I Piiig Labb kan du prova att göra naturvetenskapliga experiment med elektricitet, kemi och fysik, utan risk för explosioner eller spill.

I Piiig Labb från Piiig Inc., som också står bakom den digitala walkie-talkien Piiig Talk, kan man genom att utföra olika experiment lära sig mer om bl.a. elektricitet, kemi och fysik. Det finns ganska få andra appar, bl.a. Toca Lab, som fokuserar på att lära ut naturvetenskapliga ämnen på ett sätt som tilltalar mindre barn, och därför tycker jag att det känns extra roligt med en app som Piiig Labs.

Piiig Labs

Piiig Labb innehåller 8 olika experiment, där de tre första (röda) består i att man ska dra delar på rätt plats för att på detta sätt undersöka olika naturvetenskapliga fenomen. Här ingår att:

ANNONS:

 • sätta ihop delar till en elektrisk krets för att tända och släcka en glödlampa
 • blanda bakpulver och ättika för att skapa en kemisk reaktion som blir till ett vulkanutbrott
 • skapa en virvel för att få vatten att förflytta sig mellan två flaskor

Piiig Labs

De fem sista experimenten (blåa) är lite mer omfattande och en del av dem bygger vidare på de tre första. Här ingår förutom att bygga ihop något även en del där man undersöker hur det man byggt fungerar. Det går ut på att:

 • bygga ihop en elektisk krets för att para ihop rätt djur med rätt läte
 • blanda olika färger i ättikan och bakpulvret för att skapa vulkanutbrott i olika färger
 • bygga ihop en radio och testa hur det fungerar att ställa in olika stationer
 • bygga ihop ett elektriskt stränginstrument och testa hur man genom att trycka på olika ställen på strängarna kan spela en melodi
 • bygga ihop en walkie-talkie och använda den för att prata med någon annan på samma nätverk eller en låtsaskompis i appen (fungerar som Piiig Talk och kan användas tillsammans med den)

Piiig Labs

När man startar appen första gången är det första experimentet (glödlampan) upplåst och nästa experiment låses upp när man klarat föregående osv. Till varje experiment finns också en text med mer information om vad som händer som visas när man trycker på frågetecknet. Det hade varit bra om man hade kunnat ställa in vilket språk som informationen om experimenten visas. Trots att jag tror att man får bäst utbyte av Piiig Labs om det sitter en vuxen bredvid och förklarar vad som händer under experimenten så hade det ändå för de läskunniga barnen varit bra om texten hade varit på svenska. I de tre första experimenten saknas en knapp för att komma ut till huvudmenyn, vilket gör att man måste slutföra hela experimentet innan man har möjlighet att välja om.

Vad jag saknar i Piiig Labb är en bättre förklaring av vad som händer, en förklaring som presenteras så att den är lättillgänglig och lättförståelig för barn. Nu liknar appen många andra rena pusselappar, vilket är synd. En förklaring skulle t.ex. kunna bestå av att elektroner börjar röra sig i den elektriska kretsen när den är sluten, eller att man visar att det bildas koldioxidgas genom att det bubblar i vulkanen.

Piiig Labb innehåller varken köp i appen eller reklam från tredje part. Det finns inte möjlighet att göra några inställningar. På förstasidan finns en barnlåst länk med föräldrainformation om appen. Det finns också reklam för tillverkarens egna appar, men även denna har ett barnlås. Det finns bakgrundsmusik och när man pekar på olika delar som ska sättas ihop säger en ganska otydlig barnröst vad delarna heter på engelska. Jag hade gärna sett att man hade kunnat stänga av ljudet i appen utan att behöva stänga av ljudet på sin enhet.

Jag har testat appen tillsammans med min 7-åring som tyckte det var spännande att bygga ihop saker och testa hur de fungerade. Det kändes som om vi fick mest ut av det om jag satt bredvid och förklarade vad det gick ut på och varför resultatet blev som det blev. Vi skulle gärna se att appen byggdes ut med ytterligare experiment, eftersom både jag och min dotter, samt flera andra av redaktionens barn som testat, tyckte att det gick väl fort att komma igenom hela appen. Det innehåll som finns där är bra, men skulle med fördel kunna vara mer omfattande för att förlänga hållbarheten.

Appen, som är mycket lättanvänd, vänder sig till en ganska bred målgrupp. Den är tillräckligt enkel att använda för mindre barn, samtidigt som den kan tilltala de lite äldre barnen som ofta är nyfikna på de naturvetenskapliga ämnena. Jag ger Piiig Labb betyget 3 och rekommenderar den till nyfikna barn mellan 4 och 9 år.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: engelska. Och text på följande språk: engelska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   35 kr 6 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Piiig Labb för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

En kommentar

 1. Anna skriver:

  Som lärare för de yngre barnen är denna app toppen. Barnen får ta del av naturvetenskap på ett enkelt sätt. I dag gjorde vi tomglaset med barnen på ipaden samtidigt som vi gjorde den i verkligheten. Barnen fick beskriva vad som skulle ske. Barnen var i åldern 1,5-6 år.
  En bra och pedagogisk app.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *