I Pratbubbel 1 tränas uttal av språkljud genom att man leker fram meningar och berättelser från befintliga ord och bilder. Det går också att spela in och lyssna på sitt uttal.

Pratbubbel 1 från Vizuelle Software är mycket lik Fonemix med s från samma utvecklare. Pratbubbel 1 vänder sig till en lite äldre målgrupp eftersom man får bäst utbyte av appen om man kan läsa. Medan Fonemix med s bara innehåller språkljudet s så har man i Pratbubbel 1 möjlighet att träna på 14 språkljud (b, d, f, g, j, k, l, p, r, s, t, v, sj och tj).

ANNONS:

Pratbubbel 1 är mycket lätt att använda. På startsidan väljer man vilket språkljud man vill träna på, att se en demo av appen eller att smälla bubblor som belöning. Efter att ha valt ett ljud får man 7 bubblor med bilder eller ord som innehåller det valda språkljudet i början, mitten eller slutet av ordet. Man kan sedan välja att kombinera orden tillsammans som man vill för att skapa nya roliga ordkombinationer, eller kombinera orden för att skapa t.ex. en saga. Det finns inte möjlighet att välja om man vill träna t.ex. bara på ljudet i en viss position i ordet, vilket är synd. Det finns möjlighet att spela in hur man uttalar orden eller läsa in sin berättelse och lyssna på det tillsammans efteråt. Tyvärr sparas inte det man säger, utan när man talar in något nytt raderas föregående inspelning.

Pratbubbel

Pratbubbel

Det går även att välja en blandning av alla ljud genom att trycka på knappen ”ill”. Gör man det får man dock endast se bilder, inte skrivna ord.

Ill - Illustrationer

Appen är lätt nog att använda för att barnen ska klara av det själva, men det krävs nog stöd av en vuxen för att få barnet att träna en längre stund. Jag har nämligen svårt att se att appen i sig är motiverande nog för att få barnet att själv välja att använda den på egen hand.

Jag har provat Pratbubbel 1 tillsammans med min 8-åring som tidigare har haft behov av den här typen av träningsstöd för att öva uttal av vissa språkljud. Vi upplever båda två appen som lite tråkig, men samtidigt är det ett bra stöd för uttalsträning som med fördel kan användas både hemma och i skolan som komplement till andra övningar. Av redaktionens övriga barn har en 5-åring och en 7-åring, båda med språksvårigheter, testat appen och har också tyckt den varit tråkig och enformig. Det har även här krävts vuxenstöd för att barnen ska använda Pratbubbel 1. Appen skulle kunna göras mer motiverande för barnen genom att ta in andra övningar, t.ex. i form av spel och någon form av belöningssystem som är roligare än att smälla bubblor. Kanske kunde man varva uttalsövningar med en ren speldel, som t.ex. i Monster Numbers? Vi har testat appen på iPad.

Pratbubbel

För att göra appen mer flexibel skulle jag vilja ha möjlighet att göra egna kort som man talar in ord till. Detta skulle även täcka in dialektala skillnader i uttal. Det hade även varit bra att kunna spara inspelningarna för att kunna följa språkutvecklingen över tid och för att kunna dela med sig, t.ex. till barnets lärare eller logoped. Att kunna välja var i ordet ljudet är ett ytterligare förslag till förbättring. Utvecklaren har meddelat att det kommer en uppföljare med olika konsonantkombinationer.

Pratbubbel 1 innehåller inga köp i appen, reklam för tredje part eller länkar till andra sidor, vilket är mycket bra. Utöver att välja vilket språkljud man vill träna på finns inga inställningar. Har man av misstag sagt nej till att mikrofonen skal vara aktiv i appen kan man slå på den via Inställningar-appen.

Jag ger Pratbubbel 1 betyg tre av fem och rekommenderar den till barn i åldern 6-9 år.

Här är en demovideo från utvecklaren:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   149 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pratbubbel 1 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *