Flytta sköldpaddan med olika instruktioner och lär dig grunderna i programmering

Move the Turtle är en app som lär ut grunderna i programmering via ett spel där det gäller att få en grön sköldpadda beväpnad med en penna att utföra vissa förbestämda uppgifter. Det kan handla om att nå en utplacerad diamant, eller att med hjälp av pennan rita olika figurer.

ANNONS:

Appen har tre ”kapitel” med nio låsta banor vardera. När man lyckats med en bana får man mellan en till tre stjärnor som belöning och samtidigt låses nästa bana upp. Det första kapitlet fungerar som en introduktion och sedan blir det stegvis svårare i takt med att nya instruktioner introduceras. Så småningom introduceras även möjligheten att finjustera instruktionerna. Exempelvis kan man då få sköldpaddan att gå i valfri riktning, istället för att bara välja mellan höger/vänster.

I början av appen får man ganska enkla instruktioner att arbeta med. Vänd höger/vänster, Gå framåt/bakåt, rita/sluta rita. Så småningom möter man Välj färg på penna, Repetera, Procedur, Ljud, Position, Variabel, Skriv och Tillstånd. ”Procedur” innebär att man kan spara undan och senare använda en färdig kedja av instruktioner. Och ”Variabel” innebär att man kan tilldela värden till variabler som man kan använda i andra instruktioner. ”Tillstånd” innebär att man kan få olika saker att hända beroende på vad en viss variabel har för värde. Programmen kan bli väldigt komplexa.

Move the Turtle är tyvärr en engelsk app. Det innebär att de uppgifter man får beskrivs med engelsk text. Därför kan det behövas en vuxen som assisterar och förklarar vad man skall göra. Själva instruktionerna är dock grafiska och har bra symboler på sig, så dessa är lättare att förstå.

För att ytterligare underlätta finns det på varje bana möjlighet att se den färdiga lösningen. Det finns också möjlighet att skapa fritt. Detta kan exempelvis användas om man som vuxen själv vill hitta på uppgifter som skall lösas. Appen har även stöd för flera användare.

Det här är egentligen en väldigt bra app. Men utan hjälp av vuxen blir den svår att klara av på egen hand. Det är inte bara det att instruktionerna är på engelska utan det krävs att man kommer ihåg vad man lärt sig på de tidigare nivåerna i kombination med en befintlig analytisk förmåga. Min rekommendation är att man avancerar mellan nivåerna i maklig takt. Även del lättaste nivåerna har många lösningar så det kan vara bra att använda detta för att skapa en bra grund. Man vill helst inte missa någonting, för då blir det för svårt på de senare nivåerna.

Jag rekommenderar appen för barn från 7 år (med assistans från vuxen). Betyget blir fyra av fem. Det som gör appen extra bra är att den är väldigt omfattande.

I den här YouTube-film kan man se lite av hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 31 mar 2020
  •   25 kr 28 mar 2020
  •   50 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Move the Turtle för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *