I Pettsons Uppfinningar Deluxe får man bygga ihop uppfinningarna från Pettsons Uppfinningar 1 och 2 samt 6 nya (inklusive några rena pussel). Totalt 62 uppfinningar. Det finns även ett tvåspelarläge.

Filimundus har i Pettsons Uppfinningar Deluxe slagit samman uppfinningarna från de tidigare apparna Pettsons Uppfinningar och Pettsons Uppfinningar 2, samt lagt till ytterligare sex nya uppfinningar.

ANNONS:

Spelet går ut på att klura ut var de olika delarna ska sitta för att bygga ihop uppfinningarna. För de som har de två tidigare apparna är det inte mycket nytt. Det som är tillagt är sex nya uppfinningar, plus ett läge där två personer kan tävla mot varandra. De nya uppfinningarna är ganska kluriga och motsvarar de svårare varianterna i tvåan. Dessutom får man nu även en visuell instruktion i form av en bild, vilket är bra om man stängt av ljudet eller av annat skäl har svårt att höra vad Pettson säger att uppfinningen går ut på. Precis som i Pettsons Uppfinningar 2 ligger uppfinningarna i grupper om sex, där man måste lösa minst fyra för att låsa upp nästa sex uppgifter. Totalt finns 66 olika uppfinningar i appen. En annan nyhet är att det nu finns multitouch, vilket gör att flera barn kan hjälpas åt att lösa en uppfinning.

Pettsons Uppfinningar Deluxe

Tävlingsläget är upplagt så att man sitter på var sin sida om plattan, och löser samma uppgift samtidigt på varsin halva. Det går både på tid och är en tävling mot varandra. Tiden är väldigt snålt tilltagen, så det bygger på att man redan spelat sig igenom uppfinningarna några gånger och känner igen dem. Tyvärr går tidtagningen inte att justera eller stänga av. Den som först löser uppfinningen får en poäng i form av en muckla som hoppar ett steg fram, förutsatt att det är före tiden går ut. Först till fem vinner.

Pettsons Uppfinningar Deluxe

Jag har provat appen med min femåring. Han har de två tidigare apparna och tycker om dem, och upplevde det som lite tjatigt att man först var tvungen att spela igenom alla gamla uppfinningar för att komma till de sex nya. Men sedan tyckte han att det var kul att spela de nya, och de var en ordentlig utmaning för honom. En sak han reagerade på var dock att det inte hände något kul när han klarat alla uppfinningar, någon typ av belöning vore på sin plats. Vi provade även tävlingsläget men han blev väldigt stressad av tidtagningen. Eftersom han har löst uppfinningarna fler gånger än jag så lyckades han dock vinna över mig, vilket förstås var uppskattat. Men helst vill han spela på det vanliga sättet. Jag tror dock att momentet kan uppskattas av en del barn, som inte blir så stressade av tidspressen och tävlingssituationen.

I inställningarna inne i appen kan man välja språk (svenska, engelska eller tyska), stänga av bakgrundsmusiken, stänga av falska extradelar (som gör det svårare att lösa uppgifterna), stänga av de visuella instruktionerna samt nollställa uppfinningarna och börja om från början. Det finns ingen reklam eller köp inuti appen. På en extra undersida till inställningsmenyn finns länkar till App Store. Dessa är skyddade av ett enkelt barnlås. Pettsons Uppfinningar Deluxe finns för iPad och Android.

Sammanfattningsvis är detta en bra och klurig app, och för den som ännu inte har någon app i serien är det här det absolut bästa köpet eftersom alla uppfinningar ingår. För de som har de två tidigare apparna är det dock som sagt inte så många nyheter. De förbättringar jag vill föreslå är dels att kunna stänga av tidtagningen i tävlingsläget, och dels att det händer något roligt när man klarat alla uppfinningar. Betyget blir dock ändå en klar femma, eftersom den är klurig, rolig och många uppfinningar ingår. Jag rekommenderar den i första hand till åldrarna 4-6 år, även om både yngre och äldre barn också kan ha glädje av appen.

Uppdaterat den 16 april 2013
Det har nu blivit mer generöst med tid att lösa uppfinningarna i tävlingsläget, vilket gör det mindre stressigt. Tidsbegränsningen går dock ännu inte att stänga av helt.

Här är en YouTube-film som visar hur tävlingsläget fungerar:

Här ser du en trailer för appen:

Här beskriver en förskolepedagog hur appen kan användas i förskolan.

Pettsons Uppfinningar Deluxe är en ganska svår app som kräver mycket träning och tankeverksamhet för barnen. Men när man väl har förstått hur appen fungerar och hur den är uppbyggd så blir det lite enklare. En fördel med Deluxe-versionen av Pettsons Uppfinningar jämfört med de två första apparna är att barnen kan spela mot varandra och tävla i att bygga uppfinningarna på snabbast tid - ett moment som många barn både uppskattar och känner igen från andra appar och spel. Problemlösning är appens fokus och detta gör att det är flera barn som kan vara delaktiga i att lösa/bygga uppfinningen. När en uppfinning blir för svår för det enskilda barnet kan andra barn hjälpa till med olika infallsvinklar på samma problem. Detta breddar barnens problemlösningsförmåga och ökar förståelsen kring olika sätt att tänka. En bra app för att få många barn att arbeta tillsammans och öka samarbetet i gruppen.

Denna app uppfyller följande mål i förskolans läroplan (Lpfö 98):

  • Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar
  • Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försöker förstå andras perspektiv
  • Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp
  • Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin matematiska förmåga att föra och följa resonemang

Skribent: Olof Borjo, förskolepedagog.

Olof Borjo har arbetat som förskollärare i 7,5 år. De senaste 2-åren har han arbetat centralt som IKT-pedagog med inriktning mot förskolan och varit delaktig i en mängd olika satsningar inom IKT i förskolan. Framförallt har det handlat om pedagogiska satsningar som kretsat kring hur man kan använda sig av IKT för att berika de befintliga förskolornas verksamheter. Olof brinner för förskolan och arbetar för att IKT ska bli ett verktyg för utveckling, lärande och kvalité.

Innehållet är granskat av redaktionen på Pappas Appar samt ytterligare en förskolepedagog. Har du ytterligare pedagogiska tips vad gäller denna app får du gärna dela med dig genom att skriva en kommentar nedan!

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: engelska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   69 kr 4 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pettsons Uppfinningar Deluxe för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *