Den nya bilderboksappen Mumintrollet letar saker kommer från företagen Spinfy och Rabén & Sjögren. Här gäller det att i olika miljöer leta upp saker som muminkaraktärerna tappat bort.

Mumintrollet letar saker bygger på flikboken med samma namn består av nio olika sidor där karaktärerna från Mumindalen tappat bort sina ägodelar. Genom att peka på skärmen lyfter, flyttar eller skakar man för att leta fram det som döljer sig bakom trädet, stenen, busken eller vad det nu kan tänkas vara. Muminmamman har tappat bort sin handväska och Muminpappan sin hatt. Snorkfrökens fotring har stulits av en kråka.

Mumintrollet letar saker

På varje sida berättar Stina Rautelin på härlig finlandssvenska vem det är som tappat bort något och vad man förväntas göra. Första sidan innehåller även visuella instruktioner. Först ska man hitta objektet, sedan dra det till sin ägare. Det framgår även hur man skall dra med fingret för att byta sida. Stilen är likadan som i Mumin: hur gick det sen, både vad gäller illustrationer och funktionalitet. Exempelvis kommer texten på respektive sida upp om man trycker på knappen med ”T” på. Varje sida är interaktiv och innehåller, förutom det man letar efter, även andra små underhållande överraskningar/animationer.

ANNONS:

Mumintrollet letar saker

När man gått igenom de nio sidorna kan man börja om från början igen eller hoppa direkt till valfri sida. Ett plus i kanten är att det man letar efter inte alltid ligger på samma ställe.

Mumintrollet letar saker

Mitt yngsta barn är 2,5 år och tillsammans med sitt syskon på snart fem har de spelat och spelat om flera gånger. De uppskattar boken och tycker illustrationerna, överraskningsmomenten och uppdragen är roliga. Vi har testat både på iPad och iPhone. Båda enheterna funkar bra, men en större bild underlättar en smula.

Mumintrollet letar saker är fri från externa länkar och reklam. Via första sidan i boken kan man stänga av berättarrösten. Här finns dock risk att läsaren råkar stänga av talet av misstag. Appen innehåller tal på flera språk vilket styrs beroende på språket som är inställt på enheten.

Vi uppskattade appen mycket även om vi gärna sett att det fanns fler sidor/uppdrag. Vi hade gärna sett att appen varit uppbyggd kring någon av de många muminberättelserna som finns, för att ge ett lite större djup. Med detta sagt, så är det här en väldigt underhållande bok och ett trevligt sätt att lära känna muminkaraktärerna på. Jag rekommenderar Mumintrollet letar saker framförallt till barn mellan 2-3 år. Då det krävs att man drar och släpper för att växla sida (det finns inte någon knapp) kan de yngsta behöva lite hjälp av vuxen.

Betyg: 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fem språk: engelska, finska, japanska, ryska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

  1. Sisko Luukka skriver:

    Beställde ”mumin letar saker” appen, men den funkar bara på svenska. Bytte språket i paddan till finska, fortfarande finns appen bara på svenska. Vad skall jag göra?
    Undrar besviken mormor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *