I denna app tränas taluppfattning och matematiska begrepp på många olika sätt. Genom att lösa de olika matteuppgifterna hjälper man till att få det nedlagda nöjesfältet att åter komma till liv.

När man startar appen får man välja mellan ”Spela” och ”Öva”. Väljer man spela får man först höra en introduktion till bakgrundshistorien, om det tidigare så glada och levande nöjesfältet som sedan långsamt förföll och lades ner, men som kan återupplivas med spelarens hjälp. Därefter får man olika uppgifter för att rädda nöjesfältet, som låses upp en efter en när man klarar de tidigare uppgifterna. Alla uppgifter tränar matematik och har anknytning till spelets tema. Väljer man istället öva kan man välja fritt mellan alla uppgifter, men kommer då inte framåt i historien och räddar nöjesparken. Förutom detta finns även en problemlösningsdel som inte riktigt är en del av spelet utan mer till för att utmana vidare i det matematiska tänkandet.

parama-matte-1

Det finns sex olika delar i spelet, med vardera tre olika typer av övningar. Totalt ger detta en stor mångsidighet hos appen. Några exempel på övningar är:

ANNONS:

 • räkna och ange antal med hjälp av streck, tärning eller siffror
 • träna dubbelt och hälften, fler och färre
 • enkel algebra med visuell hjälp
 • träna positionssystemet med bollar och klossar
 • öva mönsterigenkänning genom att sätta figurer i rätt ordning

parama-matte-1-rakna

parama-matte-1-klockan

parama-matte-1-positionssystemet

Bakgrundshistorien är trevlig, appen är välgjord och den känns även pedagogiskt välplanerad. Den innehåller dock tyvärr lite väl mycket upprepningar innan man kommer vidare, vilket min son reagerade på. Han är snart sex år och har precis börjat förskoleklass, vilket jag upplever som helt rätt ålder att använda appen. Han klarar också de flesta uppgifter bra (vissa är lite kluriga för honom fortfarande), och tycker att det är ganska roligt, men blir frustrerad av att det tar så lång tid att komma vidare. Jag fick därför sitta med och göra vissa av uppgifterna för att han alls skulle orka fortsätta. Jag tycker därför att det vore en fördel om det gick snabbare att komma vidare och få en belöning (man får pokaler efter ett antal avklarade uppgifter), och hellre att man fick återkomma fler gånger till samma typ av uppgifter. På det sättet kunde det bli mer omväxlande och kanske lättare att upprätthålla barnens intresse. En annan möjlig variant hade varit att appen kände av hur bra de olika uppgifterna gick, och anpassade nivån efter detta.

Jag har även låtit min åttaåring som går i tvåan prova appen, men för honom var den alldeles för lätt (men han är i och för sig bra på matte). Jag bedömer att den passar bäst i förskoleklass och ettan.

Appen har både svenskt tal och text, vilket är väldigt bra eftersom den vänder sig till en åldersgrupp där inte alla är läskunniga. Talet är tydligt och bra (även om jag reagerar på att 20 uttalas ”tjugi” istället för ”tjugo”). Det går att få instruktionerna återupprepade om man missat eller glömt vad man ska göra. Från inställningsmenyn kan man stänga av bakgrundsmusik, tal och ljudeffekter (separata inställningar). Det går också att välja bort möjligheten att öva fritt samt problemlösningsdelen, eller återställa appen (genom att hålla nere en knapp i sju sekunder). Här finns också beskrivning av innehållet och pedagogiken samt information om utvecklaren. Inställningsmenyn är inte skyddad av barnspärr. Appen innehåller inte externa länkar eller köp inuti appen. Det finns inte stöd för flera användare, utan man får antingen samarbeta eller spela på varsin enhet om man är flera barn som ska använda appen.

Det mesta i appen är väldigt tydligt och det är lätt att göra rätt, det finns dock några delar som är något svårare att förstå, som övningen i udda/jämnt. Och när man ska visa antal med hjälp av streck räcker det inte att skriva rätt antal streck om de är fler än fem, utan det femte strecket måste vara diagonalt. Men i det stora hela är appen mycket tydlig och pedagogisk.

parama-matte-1-udda-jamnt

Jag ger appen betyg fyra av fem möjliga. För högre betyg hade jag velat ha färre upprepningar innan man kom vidare, och gärna också en automatisk avkänning av lagom svårighetsnivå utifrån utförda uppgifter. Jag rekommenderar Parama Matte 1 för åldern 5-7 år, dock kan de yngsta behöva hjälp av vuxen för att klara alla uppgifter.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Parama Matte 1 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

14 kommentarer

 1. Jane Lambourne skriver:

  Min 6-åring tyckte väldigt mycket om appen till att börja med, och tyckte det var roligt att lära sig nya moment, men hon tröttnade lätt, för varje moment var alltför lång och enformig, även om det var bra variation i uppgifterna. Nivån var rätt för henne som har precis börjat i förste klass och uppgifter var tydliga.

 2. Doris Lindberg skriver:

  Som pedagogen bakom appen är det naturligtvis spännande att läsa det som skrivs om den och jag vill gärna kommentera/ förklara lite runt bakgrunden. Den här appen ska täcka grunden för matemaikkunnandet hos elever i åk 1. Den handlar alltså inte bara om taluppfattning och matematiska begrepp utan här finns också t.ex. pre-algebra,geometri, statistik, matematikens historia och inte minst problemlösning. I just problemlösningen ges eleverna möjligheter att lösa matematiska problem kreativt, med hjälp av skrift eller aritmetiskt. Till problemlösningen finns en kamerafunktion kopplad som om appen används i skolsammanhang gör det möjligt för eleverna att visa sina lösningar via t.ex. appel-tv och diskutera varandras lösningar.
  Angående kritik om för många upprepningar av vissa övningar vill jag hänvisa till de inlägg i skoldebatten som bl.a. hjärnforskaren Martin Ingvar har gjort. Han menar att vissa moment inom matematiken måste automatiseras för att eleverna inte ska stoppas i sin matematiska utveckling. För att en automatisering ska äga rum behövs ett visst antal upprepningar vilket vi har tagit hänsyn till vid framtagandet av appen.

 3. Ingela skriver:

  Min son på 7 år tyckte vissa delar var för lätta samt blev han fort uttråkad när det blev för många upprepningar. Min dotter på 5 år försökte men tappade oxå intresset fort. Det är ingen app som mina barn väljer att spela men när jag som förälder sitter med och vi tillsammans försöker lösa uppgifterna och ta oss framåt så tränas ju inte bara den matematiska delen utan även den språkliga då vi samtalar och samspelar med varandra. Tror nog att många kanske tycker att det är mycket upprepningar, men visst ska det upprepas så man lär sig något nytt. Men om man sitter tillsammans med sitt barn tor jag att man kan få väldigt bra nytta av appen samtidigt som barnen lär sig massor!

 4. Jane Lambourne skriver:

  Intressant med att moment ska fastna; jag undrar dock om det skulle funka med att dela upp varja moment så att man gjorde hälften först och hälften efter nya moment. Samtidigt funderar jag om frustrationen om att repetera är lika stor i klassrummet som hemma. Hemma hos oss konkurrerar fina appar som Parama matte med mindre pedagogiska appar med alltför snabba moment och belöning (även om jag bara har ’bra’ appar på min ipad; situationen är säkert ännu värre för barn som får spela de mer kommersiella apparna).

 5. Mamma Elin skriver:

  Vad gäller upprepningar så vill jag förtydliga att jag ser också fördelar med att upprepa övningar för att automatisera. Men det bygger också på att barnet vill upprepa övningarna och inte tröttnar. Jag tycker alltså inte att några övningar bör tas bort, utan att det ska hända mer och belönas oftare så att inte barnet tröttnar. Det kan uppnås exempelvis genom att dela upp uppgifterna i mindre block, så att man fick en pokal/belöning för varje streck eller liknande. En nivåavkänning vore också bra så att svårighetsgraden anpassades efter barnet. Ett barn som tycker att en app är rolig kan spela den om och om igen, och därmed uppnås de eftersträvade upprepningarna på ett positivt sätt.
  Rent generellt kan jag säga att jag när jag sätter betyg både tittar på det pedagogiska värdet och på vad barnen tycker. De appar som lyckas kombinera ett stort pedagogiskt värde med en bra spelifiering som lockar till fortsatt spelande får högst betyg.

 6. Ann skriver:

  Min 6åriga dotter tröttnade väldigt fort, hon tyckte det var för många upprepningar och trögt. Hon sa att spelet inte var så färglatt. Jag får nog hålla med henne om detta, jag tröttnade också.

 7. Lotta skriver:

  I stora delar är jag imponerad av appen, de pedagogiska övningarna och att den är så omfattande. Ändå tycker varken jag eller min 7-åring som testat appen att man når ända fram. Det är inte kul för en 7-åring att för att komma fram i spelet behöva göra så många upprepningar av samma sak. Det gör detsamma om det är pedagogiskt riktigt att upprepa för att automatisera om barnen tycker att det är trist och därmed ser matte som något tråkigt som måste genomlidas. Det måste vara roligt att lära sig! Det finns ett flertal exempel på appar där man lyckats bättre med att kombinera lärande med ett spelmoment.

  Dessutom skulle jag gärna se stöd för flera användare och att man som förälder/pedagog kunde ställa in vilken nivå barnet är på för att t.ex. hoppa över de första enklare övningarna.

 8. Annie skriver:

  Som lärare i årskurs ett har jag väntat på en mer heltäckande matematisk app som den här och jag hade höga förväntningar när jag testade den. Tyvärr blev jag något besviken. Precis som tidigare kommentarer tycker jag att upprepningarna är för många, framför allt i början där man räknar antal. Mina elever som testat appen började knorra redan efter någon minut och det var svårt att motivera dem till att fortsätta, särskilt eftersom alla redan behärskade det första momentet som är att räkna antal. Eftersom det saknas möjlighet att gå fortare fram eller öka svårighetsgrad kan man inte heller individualisera arbetet för olika elever, vilket jag ser som en nödvändighet för att kunna använda appen i klass. Jag har löst detta genom att låta eleverna köra på övningsläget istället. Då kan jag välja övningar för dem och låta dem gå vidare när de behärskar ett område. Detta fungerade mycket bättre. Jag gillar nämligen många av övningarna. De har ett bra matematiskt innehåll och är användarvänliga för eleverna. Eleverna har även gillat flera av övningarna och väljer dem ibland när vi har fritt val bland alla matteappar. Det som är synd med övningsläget är att man då missar själva ”spelhistorien”, något som sänker motivationen betydligt hos eleverna.
  Jag tycker att nivån är för enkel för årskurs ett. Den passar till 3-4 av elever i min klass. För dessa är det dock en bra app som jag kommer fortsätta att använda (i övningsläget) för att komplettera och öva mer.

 9. Mad skriver:

  Dottern 5 år tröttnade fort, de inledande uppgifterna var för enkla och hon fann ingen motivation att fortsätta genom hela blocket. Jag är inte emot upprepning men det bör ske på ett sätt så att barnet finner nöje i det man gör. Säkert en genomtänkt App men jag tror inte jag kan locka dottern att spela igen.

 10. Maria skriver:

  Appen är trevlig och har en tilltalande historia – man ska rädda nöjesfältet. Mina små 4 och 7 år har spelat flera gånger, jag har suttit med och vi har då ett samtal kring vad man ska göra och hur man ska tänka. Vi gillar att det finns så många olika uppgifter. Barnen tränar många matematiska förmågor. Jag kan se att man använder tex problemlösningen i små grupper i skolan eller som träning för den som behöver träna mer på grunderna. Jag rekommenderar den från 4-7 år.

 11. Anna skriver:

  Har en flicka född 07 och en son född 09. De älskar spelet båda två. Flickan tröttnar dock emellanåt då de flesta uppgifterna är för lätta, men hon kommer ofta tillbaka till appen igen och igen. Bra med både tal och text.

 12. Lisette skriver:

  Dottern är 6år och detta är en av hennes absoluta favoritappar, det kan även bero på att vi tycker att appen fyller en viktig funktion då den behandlar många delar av matte. Fler/färre, större/mindre, osv…
  Vi gillar appen starkt! Även om jag håller med om kritiken med upprepning och att det är segt att komma vidare ibland så ser jag även vinsten med upprepningen…
  En favoritapp!

 13. Andreas skriver:

  Dottern som just fyllt 4år hade inga större problem med matten, men tröttnade snabbt.

  När man måste sitta och dra sträck (i ett f.ö.) ganska buggigt gränssnitt i 10minuter dör glädjen med matte, jag blev tvungen att ta över plattan och ta oss förbi dessa katastrofbitar. Men efter det så var appen förstörd för henne för den här gången även om hon klarade uppgifterna på egen hand. Vi spelade vidare en halvtimma till men lågan i ögonen som man får av lyckad problemlösning hade slocknat för denna gång 🙁

  Tyvärr är det väldigt svårt att hitta spel med matten på den här nivån som ger instruktioner på svenska annars hade jag avinstallerat progammet. Nu får det ligga kvar och jag blir tvungen att vara med när dottern spelar så att inte upprepningen gör det för tråkigt.

  Ang. forskningen så är det ganska uppenbart att upprepning krävs, men det krävs inte att man monotont upprepar samma sak utan det går utmärkt att t.ex. varva så länge samma antal av varje specifik övning upprepas lika många gånger under passet.

 14. Andreas skriver:

  Skrev sist 16augusti 2014 här.
  Jag försökte komma tillbaka till appen ett par gånger och dottern försökte känna att den var rolig för att göra mig glad, men det går för sakta och är för monotont. Skulle varmt rekommenderat den här appen om det inte gått så långsamt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *