My Story är en lättanvänd app i vilken man skapar egna digitala böcker med text, bild och ljud. Ta egna bilder eller låt de färdiga klistermärken inspirera till kreativt skapande av både pekböcker och fantasifulla händelseböcker.

My Story är en app för skapande av multimodala böcker. All text är på engelska men det finns tydliga symboler för grundfunktionerna. Man börjar med att välja en titel och färg på bokomslaget. Därefter lägger man in foton, stickers, text eller ritar direkt i appen på bokens utsida och kommande sidor.

ANNONS:

Vill man rita själv så kan man välja mellan olika penntyper och flertalet färger. Via pennikonen kan man även välja bakgrundsfärg och linjebredd. Ritade föremål går inte att flytta på, men de kan raderas med suddgummit.

My Story

Via fotoikonen kan man infoga färdiga klistermärken, sparade bilder, foton eller text. Det går inte att beskära foton och stickers, men däremot så går det att att spegelvända dem, ändra storlek, placera dem på valfri plats och flytta dem när man vill.

Urvalet av klistermärken är förhållandevis stort och indelat efter olika teman som mat, fordon, djur, människor och byggnader. Vill man inte lägga tid på ett rita eller ta egna foton kommer man väldigt långt med dessa och kan lätt inspireras till att snabbt skapa bilderböcker av olika slag.

My Story

Texten skrivs med ett standardteckensnitt och går att få i tio olika färger. Storleken och även placeringen ändras lätt genom att man drar i kanterna med två fingrar. Till varje sida kan man spela in ett ljudspår. Blir man inte nöjd med ljudet raderar man den aktuella ljudinspelningen med en knapptryckning och gör en ny.

My Story

Det går att lägga in valfritt antal sidor och justera ordningen på dessa. Via denna sidhanterare kan man dessutom lägga in text som hamnar i en textruta i nederkanten av sidan.

Böckerna sparas automatiskt i appen och kan även delas som antingen video eller ePub bok via exempelvis mail. Delningsfunktionen ligger bakom ett barnlås.

Väljer man att titta på en bok i det sparade biblioteket skapas det en film som man får titta på. Finns det inspelat ljud så är det längden på denna som avgör hur länge varje sida visas. Saknas ljud så visas varje sida ett par sekunder, vilket kan vara i kortaste laget om det är text som ska läsas. Vill man själv bläddra i boken måste man gå in i redigeringsläget eller utnyttja delningsfunktionen och öppna den som bok i exempelvis iBooks.

Det finns stöd för flera olika användare som kan skapa egna bibliotek med böcker. Respektive användares profilbild visas på bokens framsida om man skapar en video av den.

Min sjuåring och nioåring har använt MyStory en del för att skapa egna berättelser med bilder eller foton och både text och ljud. De tycker att den är lätt att använda och har tyckt det varit smidigt att leta bland de färdiga klistermärkena och byggt upp en handling runt kring dem. Det enda som de egentligen har något negativt att säga om är att det man ritar på fri hand ritas på bakgrunden och lägger sig bakom text, bilder och klistermärken. De hade väldigt gärna velat kunna välja att rita ovanpå inlagda bilder.

Jag har även använt My Story tillsammans med min tvååring och andra barn i samma ålder på min arbetsplats. De har fått välja klistermärken eller något att fota. Sen har jag skrivit vad det är och spelat in när barnen sagt vad det är. På så sätt har de fått språkträning under skaparprocessen och därefter nöjt kunnat lyssna på resultatet. Vid användande tillsammans med dessa yngre barn saknade jag dock en möjlighet att beskära ljudfilerna. Det var lite svårt för barnen att verkligen börja prata precis när vi tryckt på inspelningsknappen och de var inte jättesugna på att göra upprepade inspelningar av samma sak. En del började för tidigt och andra behövde lite extra stöttning med vad de skulle säga och då hade det varit smidigt om vi kunde påbörjat inspelningen tidigare och i efterhand klippt bort önskade delar.

Syftet med att skapa multimodala böcker kanske inte i första hand är att man ska skriva ut dem, men jag tycker att det hade varit smidigt om det hade gått att skapa en pdf fil med böckernas bild och text, vilket hade underlättat om man vill ha dem i pappersform. Jag hade även önskat att det gick att styra manuellt hur länge varje sida ska visas om man väljer att skapa en film utav sin bok.

Jämför man My Story med bokskaparapparna Book Creator och Story Creator Pro så är grundfunktionerna väldigt lika då det går att lägga in text, foton, ljud och ritade bilder i alla. Book Creator har en avskalade design med många olika teckensnitt och passar troligtvis bäst för lite äldre barn. Story Crator Pro har fina mallar för fotocollage, har fast placering av texten, erbjuder en möjlighet att få text markerad ord för ord samtidigt som inspelat tal läses upp, men tillåter inte att man ändrar ordning på sidorna. My Story har störst utbud av färdiga klistermärken och låter användaren justera bild och text helt fritt genom att flytta och dra med fingrarna, men saknar möjligheten att lägga in videos.

My Story är i det stora hela en mycket barnvänlig app som kan inspirera till kreativt bokskapande med text, bild och ljud tack vare färgglatt utförande och ett stort urval av klistermärken. Jag ger den en fyra i betyg. För självständigt bokskapande rekommenderar jag den till barn från sex år och uppåt.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en exempelbok som vi skapat.

Uppdaterat 18:e maj 2016
Nu går det även att dela böcker som PDF. Tidigare gick det endast att dela som ePub och MP4.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   55 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa My Story för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. Alexandra skriver:

    Hej, vill få min son att skriva mer. Kollade på denna app, men den verkar så pysslig, och det är inte min son. Om man älskar att rita och berätta historier verkar detta bra. Gillar alla barn denna app?

  2. Mamma Maria skriver:

    Den här appen är ju inriktad på att skapa berättelser med text, bild OCH ljud, vilet naturligtvis inte passar alla.
    Är det bara skrivningen du vill åt och ditt barn är runt 6-8 år så skulle jag nog rekommendera att du tittar på appen ”skriva till läsning”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *