iPad Betyg 4 7+ år Denna recension har en film som visar hur appen fungerar Game Center

I My Kingdom for the Princess gäller det att klara av olika uppdrag genom att samla in resurser och ta sig förbi hinder. Målet är att bygga ihop sitt slott och gifta sig med prinsessan.

I början är det ganska enkelt att lyckas på banorna. Det visas tydligt hur man ska göra och man har gott om tid på sig. Gradvis blir det dock betydligt svårare, framförallt tidsmässigt. Det finns fyra världar med 13 banor i varje. För att klara en bana behöver man utföra någon typ av uppdrag, som att röja undan stenblock eller samla in blommor. För att lyckas med detta måste man samla in och hushålla med resurser. Till sin hjälp har man byggnader (torp, bondgård, sågverk, gruva m fl) som hjälper till att få extra resurser eller arbetare. Dessutom ligger det trä, mat och guld utspritt på olika platser.

ANNONS:

För att utföra aktiviteter (som att röja bort hinder eller samla in blommor) krävs det resurser. Hur mycket som går åt beror lite på vad det är man ska göra. Att hacka bort stora klippblock kräver till exempel mycket guld och mat, medan det bara går åt en mindre mängd trä och mat för att laga en trasig väg. Att bygga upp sina byggnader kräver olika mängd trä. Det gäller att hela tiden prioritera i vilken ordning man ska göra saker, för att inte behöva stå still och vänta på att få nya resurser när de tillgängliga har tagit slut. Man måste också bestämma vilka byggnader man ska satsa på först – är det till exempel mest ont om mat eller om trä? Hur tidigt behöver man två arbetare istället för en?

Det som känns pedagogiskt i appen är framförallt resursutnyttjandet, det går inte att göra något utan resurser. Spelupplägget tränar också strategitänkande och planeringsförmåga. Vad som kanske känns lite mindre pedagogiskt är att man ska gifta sig med en prinsessa som ”vinst” och dessutom är det en del prat om infödingar och kannibaler som jag kan uppleva som en aning kolonialistiskt influerat. Men kan man bortse från dessa aspekter är det ett bra spel.

På varje bana går det att få guld eller silver. Vilket man får beror på hur snabbt man klarat av banan. Lyckas man få guld så får man en ny del till sitt slott, och målet är att samla ihop samtliga delar och bygga ihop hela slottet. På vissa banor är det lätt att få guld, men på andra banor är det riktigt svårt även för en vuxen. Jag tror att man måste vara ungefär sju år för att klara av spelet. Det är en fördel att vara läskunnig för att förstå allt i spelet, även om det kan gå bra ändå (särskilt om en vuxen hjälper till att förklara). Någon övre åldersgräns vill jag inte sätta, eftersom det kan vara roligt och utmanande även för en vuxen. Min sjuåring har provat och tycker att det är riktigt kul. Han klarar de flesta banor men vill gärna att jag ska hjälpa till att få guld på banorna för att bygga ihop slottet.

Spelet har svensk text men engelskt tal. Text och tal är framförallt för att berätta bakgrundshistorien som leder en in i varje värld, det är alltså inte tal under själva spelandet. Antingen kan man se detta som en övning i språk eller så stänger man helt enkelt av ljudet i inställningarna (men då missar man även ljudet i själva spelet).

Det finns inga köp inuti appen eller Facebook/Twitterlänkning. Däremot finns på första sidan reklam för tillverkarens övriga appar, med oskyddade länkar till App Store. Spelet har Game Center-integration. Det finns två uppföljare, My Kingdom for the Princess II och My Kingdom for the Princess III. Tvåan är väldigt lik ettan och kan rekommenderas. I trean har de dock lagt in Facebook- och Twitterlänkar på förstasidan, och även pop-uper med Facebook- och Twitterlänkar när man lyckas med en Game Center achievement i spelet. En liten varning för trean alltså om man som vuxen har Facebook eller Twitter installerat på enheten. Det finns även en liteversion för den som vill testa före köp (gäller även tvåan och trean).

Vi har testat My Kingdom for the Princess på iPad. Appen finns även till Android, men den har tyvärr in app purchase.

Sammanfattningsvis är det ett roligt och utmanande spel, men jag hade gärna sett att det var svenskt tal och kanske en något modernare bakgrundshistoria i spelet. Betyget blir fyra av fem.

Här ser du trailern för Android-appen:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 11 språk: engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   55 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa My Kingdom for the Princess för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *