Pekbok är en app där små barn kan upptäcka färger, djur, fordon, frukter, alfabetet och siffror. Svenskt tal.

Den som har provat någon av apparna Kul för barn, Stora pekboken eller Sound Touch känner till pekboks-konceptet. Appen Pekbok har många likheter med de andra apparna men skiljer sig också.

ANNONS:

I huvudmenyn i Pekbok finns det knappar för att välja mellan Djur, Färger, Fordon, Frukter, Alfabetet och Siffror. Knapparna är långt ifrån de vackraste jag sett, men de fyller sitt syfte. Man ser vad de föreställer och förstår att de är tryckbara.

I Djur, Fordon och Frukter finns det totalt 36 fotografier. Och i Färger finns 8 bilder på färger. När man trycker på en bild berättar en svensk röst vad man tittar på. Detta ord skrivs även ut i text ovanpå bilden. Rösten är klar och tydlig. På några av bilderna finns det pratpubblor. Trycker man på en sådan får man höra hur det som visas på fotografiet låter.

Man bläddrar mellan fotografier och bilder genom att dra med fingret åt höger eller vänster. Det som skiljer denna app från andra liknande appar är Alfabetet och Siffror. Här får man upp en mask vars kropp består av alla bokstäver i alfabetet (utom ”W”) eller siffrorna 0 – 30. Här kan man höra vad bokstäverna och siffrorna heter. Masken ger även en bild av hur bokstäver och siffror förhåller sig till varandra.

För att välja bokstav/siffra så letar man upp den på masken och trycker på den. Då dyker samma bokstav/siffra upp på mitten av skärmen och man kan trycka på den för att höra dess namn. Det går även att dra till höger eller vänster med fingret för att bläddra mellan bokstäverna.

Trycker man på maskens huvud får man höra hur den valda bokstaven låter. Jag noterade att bokstaven A har flera ljudningar och frågade företaget om detta. Svaret blev: ”Vissa bokstäver har flera fonetiska uttryck och A är ett av dem: jämför hur första och sista A:et uttalas i ”apa”. Appen slumpar mellan de olika fonetiska uttrycken då det finns flera för en bokstav.”

I appen kan man välja bland flera språk; bland annat några minoritetsspråk. Samiska, isländska och romani finns bland alternativen. Det går även att välja skånskt uttal. Tyvärr är inspelningen av den skånska rösten av ganska dålig kvalité. Men att alternativet finns där är kul!

Appen innehåller inte någon reklam eller möjligheter att köpa till saker (in-app purchase).

Det jag gillar med ”Pekbok” är att det finns fina fotografier och att den svenska rösten är bra. Bokstavsljud och stöd för minoritetsspråk är unikt och ger appen två stora plus.

Tyvärr är antalet fotografier att titta och trycka på relativt få. Fler fotografier inom fler områden behövs för att det skall bli variation och för att barnen skall kunna lära sig flera ord. Få fotografier innebär att barn tröttnar snabbare och att appen får en kortare livslängd. Jag hade även önskat att fler av fotografierna hade ljud kopplade till sig. Exempelvis saknar ambulans, cykel, båt, buss, grävmaskin, helikopter m.fl. ljud.

Appen är ganska intuitiv, men den skulle kunna vara ännu enklare. Exempelvis skulle man kunna få se och höra vad ett foto föreställer utan att behöva trycka på det. Samma sak gäller när man skall höra bokstäver och siffror. Bokstäverna är lite svåra att se när de ligger ovanpå masken och det är inte uppebart för barn var man skall trycka någonstans.

Pekbok har inställningar där man kan välja mellan gemener och versaler. Det går även att lägga till egna bilder och ljud. Denna del är skyddad bakom ett enkelt barnlås där man adderar två tal.

Jag tror att appen passar för barn mellan 2 och 4 år.

Betyget blir 3 av 5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande 12 språk: engelska, finska, franska, isländska, japanska, kinesiska, portugisiska, romani, svenska, sydsamiska, taiwanesiska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   11 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pekbok för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

6 kommentarer

 1. Johanna Magnusson skriver:

  Jag har denna till min dotter på 2½ år. Hon älskar pekböcker. Roligast är djuren och alla fordon. Just denna med de två sista djuren är dum, för hon blir lika rädd varje gång hon ser ormen och getingen. Själv tycker jag det är synd att man inte kan fortsätta bläddra i slutet så man kommer till början igen/bläddra bakåt i början och komma till slutet. Är även synd att det inte är ljudbubblor att trycka på vid fordonen som det är på djuren!
  Fler frukter hade heller inte varit fel.
  Buggar ibland så man får starta om, trots eventuella uppdateringar. Uppdaterar alltid allting som kommer så har inte koll på om just denna haft någon sedan jag laddade hem den.

 2. Helene skriver:

  Hej!

  Vill bara nämna att det är fantastiskt roligt att det finns en app där man kan lära sig några ord på sydsamiska. Läser själv sydsamiska eftersom mina barn läser det i skolan.

 3. Ann-Louise skriver:

  Det jag gillar med den här appen är att man kan lägga in egna bilder m ljud o text. Min ettåring älskar att se bilder på familjemedlemmar, och sig själv i olika situationer. Den funktionen har ni inte nämnt i recensionen.

 4. Pappa Daniel skriver:

  Tack Ann-Louise för att du uppmärksammade oss på det. Jag tror att denna del är någonting som tillkommit efter att recensionen skrevs. Men jag lagt till information om det nu, samt en kortfilm där man kan se hur appen fungerar.

 5. Naomi Aira skriver:

  Hej Daniel!

  Finns appen pekbok ännu? Det är väldigt roligt att ni har gjort den på sydsamiska också men tyvärr hittar jag den inte.
  Jag jobbar för ett projekt som i stort jobbar med att främja skriften inom samiskan och vill tipsa om appen på vår hemsida (om appen ännu finns).

  tack!

 6. Pappa Daniel skriver:

  Hej Naomi Aira. Ja, appen finns fortfarande. Använd direktlänken i recensionen så hittar du rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *