Pettsons Memo har sex roliga varianter på memory i flera svårighetsgrader och för en eller två spelare

Filimundus har i appen Pettsons Memo lyckats att paketera en mängd olika memoryspel så att de passar både för de yngre och äldre barn. Totalt finns det sex memory-varianter som man kan spela i tre svårighetsgrader; lätt (10 kort), medel (20 kort) och svårt (30 kort).

ANNONS:

De olika memoryvarianterna är:

 • Vanligt memory: Hitta kort som är lika
 • Antal-memory: Para ihop siffror med kort som har lika många saker på
 • Räknememory: Räkna ut summan på ett kort och para ihop med en siffra. Enkla tal.
 • Ljudmemory: Para ihop ljud med bild
 • Funktionsmemory: Para ihop kort som på något sätt hör ihop
 • Minnesmemory: Memorera var korten ligger och hitta de sedan så snabbt som möjligt

Alla spel går att spela antingen ensam, mot en kompis eller mot Pettson automatiskt. Det enda undantaget är Minnesmemory som man endast kan spela själv. Men genom att komma ihåg sin poäng kan man tävla mot sig själv eller någon annan.

Memory-spel finns det många av och jag är lite imponerad av hur Filimundus trots detta lyckas skapa någonting som känns nytt och som dessutom passar barn i olika åldrar. Bara att det finns olika varianter av memory att välja mellan gör att hållbarheten på denna app blir lång.

Bilderna på pusselbitarna är väldigt tydliga och ljuden i ljudmemoryt likaså. Bilderna är förövrigt målade av Sven Nordquist, skaparen av Pettson och Findus. Appen är även i övrigt väldigt barnvänlig.

Förutom att en del kort övar både minne och matematik finns det även en räknare som har koll på hur många par man matchat.

Hur fungerar det då att spela mot Pettson? Även fast han har sett alla kort lyckas han bara matcha ihop rätt par ibland. Han väljer dessutom då och då samma kort som han redan har tittat på tidigare. Pettson verkar, enligt mina tester, vara lite tankspridd och det har inte någon betydelse vilken svårighetsnivå man valt. Detta är dock inte någonting negativt utan det känns som om Pettson är lagom intelligent, vilket nog passar barn.

Appen har inte någon tredjepartsreklam eller köp inuti. Det finns externa länkar men dessa finns ganska långt ner på en speciell sida som man endast når via huvudmenyn. Snäppet bättre hade varit att barnsäkra knappen som leder till den sidan eftersom det hade gjort det svårare för barn att ta sig in på sidan.

En sak jag saknar i appen är svenskt tal. Framförallt hade det varit bra att kunna höra vad memorykorten föreställer men det hade även varit trevligt att få lite beröm på svenska när man matchat rätt kort. Den enda belöningen man får idag är ett pling-ljud. När man matchat alla kort får man en guldstjärna och en liten fanfar.

Huvudmenyn i appen är lite otydlig vilket kan vara förvirrande. Problemet är att det inte framgår hur man startar att spela. Av misstag kan man lockas av att trycka på den enda stora knappen som särskiljer sig, men då hamnar man fel. Så småningom lär man sig att man startar genom att välja svårighetsnivå.

Allt som allt är Pettsons Memo en väldigt bra app som kan användas från 3 till 6 år. De yngsta barnen har förmodligen endast glädje av det traditionella memory-spelet på den lättaste nivån. Men barn som är 4 till 5 år kan ge sig på de andra varianterna.

Betyget blir 4 av 5.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   55 kr 6 okt 2022
 •   45 kr 6 maj 2021
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pettsons Memo för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Helen Larsson skriver:

  Arbetar i förskoleklass och har använt appen med barnen. Ett pedagogiskt sett utvecklande spel, som barnen och även vi vuxna tycker är bra.

 2. Emma Lövkvist skriver:

  Älskar Pettsson memory! Arbetar med barn mellan 6-8 år och spelar spelet regelbundet. Här kopplar man samman minnesövning med grundläggande matematik, ordförråd, logiskt tänkande och som ett plus är det roligt! Även min treåring hemma spelar vissa av memoryn med stor glädje. En APP att rekommendera!

 3. Jennie Gomér skriver:

  Härligt att den passar både sonen 4 år och dottern på 6 år. Vi gillar den!

 4. Christina skriver:

  Arbetar i en etta och har använt appen tillsammans med eleverna. Tycker om att det finns olika typer av memoryt som man kan välja från (som ex. koppla ljud till bild) och inte bara det traditionella. Kan rekomendera appen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *