I Puffarna 1 får man hjälpa figurerna ”puffarna” att förstå känslor. Det sker genom att måla hur känslor känns i kroppen och genom att experimentera med olika ansiktsuttryck för att matcha specifika känslor. Svenskt tal.

Puffarna 1 Ansikte är en ny app från det svenska företaget Språkbussen. Appen är uppdelad i två delar; ”Måla känslor” och ”Ansikte”. I Måla känslor får man måla hur känslor känns i kroppen och i Ansikte får man välja ansiktsuttryck så att det matchar en specifik känsla. Appen har instruktioner via svenskt tal men det finns också text och tecken. Som barn är det därför ganska lätt att använda appen på egen hand. Som vuxen kan man använda den som ett bra underlag för samtal om känslor.

ANNONS:

De åtta puffarna är små grå och fyrkantiga figurer. Under spelets gång ändrar de färg, form, ljud och ansiktsuttryck så att de alla symboliserar varsin känsla; glad, ledsen, arg, lugn, orolig, trött, pigg och kär.

Puffarna 1

Puffarna 1

I delen Måla känslor väljer man en av puffarna och får se bilder och höra musik som skildrar den valda puffens känsla. Man får också via tal höra vad känslan heter. Man uppmanas sedan att känna efter hur man känner sig och att sedan måla känslan på en siluettfigur. Figuren har ett kroppsspråk som matchar känslan. Det finns även en kameraknapp så att man kan spara en bild av sin teckning. När man målat färdigt kan man gå vidare till nästa känsla.

Puffarna 1

I delen Ansikte får man också välja en av puffarna. Man får reda på vad känslan heter och får sedan välja en av åtta frisyrer, en av tre munnar och ett par av tre par ögon. Här gäller det att välja ut rätt mun och ögon för att matcha känslan ifråga. Man får försöka tills det blir rätt. Väljer man rätt så bekräftas det med att puffen byter utseende och man uppmanas ta ett kort på sig själv där man ger uttryck för den valda känslan.

Puffarna 1

Jag gillar tanken bakom denna app, och tycker att den kommer med något nytt, som absolut har en plats på spelplattorna hemma hos barnfamiljen. Flera redaktionsbarn i åldrarna 3-8 har provat appen, och det är framförallt barnen mellan tre och fem år som fastnat för den och tyckt att den var intressant. De flesta har lockats av uppgiften att sätta ihop ett ansikte för att matcha en särskild känsla. De yngre barnen har haft svårigheter att fotografera sig själva och det är några barn som inte velat bli fotograferade. Tyvärr tillåter inte appen att man hoppar över detta moment vilket har lett till lite frustration. Det är också värt att nämnas att appen har en förhållandevis kort livslängd eftersom man lätt kan få en känsla av att man är färdig när man klarat av appens olika delmoment. Det finns inte någonting som sporrar att börja om från början. Som vuxen upplever jag att appen ger bra tillfällen för samtal om känslor med barnen.

Appen innehåller tips till föräldrar och pedagoger och flera inställningsmöjligheter som ligger bakom barnlås. Det går att välja om man vill ha tecken på bild vid de skrivna orden, större typsnitt samt välja bort kameraknappen i den del där man målar känslor. Det går också att nollställa spelet och börja om från början.

Puffarna 1

Det finns några saker som skulle kunna förbättras. Grafiken är ganska tråkig och särskilt ögonen i Ansiktsdelen skulle kunna vara bättre, några barn hade svårt att se skillnad på flera av ögonparen. Jag funderar på om det inte skulle vara mycket roligare med bilder på riktiga ansiktsdelar istället för tecknat, det skulle kunna göra spelet lite mer komplext samt locka något äldre barn på ett bättre sätt. Det skulle vara bra att kunna välja själv om man vill ha med kameramomentet i Ansiktsdelen. Ritverktyget i Måla känslor skulle kunna vara mer flexibelt, flera barn störde sig på att det inte gick att vara så detaljerad i tecknandet. Pilarna som man navigerar sig vidare med är lite långsamma och osynkade. Appen är också något kortlivad, när man spelat igenom alla känslor en gång eller två så är man ganska nöjd.

Jag rekommenderar appen främst för barn mellan 3 och 5 år. Och mitt betyg blir 3 av 5.

Uppdaterat: Här är en bild som vi fått från en läsare vars barn använt kamerafunktionen:

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 29 nov 2019
  •   35 kr 6 okt 2019
  •   30 kr 10 dec 2018
  •   10 kr 21 nov 2018
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Puffarna 1 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *