Varför bor grodor nära vattnet och vad gör spindeln när vi människor sover? I den här appen får man upptäcka livet i skogen och lära sig spännande fakta om våra djurkompisar i naturen.

Piiig Skogsutforskaren är tillverkad av företaget Piiig som sedan tidigare ligger bakom apparna Piiig Labs och Piiig Talk. Piiig Skogsutforskaren ger en första introduktion till naturkunskap. Här får det yngre barnet, genom jordekorren Chippers ögon, ge sig ut på upptäcktsfärd i en vacker skogsmiljö.

Piiig Skogsutforskaren

Tillsammans med Chipper kan man klättra i träd, leta reda på mat och söka reda på 12 olika djurkompisar. För varje djur man finner får man lära sig djurets namn, lägga ett enklare pussel och lyssna till spännande fakta om djuret. Man får också se vad som händer med skogen och dess djur när dagen övergår till natt. Vilka djur sover på dagen och vad gör spindeln när människorna sover?

 Appen är relativt lättnavigerad. För att förflytta Chipper i miljön så trycker man bara dit man vill att den lilla jordekorren ska skutta eller klättra.

ANNONS:

Piiig Skogsutforskaren

Piiig Skogsutforskaren

Längst upp i vänstra hörnet finns en pusselbild av en jordekorre. Trycker man på den så öppnas en meny upp med de olika djuren man ska leta rätt på. Innan man hittat ett djur ser man bara dess siluett men så fort man hittar djuret så blir det en tryckbar färgbild. Om man hittat ett djur och trycker på dess bild kommer man till ett lätt pussel. När man pusslat ihop bilden får man reda på djurets namn och lyssna till en röst som berättar spännande fakta.

Piiig Skogsutforskaren

De samlade djuren finns sedan kvar i denna meny och man kan när som helst gå tillbaka och pussla/lyssna igen. Faktafilmerna är korta och presenteras med tydligt svenskt tal och enkla ord. I bakgrunden hör man hela tiden effektljud så som prasslande löv och ljud ifrån djuren. Det spelas även en neutral musikslinga för att förstärka miljön.


Jag har testat appen med min 4,5-åring som är väldigt nyfiken på att lära sig nya saker. Appen passade mycket bra med sin lättillgängliga information. Vi tycker båda att Piiig Skogsutforskaren har ett väldigt fint bildspråk som hela tiden lockar till att utforska mer. Finns det andra ställen att gå till? Vilka träd kan man klättra upp i? Vad vill den lilla jordekorren äta? Som lärare i naturkunskap uppskattar jag hur tillverkaren arbetat med, de till synes ganska små, detaljerna så som exempelvis djurens rörelsemönster och dygnsrytmer. Det gör att ganska stora mängder fakta blir tillgänglig även för den som inte lärt sig läsa. Jag tror även att dessa detaljer, redan i tidig ålder, kan skapa en naturlig nyfikenhet kring djur och natur.

Piiig Skogsutforskaren

Mitt barn tyckte appen var både rolig och spännande. När alla djuren var upptäckta svalnade först intresset något men efter en vecka återkom intresset för djuren igen. Så appens hållbarhet tror jag är ganska varierande beroende på barnets nyfikenhet och intresse. En sak som mitt barn reagerade på var att vissa av djuren var ganska svåra att hitta medan andra var väldigt lätta. Det skapade först en liten frustration men så fort barnet förstod att det var en del av utmaningen så släppte det och det blev intressant att börja leta på nytt.

Som förbättringsförslag önskar vi fler djur att hitta, större variation i pusslen samt möjlighet att nivåanpassa dessa något. Då de övriga delarna av spelet passar en ganska bred åldersgrupp skulle en sådan förändring göra spelet lite jämnare.


Piiig Skogsutforskaren är fri från tredjepartsreklam och in-app purchase. På startsidan finns det, bakom ett barnlås, en sida för vuxna. Där kan man ändra språk och det finns också externa länkar. Det går inte att nå startsidan inifrån spelet och det går heller inte att återställa spelet om man skulle vilja det. Men man kan givetvis installera om appen, så det är inget större problem.

Jag rekommenderar appen till barn mellan 2-5 år och den får en 4:a i betyg.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande åtta språk: engelska, franska, japanska, kinesiska, ryska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 4 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Piiig Skogsutforskaren för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *