Planetresan är ett spel där man gör olika uppdrag i solsystemet. Samtidigt lär man sig vad planeterna heter, deras kännetecken samt var de befinner sig i förhållande till solen. Appen innehåller även en faktadel.

Planetresan har utvecklats av Game Oven på uppdrag av Nova, Nederländernas nationella forskarskola för astronomi. I det här spelet får barn göra uppdrag bland solsystemets åtta planeter, plus månen och dvärgplaneten Pluto. Spelet går ut på att man styr en raket mellan planeterna och samlar på sig föremål som man behöver för de olika uppdragen. Samtidigt lär man sig vad planeterna heter, deras kännetecken och var de befinner sig i förhållande till solen.

Ett uppdrag kan t.ex. vara att ta sig till månen, men när man väl tagit sig dit får man reda på att man behöver en dammsugare eftersom det fastnat sand i raketens motor. I detta fall finns dammsugaren att hitta på månen, men i andra uppdrag behöver man ta sig fram och tillbaka mellan de olika planeterna för att hitta de olika föremålen som efterfrågas. Det blir därmed en hel del repetition av vad planeterna ligger och hur de ser ut. Appen benämner planeterna både vid namn och kännetecken, så att man lättare skall komma ihåg. Exempelvis ”Flyg till Venus, den orange stenplaneten”.

Planetresan

ANNONS:

Planetresan

De grundläggande instruktionerna i appen ges både visuellt och via svensk text. Uppdragen får man dock endast i text. Appen saknar tal. Texten kan man få även på andra språk om man ändrar i inställningarna. I inställningarna kan man även stänga av bakgrundsljud och musik separat. Det finns även en knapp för att nollställa spelet. Tyvärr saknar knappen den ett barnlås men man får en ”Är du säker?”-fråga. Appen är fri från reklam och in-app purchase.

Jag har testat appen med min nyblivna 7-åring. 7-åringen går i första klass och har lärt sig en del om planeterna redan i förekoleklass. Hen kan läsa lättare texter men tyckte ändå att det var svårt att läsa uppdragstexterna. En del texter är lättare än andra vilket delvis beror på att de svenska översättningarna inte är perfekta. För att 7-åringen inte skulle tappa lusten direkt fick jag hjälpa till med att läsa upp de skrivna texterna. Det fungerade mycket bra och jag märkte att hen tyckte om spelet och blev glad när hen kom ihåg var planeterna låg.

Planetresan

Planetresan har även en faktadel där man kan lära sig både om solsystemet, solen och de olika planeterna. Även här är det endast svensk text som gäller. Tyvärr är texterna inte helt lätta att ta sig igenom och de är dessutom ganska avancerade för målgruppen. Det bästa med faktadelen är att man får en tydlig koppling mellan planeternas utseenden och namn. I texterna finns även information om vilka stenplaneterna är vilket är information man kan behöva i spelet (det går nämligen även att testa sig fram).

Planetresan

Ett problem med spelet (förutom att det inte finns tal) är att det då och då inte är helt uppenbart hur man skall komma vidare. Framförallt saknas det information om när man behöver använda sig av ett visst föremål. Jag vill därför tipsa om att dammsugaren och borrmaskinen behövs vid flera tillfällen för att få fram föremål som döljer sig på planeterna. Ett annat problem är om man råkar ta sig till fel planet. Då kan man nämligen få ett uppdrag som inte går att lösa – inte helt uppebart tyvärr. 7-åringen hade nog gett upp om det inte var för att jag redan spelat igenom spelet en gång på egen hand och därför kunde visa hur man kom till rätt uppdrag igen.

Sammantaget tycker jag att det som är mest positivt med Planetresan är att man lär sig om planeterna på ett roligt sätt. Spelet fungerar bra för flera barn att samarbeta med då det framförallt handlar om att klura ut rätt lösningar och komma ihåg var planeterna ligger. Det finns inte någon tidspress.

Jag rekommenderar Planetresan till barn mellan 6 och 8 år. För barn som inte är läskunniga behövs en vuxen som hjälper till. Betyget blir en stark trea av fem möjliga. Svenskt tal hade gjort spelet betydligt bättre enligt min mening.

Ladda ner Planetresan

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Köper du från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Planetresan för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *