Den onda trollkarlen har förhäxat skogen och spärrat in alla djur. Nu är det upp till dig att rädda dem med matematik. Lös talen och samla irrbloss för att ta dig förbi hinder och befria djur. Genom spelifierat lärande ger denna app träning i matematik för årskurs två.

Parama, som tidigare gjort appen Parama Matte 1, har nu gjort denna uppföljare för lite äldre barn. Appen tar sikte på läroplanen i matematik i andra klass och erbjuder ett stort antal övningar av olika typer. Det handlar bland annat om algebra, tals användning, geometri, sannolikhet och statistik. Jämfört med den tidigare appen så upplever jag denna som lite roligare i upplägget, det är mer motiverande bakgrundshistoria. Däremot var grafiken bättre på föregångaren.

ANNONS:

Parama Matte 2

Övningarna har både svensk text och svenskt tal. De är pedagogiskt uppbyggda och känns anpassade för målgruppen. Möjligen är de lite i svåraste laget för barn i andra klass, vilket ju i och för sig är bra (tanken är ju att barnen ska lära sig och inte kunna allt från början) men kan ge frustration hos vissa barn. Jag uppskattade särskilt övningarna i sannolikhet och diagram, som jag inte sett i andra appar. Snabbmatten är väldigt stressig vilket inte alla barn klarar. Som tur är går det att stänga av tidtagningen i inställningarna.

Parama Matte 2

Parama Matte 2

Något som är bra är att de olika typerna av tal blandas upp så att man inte gör alla i rad, utan de återkommer istället vid flera olika tidpunkter. Det minskar risken för att barnen ska uppleva det som tjatigt. Tyvärr är vissa delar fortfarande så pass långa att i alla fall mitt barn hinner tröttna. Andra delar är däremot lagom långa. Jag kan i och för sig förstå tanken bakom att vissa saker behöver upprepas och nötas in, men det får inte ske till priset av att barnet tröttnar helt på appen. Det ska dock sägas att detta förbättrats jämfört med Parama Matte 1.

Utöver det vanliga spelläget så finns även möjlighet att öva fritt (välja övning från en lista), eller att öva på problemlösning. Problemlösningen kräver material utanför appen och kräver därför stöd av en engagerad vuxen, som kan plocka fram material och diskutera lösningsförslag. Det går sedan att ta bild på lösningen direkt i appen, och den kan exempelvis sedan visas på storskärm i klassrummet (om appen används i skolan).

Parama Matte 2

Jag har provat appen med min nioåring som nyss börjat i trean. Appen ligger på en lagom svårighetsnivå, vissa delar är lite väl enkla men andra är klurigare. Det betyder med andra ord att den ligger rätt till i svårighetsgrad för någon som gjort klart årskurs två (för den som behöver extra träning i matematik fungerar den säkert bra även lite längre upp i årskurserna). Däremot upplevdes vissa av övningarna som så tråkiga att jag fick göra varannan för att vi skulle komma vidare. Ett stort problem var snabbmatteövningarna eftersom tidtagningen kändes stressande, men när vi väl hade hittat att det går att stänga av tidtagningen så var själva talen inga problem. Totalt blev utlåtandet från nioåringen att appen var ”bra för att vara matte men för tjatig”. Här kan det säkert variera beroende på hur tålmodigt barnet är. Även andra föräldrar i redaktionen har provat med sina barn mellan åtta och tio år och fått tummen upp av barnen, dessutom var det en sexåring som också hade glädje av appen med vuxenstöd.

Inställningarna är skyddade bakom ett mycket enkelt barnlås som knappast kan hindra någon i appens målgrupp. Där kan man bland annat återställa all data samt välja om man vill använda nedräkning på snabbmatte, tillåta övningsläget samt tillåta problemlösningsläget. Där finns också länkar till hemsidan. Utöver detta kan man (utan lås) välja om man vill ha ljudeffekter, bakgrundsmusik och talat ljud. Tyvärr finns det inte stöd för flera användare vilket är en nackdel om flera barn delar på samma enhet. Appen är fri från reklam och in-app purchase.

Parama Matte 2

Sammanfattningsvis är det en bra och allsidig app för matematik, och jag uppskattar att de spelifierat lärandet genom att lägga in en bakgrundshistoria och utmaning. Jag rekommenderar den för ca 8-10 års ålder, även om en del yngre och äldre också kan ha glädje av den. Jag ger appen en fyra i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande två språk: engelska, svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   69 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Parama Matte 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

5 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Gillar appen, eleverna 7 och 8 år, tycker att vissa delar är långtråkiga (detta beror oftast på att de redan kan momentet och trots det måste göra en hel del tal av samma ”sort”. Men överlag gillar de appen och att de kan använda övningarna och själv välja moment är uppskattat. Mycket trevlig app!!

 2. Lisa skriver:

  Vi har provat både parama matte 1 & 2, 1:an hade bättre grafik, men tvåan tilltalade damen mer som helhet… Hon är 7år, och mot slutet, var uppgifterna för svåra, men då provade vi ihop…
  Det som vi gillade mer med 2:an var att när man klarat av en uppgift så var den slutförd… i 1:an var hon lite frustrerad att man fick komma tillbaka till vissa ”banor” fast man avslutat dem tidigare, men detta är inte samma i detta spelet…
  Jag gillar att man även tar upp geometri och klocka mm, inte enbart ren räkning…

  Som helhet gillade vi det och hon går självmant tillbaka till spelet och frågar om hon får spela, vilket är ett gott betyg!

 3. Annika skriver:

  Sonen som är 9 och går i andra klass gillar appen. Han har stora problem med motorik men det hindrar inte och han gillar matte. Vissa avsnitt tycker han är riktigt tråkiga men vissa vill han bara fortsätta längre. Vi spelar tillsammans en stund varje kväll och det blir ett bra tillfälle att se vad han faktiskt kan i matte. Vi har även ettan och visst tyckte han den var rolig, men lite väl tjatig bitvis. Den här är mycket bättre

 4. Maria skriver:

  En tydlig app som tränar basfärdigheter i matte. 8-åringen har blivit som han beskriver själv: djurens hjälte och matteproffs. Många upprepningar som befäster kunskapen och som gör att man känner sig duktig. Rekommenderas till 7-10 år. Vuxenstöd behövs för den som har lite svårare med matematiken.

 5. Beatrice S skriver:

  Den här appen ger möjlighet att arbeta på olika nivåer i matten. En elev (7 år) som kommit långt i sitt matematiska tänkande kunde utmanas både i övningsdelen och i själva spelet. Ibland blev han dock uttråkad när samma typ av tal återkom för många gånger. Ibland passade övningsuppgifterna honom bättre. För de elever (7år) som behövde träna t ex talraden fanns många bra uppgifter. Grafiken var sådär kul tyckte de, men det var kul att rädda djur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *