De digitala dockskåpsapparna My PlayHome och My PlayHome Stores har fått sällskap av en egen skola. I skolan finns flera klassrum och en matsal och det går därmed leka fram flertalet aktiviteter som förekommer under en vanlig skoldag.

Jag tycker att My PlayHome är en riktigt bra app för yngre barn. Den nya My PlayHome School är en slags expansion till både originalet och My PlayHome Stores som släpptes för tre månader sedan. Precis som tidigare är My PlayHome School väldigt barnvänlig och detaljrik. Det finns inga länkar som leder bort från spelet, vilket gör att även små barn kan använda den utan att få leken avbruten. Ljudeffekterna är välgjorda och roliga, och variationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga.

ANNONS:

Det går att leka med skolan fristående men för att få största möjliga utbyte av den bör man nog ha de två tidigare PlayHome-apparna. Alla apparna är kompatibla med varandra och det går att ta med sig saker från både hus och affär till skolan. Äger man alla tre appar finns det dessutom en väg emellan dem utan att man behöver stänga ner en app för att starta nästa.

PlayHome School

Skolan med i huvudsak expedition, två klassrum, kemisal, aula, toaletter och matsal har två våningar som man förflyttar sig emellan med hiss eller via trapphusen. Det finns i dagsläget 13 vuxna, 10 barn och 3 bebisar som man kan leka med runt om i hela skolan. Alla figurerna företom bebisarna kan byta kläder och ta med sig saker i händerna. Tyvärr kan inte olika kön byta kläder med varandra vilket är onödigt begränsande. Runt om i de olika rummen är många föremål flyttbara och en del skåp och liknande kan öppnas. Exakt vad som kan göras får man veta genom att pröva sig fram. Håller man exempelvis något ätbart framför munnen på dem eller en pappersnäsduk framför barnens näsor får man passande ljudeffekter och eventuell mat och dryck försvinner.

PlayHome School

I klassrummen finns en rolig griffeltavla att rita på, böcker och pennor men inte så mycket mer. Kateder, bänkar och stolar är fasta så det går inte möblera om. I kemisalen finns rockar och skyddsglasögon och man man blanda olikfärgade vätskor och förånga dessa. Gissningsvis är det inga miljöfarliga ämnen då de kan hällas ut direkt i vasken. Matsalen bjuder på några olika rätter och dryck som man själv får lägga upp på brickor och tallrikar. I aulan kan man spela piano eller lyssna på färdig musik från högtalarna. Ridån går att dra undan och det finns ett par olika bakgrunder att välja emellan. När mina barn ville ha scenkläder och rekvisita fick de dock gå över till My PlayHome Store för att få tag på detta.

PlayHome School

PlayHome School

Efter ett tag kan det bli ganska rörigt i alla rummen och vill man återställa appens alla föremål till det ursprungliga finns det en knapp för detta på startsidan. Barnen har inte råkat trycka på den av misstag men jag tycker ändå att det hade varit bra om man fick bekräfta en extra gång att man verkligen vill städa.

Min blivande tvååring har precis upptäckt tjusningen med PlayHome apparna och den stora favoriten är nu skolan, vilken alltid väljs först trots att alla tre ligger bredvid varandra. Det är många år kvar innan hen själv ska börja skolan men att själv få leka i den värld som syskonen vistas i dagligen är bevisligen väldigt spännande och gissningsvis ett sätt att bearbeta något som känns aktuellt. De stora favoriterna är att flytta runt personerna, servera dricka, ta på och av vita rockar, och flytta runt saker i skåpen.

Att döma av min blivande tvåårings koncentration (fokus på en app i stället för att öppna och stänga 15 olika under den dryga kvarten som ipadintresset normalt håller i sig) så är detta en mycket bra app och det är riktigt intressant att sitta med och samtala om allt eller lyssna till hur hen själv pratar om de olika sakerna. ”Byta kläder”, ”dricka”, ”upp” eller det stora orosmomenten ”sked” och ”kniv”. Det finns tyvärr enbart gafflar i matsalen vilket inte är uppskattat. Syskonen hjälper gärna till i leken och upptäckandet och tack vare dem har hen nu koll på att det bara är bebisarna som är tillräckligt små för att få plats i skåpen.

Att på detta sätt få prata om och experimentera med vardagliga ting i den digitala världen tycker jag är ett bra och roligt komplement till tvååringens upptäckande av vår riktiga värld. För syskonen blir appanvändandet mer ett sätt att använda fantasin och kreativiteten i leken med dockorna.

Storasyskonen på sex och åtta år uppskattar nämligen också att det har tillkommit en skola till PlayHome världen och säger att det bästa är att det går att använda alla apparna tillsammans. De tycker dock att det kunde funnits ännu fler rum och föremål och hade gärna sett att det fanns mer att göra i klassrummen, kemisalen och ett större utbud av mat i matsalen, samt att det funnits en gympahall och skolgård med möjlighet till olika uteaktiviteter. Sexåringen saknar även maskeradkläder och rekvisita i aulan för att göra teater och möjlighet att välja olika slags musik.

Uppdaterat den 17 juni 2015
Det finns nu även en skolgård där man bland annat kan gunga, åka ruschkana och spela basket.

Uppdaterat den 23 november 2016
Två barn, med varsin enhet, kan nu spela tillsammans. Det enda man behöver göra är att starta appen på båda enheterna – då dyker det upp en blå knapp. Kräver iOS8 eller senare. Har man en iPad 4, iPhone 5 eller senare krävs varken Wifi eller Internetuppkoppling. Det fungerar alltså bra att spela i en bil eller i ett flygplan.

Jag rekommenderar My PlayHome School till barn mellan 2 och 7 år och ger den en fyra i betyg.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 3 okt 2019
Google Play Store
 •   40 kr 10 jul 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

5 kommentarer

 1. Maria Oreest Udell skriver:

  Har provat spelet i fyra dagar och min 6-åring älskar det, vi har redan Play Home och Store. Hon upptäcker nya saker att göra varje gång hon spelar, och har stannat i skolan mest, men nu börjat upptäcka att det går att ta med och flytta saker ifrån de andra spelen. Hon saknar dock att kunna gå till skolan ifrån huset. Så det kommer att bli ett plus sen när det kommer. Hon säger att det roligaste är att vara i kemisalen och experimentera, vara i matsalen och fixa i klassrummet….

 2. Pappan skriver:

  Min sexårige son har testat spelet under ett par dagars tid och gillar spelidéen mycket. Hans enda negativa kommentar var att det var lite jobbigt att flytta runt karaktären eftersom den alltid hamnade i kanten varifrån den kom. Är man som han van att flytta sig mer som en animerad karaktär upplevs detta klippdocke-sättet som lite statiskt.

 3. Catarina skriver:

  De yngre barnen älskar det!

 4. Sofia skriver:

  Femåriga dottern gillade idén och provade sig fram snabbt till hur spelet hängde ihop och satt en stund och upptäckte alla dörrar etc. Däremot tyckte hon snabbt att det fanns rätt få saker att göra i exempelvis klassrummen. Lite större variation där hade varit uppskattat, och över huvud taget fler saker att upptäcka. Roligast är att byta kläderna och hålla till vid scenen, men hon konstaterade att det hade varit kul med fler saker där också, som olika instrument att använda. Skolgård och gymnastik har hon också frågat efter. Tror hon är så nyfiken på appen eftersom hon har rätt bra koll på storebrors skola och gärna vill närma sig miljön, men att det också gör att hon ställer krav på att man ska kunna göra allt man gör i skolan.
  För mindre barn som gillar att repetera moment tror jag appen räcker längre.

 5. Mamman skriver:

  Min flicka på 7 år gillar detta mycket! Hon kan sitta i evigheter! Rekommenderas! Bra för fantasin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *