Playing History – Pesten är ett ”peka-klicka” äventyrsspel som handlar om pesten. Spelet är på svenska och utspelar sig på medeltiden i 1300-talets Florens.

Playing History Pesten är ett äventyrsspel från det danska företaget Serious Games Interactive. Ambitionen är att väcka intresset för historia genom att handlingen i spelet tar fäste i en historisk händelse.

ANNONS:

Playing History - Pesten

I spelet har man rollen som pojken Marchi, son till en barberare i 1300-talets Florens. I början får man reda på att Marchis mamma insjuknat i en mystisk sjukdom, och att ens uppgift är att ge sig ut och lära sig mer om sjukdomen. Informationen ges genom hela spelet via svensk text. Det finns inte något tal.

Under spelets gång träffar man ett flertal karaktärer. Varje karaktär kan lämna en upplysning eller ge en något om man svarar på deras frågor. En ledtråd kan tex berätta om detaljer kring olika kroppsvätskor. När man senare träffar en läkare frågar han om kroppsvätskorna och då gäller det att man varit uppmärksam. Svarar man fel får man möjlighet att svara igen tills det blir rätt. Utöver ledtrådarna finns det relativt enkla minispel som tex att repetera ett färgmönster på tofsar.

Playing History - Pesten

Playing History - Pesten

Det finns totalt 11 karaktärer såsom dödgrävare, präster och marknadsförsäljare. Samtidigt som man interagerar med Florens olika invånare för att få information, måste man vara på sin vakt och framförallt akta sig för att komma för nära de som är smittade. Risken är nämligen att man själv smittas och på så sätt förlora livskraft. Livskraften bidrar till att öka spänningen. Men det går inte att dö – även om man smittas får man spela vidare. Det går även att fylla på livskraft med penicillinkurer som man kan hitta.

Playing History - Pesten

I spelet får man hjälp av den lilla musen Tempus som kommer med tips och råd. Tyvärr går det inte att få dessa på svenska, utan bara på engelska, danska eller tyska, och dessutom bara i talad form. Det krävs därför att man är hyfsat bra på något av dessa språk för att kunna förstå. Informationen underlättar men är inte nödvändig för att klara spelet. Däremot ökar den pedagogiska behållningen om man förstår vad Tempus berättar. Det finns även en översiktskarta samt en kompass som visar var man kan trycka.

Playing History - Pesten

För ett barn som är van vid problemlösning och att komma ihåg fakta går det rätt så snabbt att spela igenom hela spelet. För att lyckas krävs dessutom att man har en hyfsad läsförståelse. Har man det är spelet lätt och roligt att komma in i och lockande att spela. Det finns endast ett slutmål i spelet men man kan få olika upplevelser av spelet beroende på i vilken ordning man gör uppdragen och hur uppmärksam man är på ledtrådarna. Om man är intresserad av pesten så är det värt att spela om spelet för att få ännu mer fakta.

I spelet låser man dessutom upp prestationer genom att lära sig mer om pesten och hur man överlever den. Under spelets gång får man också poäng och kan förbättra sin ranking.

Playing History - Pesten

Min sexåring och jag spelade igenom Playing History – Pesten på några timmar, ett äldre barn klarar det troligen snabbare. Trots att det är lite tråkigt att det tar slut så fort tycker jag det är en bra avvägning för att inte göra det för svårt, utan bredda målgruppen maximalt. Jag är också imponerad av hur utvecklaren lyckats göra ett svårt ämne som en dödlig epidemi både spelbar och intressant att lära sig om på ett roligt och lättsamt sätt.

Playing History Pesten passar från ungefär 9 år, men roade även min sexåring trots att en del av handlingen och fakta var för svår att helt förstå. Jag tror att spelet kan roa äldre, även om det då rent utmaningsmässigt kanske blir i enklaste laget.

Det finns inga inställningsmöjligheter utöver att välja språk, och hur högt ljud/om man vill ha bakgrundsmusik eller ej. Det finns inga länkar till Facebook eller dylikt.
Önskade inställningar som lyft spelet hade ju som sagt varit att man kunnat välja att musen (som ger en hjälp) kunnat tala svenska också, eller åtminstone att det han sa också skulle synts i skrift.

Sammanfattningsvis är Playing History Pesten ett pedagogiskt, intressant och roligt äventyrsspel som både väcker intresse att lära sig mer och är kul att spela enbart för nöjes skull, både hos barn i målgruppen och yngre. Betyget blir en stark fyra av fem.

Här är en trailer (på danska):

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande tre språk: danska, engelska, tyska. Och text på följande fyra språk: danska, engelska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Ulrika Mattsson skriver:

    Hej! Min son har spelat det historiska spelet pesten men tröttnade då han inte kom förbi dödgrävaren jag lyckas inte hjälpa honom. Kan ni hjälpa oss att komma vidare? Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.