt spel och jag älskar att det finns så många olika dimensioner, man får verkligen träning inom en mängd olika områden. Här ingår alla fyra räknesätt, man tränar sin läsförståelse och man blir väl medveten om vikten av att läsa hela instruktioner innan man börjar med sin uppgift. Upp till detta får man tänka till när det gäller strategiska beslut för att få så hög lönsamhet som möjligt – hur får jag så låg tillverkningskostnad som möjligt, hur mycket kan jag ta betalt för att tjäna maximalt, vad vill kunderna ha, hur kan jag effektivisera genom att anställa personal eller uppgradera ugn och fordon.

Motion Math: Cupcake

Min 10-åring tycker detta är ett riktigt roligt spel. Normalt sett är hen skeptiskt till matte-appar, men i denna app vävs matten in i spelet på ett sätt att man knappt tänker på att man tränar matte. Min 6-åring är också väldigt förtjust, men måste spela tillsammans med en vuxen för att klara av det. Bedömningen är att spelet passar bäst från ungefär 8 år. Det finns säkert yngre barn som uppskattar det, men man måste kunna läsa och ha kommit en bit i den matematiska förståelsen om man ska klara det utan att spela tillsammans med en vuxen. Det är många i redaktionen som rapporterar att detta är en storfavorit. Om jag ska klaga på något så är det i så fall att jag hade önskat att man kunde välja svårighetsnivå, och svenskan är inte helt perfekt alla gånger (men utvecklaren lovar att det kommer en uppdatering väldigt snart). Det vore också bra att kunna växla språk i appen istället för på enheten. Trots detta så vill vi ge Motion Math: Cupcake högsta betyg! Det är ett fantastiskt roligt, pedagogiskt och lärorikt spel med lång livslängd. Betyg fem av fem!

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande fyra språk: engelska, franska, spanska, svenska.

Ladda ner Motion Math: Cupcake

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *