Klassisk bilderbok av Tove Jansson som app med mycket mervärde

”Mumin: Hur gick det sen?” bygger på Tove Janssons klassiska bilderbok från 1952. Det är en av mina absoluta favoritböcker så mina förväntningar var höga på den här appen och jag blev verkligen inte besviken! Sagan om Mumintrollet och hans äventyr med Mymlan och Lilla My på vägen hem från mjölkbutiken har blivit en fantastiskt bra app. Den tryckta bokens finurliga idé med utskurna illustrationer där man hela tiden kan ana vad som kommer på nästa uppslag har förts över på ett bra sätt till digital form.

ANNONS:

Varje bilduppslag är animerat, Mumin travar fram på stigen, Hattifnattarna sprakar och Filifjonkans klänning vajar övergiven på en gren när man klickar på dem. Bäst av allt är nog ändå Hemulens långa dammsugarslang – dra med fingret över den och se vad han har sugit upp! På några av uppslagen kan man skaka hela Ipaden för att få stenblock och vågor att röra sig. Det finns såmycket att upptäcka! Dessutom har appen väldigt fina ljudeffekter som förhöjer stämningen i berättelsen.

Texten är dold på varje bilduppslag och kommer bara fram om man klickar på det stora T:et. Det finns så mycket att titta på i varje bild så det är skönt att inte behöva ha texterna framme hela tiden. Vill man inte läsa själv kan man lyssna på Stina Rautelins fina inläsning (på finlandssvenska, så klart).

Några små invändningar: om man väljer att lyssna på inläsningen måste man ändå bläddra själv. Jag hade gärna sett att man hade kunnat välja att få automatisk bläddring då. jag saknar även möjlighet att från varje uppslag hoppa direkt till bokens första sida.

Den här appen rekommenderas varmt, den bygger på en fantastisk bok och är lättanvänd, ger mycket mervärde till berättelsen och saknar helt reklam och externa länkar. Betyg fem av fem. Rekommenderas till barn från tre år och uppåt.

Här är en trailer (trailern finns ej på svenska ännu):

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Mumin: Hur gick det sen? för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

 1. Åsa Käfling skriver:

  Helt underbar bok, både i pappersform och som app. Längtar efter att ”Vem ska trösta Knyttet” ska komma som app också!

 2. Helena skriver:

  Båda mina barn, 8 och 5 år, har lyssnat på boken flera gånger och tycker väldigt mycket om den. Lilltjejen kommenterade direkt att den var som ”Fannys fantastiska resa”, som också är en bok med hål och tjuvkik i, så formatet med tjuvkikandet har inte gått förlorat när boken fördes över till digital form. Det var tydligt för min dotter att man kunde se lite av nästa sida.

  Första gången vi körde appen och ivriga barnhänder klickade lite för mycket på nån sida så blev det ”dubbel uppläsning”, vi hörde två olika röster som läste två olika texter. För att bli av med det räckte det att starta om appen och sedan har det inte hänt igen vad jag vet. Någon gång har vi också haft problem att få igång uppläsningen på någon av sidorna, men det är inga allvarligt störande buggar.

  Allt som allt en jättefin app som vi är nöjda med!

 3. Christina österdahl skriver:

  Fantastisk bok som blivit till en mycket uppskattad App. Mina barn 4 och 6 år tar ofta fram den och lyssnar på berättelsen som läses på härlig finlandssvenska. Appen är en lagom mix av bok och interaktioner. Där berättelsen är i centrum men lyfts fram med små händelser och rörelser i bilderna. Det är underbart att höra barnskratten som kommer när äpplet kastas.

 4. Therese skriver:

  En helt underbar App med en ljuvlig berättarröst! Min son är ännu lite liten för att helt hänga med i berättelsen, men ” hur gick det sen” frasen fastnar och blir roligt. De interaktiva momenten uppskattas, det blir mer än bara en saga. Det jag som förälder kan tycka är en mindre bra funktion är animeringen när man rör på iPad. vi försöker pränta in att man sitter still och framförallt håller i iPaden försiktigt och då går den funktionen liksom emot våra iPad-regler.

 5. Ewa skriver:

  Den här boken/appen är helt underbar! Om barnen får välja så lyssnar de gärna på den flera gånger efter varandra, det är ett gott betyg tycker jag som har försökt att läsa boken för barn många gånger men inte lyckats fånga dem som är i den åldersgrupp som jag arbetar med, 2 1/2-3 1/2 år. Skulle gärna se att fler kom som bokapp

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *