I Puffarna 4 får man via stavningsuppgifter lära sig vad de olika känslorna heter, hur de ser ut och hur man tecknar dem. Appen fungerar bra för vuxna som vill prata om känslor med barn. Svenskt tal.

Språkbussen ligger bakom den fjärde appen i serien om Puffarna. Puffarna är små figurer med vars en färg och ljud som föreställer nio olika känslor; glad, ledsen, arg, pigg, trött, orolig, rädd, lugn och kär. I appen finns det tre olika uppgifter att välja mellan: ”Skriv ord”, ”Skriv en mening”, ”Hon/Han”.

ANNONS:

Puffarna 4

I övningen Skriv ord ska man med hjälp av bokstäver stava till puffarnas känslor. Bokstäverna drar man till de markerade rutorna. Det går inte att sätta fel bokstav på fel plats. Trycker man på en bokstav så får man höra bokstavens ljud. När alla bokstäverna är på plats ljudar en röst upp ordet bokstav för bokstav och upprepar sedan hela ordet, på svenska. Man kan även få se en bild på hur man visar ordet med tecken.

Puffarna 4

I Skriv en mening får man upp en bild som visar en känsla. Under bilden får man tre ord som man ska placera i rätt ordning för att skapa en mening. Det går inte att placera orden i fel ordning. Trycker man på orden så talar en svensk röst om vad det står. När orden är placerade i rätt ordning läses meningen upp. Även här finns möjlighet att se hela meningen med tecken.

Puffarna 4

Den sista övningen är att dra bilder som visar barn och vuxna till rätt låda, märkt ”Han” och ”Hon”. Varje bild visar även känslor och ansiktsuttryck. När man drar tex en flicka till lådan som det står Hon på så talar en svensk röst om hur flickan känner sig.

Puffarna 4

En diskussion som har kommit upp i redaktionen är om huruvida det är okej att kategorisera människor som han och hon. Förskolor jobbar mycket med genustänk och då får man lära sig att man inte kan ”se” kön. Vi ställde frågan till tillverkaren som förklarade att denna övning främst är riktad till barn som har svårigheter med att skilja på när man säger hon eller han. Det kan bli lite tokigt när man i tonåren säger hon till en kille och tvärtom. Det kan även vara en bra hjälp för barn med annat modersmål.

I appens inställningar kan man välja om man vill ha ljud i appen, om man vill ha versaler/gemener samt om man vill att bilder med tecken skall synas. Man kan också välja om man vill se känslans ord. Det finns även möjlighet att återställa hela spelet.

Precis som med tidigare Puffarna-appar har de flesta barn som testat denna app på egen hand tyckt att den är tråkig. Min rekommendation är att man använder den tillsammans med en vuxen så att man får möjlighet till att samtala om de olika känslorna. Så har jag använt den när jag testat tillsammans med min 6-åring. Det blir även en liten träning på att stava och att bilda ord. Efter ett tag lärde sig mitt barn att känna igen Puffarna och visste då vad det skulle stå utan att behöva läsa.

Jag rekommenderar appen till barn i åldern 6-7 år och ger den en svag trea i betyg.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 29 nov 2019
  •   35 kr 4 okt 2019
  •   30 kr 9 dec 2018
  •   10 kr 20 nov 2018
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Puffarna 4 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *