Penningborg är en app från Danske Bank. Syftet med appen är att barn ska lära sig mer om pengar och dess värde. Detta sker genom att barnet spelar minispel och tjänar pengar som sedan kan användas för att köpa saker i affären eller göra resor med tidsmaskinen.

Penningborg startar med att borgmästaren presenterar staden. Här får man lära sig, både genom svensk text och tal, vad spelet går ut på, vilka platser som går att besöka och vad man kan göra på de olika platserna. Man skapar därefter sin profil genom att välja om man är pojke eller flicka samt vilken frisyr, hårfärg, ögonfärg och hudfärg man vill ha. Det går även att välja kläder. Det är olika plagg för pojkar och flickor men det går att välja samma färger för båda könen. Det går att ha obegränsat med profiler vilket är bra om det är många barn som samsas om samma enhet.

Penningborg

Penningborg

ANNONS:

I början av spelet tjänar man snabbt ihop 10 silvermynt som växlas till ett guldmynt. I Penningborg kan man tjäna mer pengar genom att göra äppeljuice i äppelståndet, sortera paket på postkontoret eller hjälpa bonden att mata djuren. Alla spel startar med tydliga instruktioner som ges både muntligt, skriftligt och via bilder.

I äppelståndet samlar man fallande äpplen genom att vicka på iPaden. Man ska samla 10 äpplen och får missa max 3 äpplen för att tjäna fem silvermynt. Det blir gradvis svårare och svårare. På postkontoret ska man sortera paket utifrån hur dyrt innehållet är. Det dyraste paktet ska läggas i låda ett och så vidare. När man sorterat paket åtta gånger får man sin belöning som är fem silvermynt. På bondgården ska man först hjälpa bonden att hitta 12 djur och sedan ge dem mat. Olika djur behöver olika mycket mat och det gäller att räkna ut hur många säckar som behövs för att alla djur ska bli mätta. Efter varje djuromgång får man sin belöning som är fem silvermynt. Det finns fyra olika djurarter att räkna och mata.

Penningborg

Penningborg

I Penningborg går det även att spendera pengar. I Karins butik kan man handla saker och kläder till sitt rum. Genom att trycka på en gång på en sak får man se priset och för att köpa trycker man två gånger. Om det är något man inte har råd med kan man lägga den i önskeburken för att köpa den senare. Utbudet i butiken ändras under spelets gång och de saker man köpt kan man sedan se och flytta runt i sitt rum. I tidsmaskinen kan man följa med professorn på en resa tillbaka i tiden till det gamla Egypten där man får inreda pyramider, det gamla Rom där man får bygga hus eller till riddartiden där man får kämpa som en riddare. Varje resa kostar ett guldmynt och resorna kan göras om så många gånger man vill.

Penningborg

När man besökt alla platser i Penningborg kan man gå till trollkarlen och få höra hans hemlighet. För att får reda på hemligheten måste man först besvara åtta skriftliga frågor med svarsalternativ. När frågorna är besvarade får man se var skatten finns och man får ett fint diplom. När man trycker på skatten får man 20 guldmynt som man sedan kan spendera som man vill.

Appen är barnvänlig och instruktioner ges på flera sätt hela tiden. Om man är osäker på något är det bara att trycka igen för att få en upprepning. Spelet innehåller ganska mycket tal och text på svenska men för det mesta räcker bilderna för att man ska förstå vad man ska göra. För att kunna besvara trollkarlens frågor krävs hjälp av en vuxen om man inte är läskunnig. Appen innehåller bakgrundsmusik. Den inställning som finns är möjligheten att slå av allt ljud, då försvinner både musik och tal. Appen är fri från reklam, in-app purchase och externa länkar. Appen finns till både iPhone och iPad men är lättast att använda på iPad då det blir pilligt på en liten skärm.

Mina barn på 3 och 5 år har provat appen och båda ger tummen upp. Femåringen satt länge i början och spelade igenom hela spelet på egen hand. Treåringen behöver lite hjälp för att förstå alla instruktioner och vissa spel är lite svåra för henne. Femåringen har inte återkommit så mycket till appen efter att han klarat allt. Han tappade motivationen när han fick så mycket pengar av skatten och kunde köpa allt han ville utan att arbeta. Flera andra barn i redaktionen i åldern 4 till 9 år gillar också appen. Alla har spelat igenom den åtminstone en gång, men några barn har spelat om den flera gånger med nya profiler.

Penningborg är ett välgjort spel som har ett brett utbud av uppgifter av skiftande karaktär och med olika utmaning. Tyvärr tröttnar barnen när det blir för många upprepningar utan att nivån ändras. Att skatten ger så stor belöning missgynnar fortsatt spelande. Detta är tråkigt då en del av appens lärdom försvinner i och med att man inte längre behöver arbeta för att tjäna pengar och spara ihop till det man vill köpa. För att öka hållbarheten önskar vi fler minispel med ökande svårighetsgrad.

Det finns få appar som handlar om pengar och pengars värde och eftersom alla barn som testat appen fastnat för den och spelat igenom den åtminstone en gång får den betyg 4 av 5. Jag rekommenderar den till barn mellan 4 och 9 år.

Uppdaterat den 7 april 2014
Appen innehåller nu ett helt nytt spel för lite äldre barn (omkring 7-9 år) där man får lära sig att hushålla med ekonomin i ett hushåll.

Penningborg

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sju språk: danska, engelska, estniska, finska, litauiska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

2 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Tyckte att appen innehöll några brister. Kändes oerhört mossigt att den startar med ”om du är pojke, tryck på pojken, om du är flicka, tryck på flickan”. Varför inte bara ”välj figur”?
  När man skulle räkna djur på bondgården räknade min 4-åring jättefint för varje drag. Förutom att vissa djur satt ihop, så man drog 2 eller tre samtidigt ibland. Då försvinner räknandet som barnet gör. Mitt barn kan siffror, så då slutade han att räkna (eftersom det också var svårt att räkna när man inte tog en i taget) och tittade bara längst upp när det stod siffran 12 istället.
  Appen funkar rätt dåligt på iPhone för djuren som ska räknas mm är minimala. Förmodligen bättre på iPad med större skärm.

 2. Linda skriver:

  Håller med föregående talare! Otroligt mossigt att de säger att man ska välja pojke om man E pojke och flicka om man e flicka. Min 5 åriga dotter frågade om inte hon fick välja pojke då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *