I ”Multiplying Acorns” kan man träna på multiplikation med hjälp av en miniräknare och ekollon

”Multiplying Acorns” är uppföljaren till ”Subtracting Sardines” och ”Adding Apples”. I ”Multiplying Acorns” kan man öva på multiplikation. Från en stor miniräknare väljer man ut två siffror som man vill multiplicera. Sedan väljer man ut det svarsalternativ, av tre, som man tror är rätt summa.

ANNONS:

I grunden är det här alltså en slags enkel miniräknare. Den har siffrorna 1 – 9, en multiplikations-knapp och en summa-knapp. Det finns också en ”C”-knapp som nollställer.

För att göra appen pedagogisk och rolig har utvecklaren gjort så att siffrorna representeras av ekollon. När man trycker in den första siffran dyker lika många ekorrar upp på skärmen. När man trycker in andra siffran så kastar varje ekorre ut så många ekollon. På så sätt kan man räkna alla ekollon för att få reda på summan.

När man trycker in en siffra på miniräknaren får man höra vad den heter. Rösten är på engelska, men det tycker jag inte gör så mycket. Jag tror att de flesta som övar sig på att räkna i den här appen redan känner igen och kan säga siffrorna 1 till 9.

Har man valt rätt svarsalternativ ramlar en massa guldmynt in på skärmen. Ett av guldmynten får man spara som belöning. Har man många mynt kan man växla in dessa mot pokaler. Detta moment är väldigt bra för att öka barns motivation och gör att appen får längre hållbarhet.

Svarar man fel får man inte, som i en del liknande appar, välja bland övriga svarsalternativ. I ”Multiplying Acorns” har man endast en chans att svara rätt. Fel svar innebär istället att man får börja om från början med ett nytt tal.

Appen har även koll på hur många rätt och fel man haft, och en förälder eller lärare kan gå in och titta på resultaten.

I inställningarna, som man når genom att trycka på texten ”settings”, kan man nollställa statistiken, stänga av musiken samt ställa in så att miniräknaren rensar bort ekollon av sig själv efter att man svarat rätt.

Det jag gillar med ”Multiplying Acorns” är att den lär ut samtidigt som den är både lekfull (för att vara en miniräknare) och pedagogisk. Den har ett bra belöningsmoment som gör att hållbarheten blir längre.

Tyvärr är inte ”Multiplying Acorns” lika bra som Adding Apples och Subtracting Sardines. Multiplicerar man 9 med 9 får man nämligen hela 81 ekollon att räkna. Det tar väldigt lång tid och är inte så roligt. Det gör också fokus hamnar på att räkna ekollonen och inte på själva multiplikationen. Men appen är ändå så pass bra att jag inte låter detta påverka mitt betyg.

Även om appen är lättanvänd så tror jag ändå att multiplikation är så pass svårt att förstå att appen fungerar bäst för barn från 7 år och uppåt. Betyget blir 4 av 5.

Appen har inte någon reklam eller möjlighet att köpa till saker (in-app purchase). Däremot finns det länkar till Facebook, Twitter och App Store från förstasidan. Och det dyker efter ett tag upp en länk till App Store i appen. Den försvinner först när man tryckt på den. Läs gärna mitt inlägg om reklam i barnappar.

Multiplying Acorns finns även för OS X.

Uppdaterat den 14 november 2011
Så här säger utvecklaren angående min recension: ”A comment on the 9×9=81 to count does not necessarily have to be counted, but it’s giving a sense of how many 81 looks like. And higher numbers in multiplication must be memorized anyway.”

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 3 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

 1. Lotta skriver:

  fin, men jag saknar att få se faktorerna innan svaret har dukit upp.

 2. Åsa skriver:

  Vi laddade ner denna app efter att vår 4,5-årige son lekt mycket med additions- och subtraktionsappen från samma tillverkare. Han gillar även denna mycket, men det skall tilläggas att matematik och siffror är ett av hans stora intressen just nu. Han kan givetvis inte räkna ut de stora talen i huvudet ännu, så jag förstår kommentaren i recensionen om t.ex. 9×9=81, men han verkar inte ha något emot att räkna alla nötterna och kan sitta länge och räkna med denna app. Nötterna tappar skalet när man pekar på dem, så det är enkelt att hålla reda på vilka som är räknade och ej.

  Han gillar mycket att man får brons, silver och guldmedalj när man har kommit upp i ett visst antal rätt, och går ofta in och kollar hur mycket som är kvar för att få nästa medalj. Det han gillar extra mycket med denna app jämfört med addition/subtraktion är att det även finns spel som låses upp när man fått ett visst antal rätt. Dessa kräver nötter för att spela, vilket motiverar honom att räkna vidare. Jag tycker tvärtemot recensionen ovan att detta gör denna appen snäppet mer intressant än Adding Apples och Subtracting Sardines, och ger den längre hållbarhet!

  Man kan ställa in hur höga tal man skall få lov att välja mellan, dvs olika svårighetsgrad. Det gör att man kan välja bort de höga talen om man vill. Appen får ytterligare ett plus i kanten för denna valmöjlighet, som jag tycker att alla matematikappar borde ha!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *