I den här appen tränas barnets förmåga att känna igen sitt namn i roliga små spel där man får leta bokstäver, ordbilder med sitt namn, skriva sitt namn och leka med färger och bilder.

Name Play är en ny app från Seven Academy. Vi har tidigare recenserat deras Crazy Gear och Busy Shapes som även dessa är appar med pedagogisk grund. I Name Play tränas barnets förmåga att känna igen sitt namn i roliga små spel där man får leta bokstäver, ordbilder med sitt namn, skriva sitt namn och leka med färger och bilder. Genom intuitiva bilder och knappar lär sig barnet snabbt hur man spelar och vad spelen går ut på utan att någon behöver förklara. Vid första starten av spelet behöver dock någon hjälpa barnet att skriva in namnet så det blir rätt.

ANNONS:

När spelet startas får man ett eget skåp som ser ut att höra hemma i skolmiljö. På skåpet står barnets namn, och när skåpet öppnas är det fullt av olika saker på hyllorna. Man kan göra sitt skåp mer personligt med de tre menyer som kommer upp bredvid det öppna skåpet. Bakgrund, färg och olika klistermärken kan väljas för att göra det lite roligare. Vissa detaljer, till exempel de bilder som sitter på skåpsdörren, går även att flytta runt på.

I spelet finns åtta olika spel där spelaren får leka med och träna på sitt namn. Inget av spelen kräver större finmotoriska färdigheter. Man behöver kunna dra bokstäver, trycka på knappar och luta på plattan för att klara spelen.

I ”Anteckningsboken” skriver man sitt namn med fingret på prickade linjer. På ”Spelkonsolen” ska man jaga bokstäver med ett spel som påminner om Snake (från de äldre mobilerna), eller skjuta bokstäver med ett rymdskepp. ”Lunchlådan” innehåller mat som ska ätas, och skräpet sorteras i soptunnor. ”Magnetplattans” bokstäver ska flyttas runt till spelarens namn står på linjen. Man får stöd i hur många bokstäver det ska vara genom antal streck på linjen. Kläder kan tvättas i ”Tvättmaskinen”.

På en gammaldags ”Skrivmaskin” skriver man sitt namn på ett inbjudningskort. Tyvärr står kortets övriga text på engelska med förbestämd text, men det har inte min fyraåring brytt sig alls om. Hen vill gärna skriva ut det på riktigt, och det låter sig göras om man fotar kortet med kameraknappen och sedan skriver ut bilden som vanligt. Man kan skriva fel hur många gånger som helst, och inte förrän man trycker rätt bokstav skrivs den på kortet.

”Pennskrinets” innehåll hälls ut på bordet och det gäller att känna igen sitt namn på de olika sakerna som låg inuti skrinet. En mycket uppskattad happening i spelet sker när man släcker ljuset på strömbrytaren i skolkorridoren. Då kommer små figurer nedhoppande från taket. De klottrar på skåpet om man inte stoppar dem genom att röra dem. Då ramlar de ner och går sura därifrån. I ”Kassaskåpet” behöver man ställa in rätt sifferkombination för att kunna öppna dörren. Därefter kan man lägga in vissa saker i det. I ”Fallskärmsspelet” fångar man rätt bokstäver genom att luta skärmen åt höger eller vänster.

Bakom ett barnlås ligger inställningsmenyerna till appen. Man når den genom att svara på en enkel multiplikationsuppgift. Som vuxen kan du se varje spelares konto. här lägger du in fler namn om olika barn ska spela.

Under föräldramenyn ligger också de olika spelen förklarade på engelska, både vad de går ut på och hur man spelar. Här kan man också se vilka av minispelen barnet spelat, och vilka som är kvar. Under ”Settings” ställer man in språk. Det finns 18 olika språk att välja på varav ett är svenska. Det känns inte som om språket spelar stor roll i det här spelet. Den viktigaste funktionen fungerar (å, ä och ö), och det räcker för att åtminstone inte jag ska störas av de något bristfälligt översatta knapparna och kontrollerna. Appen har inte något tal.

I bakgrunden spelas glad musik. Den slås lätt av i välkomstmenyn genom ett enkelt knapptryck.

Spelet har testats av barn i olika åldrar och omdömena är positiva. Min fyraåring har nyligen upptäckt bokstävernas makt och just då, alldeles i början av läsinlärningen kan den här appen fungera mycket väl för att på ett roligt sätt träna på att hitta sitt namn.

I vårt hem används appen en stund då och då och jag märker skillnad i igenkännandet av de ”egna” bokstäverna. Fyraåringen återvänder gång på gång för att få känna nöjet av att klara spelen. De är inte helt enkla, men ändå så pass svåra att det känns utmanande att spela dem. Småspelet med mörkerfigurerna uppskattas stort i vårt hem!

Vi ger appen en stark trea i betyg för att den behåller barnets intresse genom varierade och roliga småspel. Name Play innehåller inga köp inuti appen, och är fri från tredjepartsreklam.

Här är en trailer

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   29 kr 9 maj 2023
  •   30 kr 6 okt 2022
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Name Play för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *