I uppföljaren till välkända Puppet Pals kan man klippa ihop sina egna skådespelare, som kan röra både mun, armar samt ben och spela in film med dem i kreativa miljöer.

Puppet Pals 2 är uppföljaren till Puppet Pals. I båda dessa appar kan man på ett enkelt sätt skapa egna filmer. Grundfunktionerna där det gäller att välja en bakgrund och skådespelare för att därefter spela in när man rör på figurerna och pratar åt eller om dem är de samma, men flertalet saker är också nya.

ANNONS:

Puppet Pals 2

En rolig nyhet är att figurerna i sig nu är rörliga. Flyttar man dem i sidledd så rör sig benen och när de är still så kan de röra på både armar och ben genom att man rör och drar i dem. Den figur som man håller på rör även på munnen i takt med att man pratar.

Det finns drygt tjugo färdiga aktörer, men man kan även välja att kombinera ihop valfri kropp med valfritt huvud. Allra bäst med denna funktion är att man även kan infoga sitt eget eller någon annans huvud från nytagen eller sparad bild. Det är lite trixigt att rita ut huvudets konturer så vid detta moment kan en vuxen behöva hjälpa till. När huvudet är utklippt sparas det på enheten och kan användas med valfria kroppskombinationer.

Puppet Pals 2

Det finns även ett antal fordon och djur som man på ett enkelt sätt kan låta sina figurer åka eller rida på. Trycker man en gång på något av fordonen så startar det i form av skakningar och motorljud.

På startsidan finns det en användarguide på engelska som snabbt visar hur man kommer igång med appen. Under inställningarna finns det även en föräldra- och lärarguide som ger ännu fler tips kring hur man kan arbeta med appen. På samma sida kan man justera munnarnas känslighet, ljudstyrkan på bakgrundsmusik och ljudeffekter samt scenscrollningens hastighet.

Det finns i dagsläget sex olika bakgrunder att välja på, men utvecklarna har lovat att fler är på gång. Dessa miljöer har olika spännande funktioner. De flesta är scrollbara, i några kan man gömma sig bakom saker och i rymdmiljön får man uppleva tyngdlöshet hos sina figurer.

Puppet Pals 2

I första versionen kunde man zooma sina figurer men detta är utbytt mot ett inbyggt djupt i de flesta av scenerna. Ett objekt som placeras långt bak/upp blir automatiskt mindre och ett som placeras eller dras framåt/nedåt blir större. Detta underlättar troligtvis för mindre barn då det skapas livfulla effekter utan att de behöver tänka på hur de ska nypa och dra, vilket inte alltid är så lätt.

Det går bara spela in 2 minuter i taget. Detta kan tyckas vara i kortaste laget men samtidigt kan det nog vara en lagom längd när man ska titta på filmen. För den avancerade som vill ha längre filmsekvenser finns i stället möjligheten att spela in flera filmsnuttar och sedan exportera dessa och sätta ihop dem i ett externt redigeringsprogram.

Mina barn på fyra, sex och åtta år har använt Puppet Pals 2 på iPad och tycker tycker att det är en rolig app. Det har varit lätt för dem att förstå hur man ska göra och de har spelat in flertalet filmer som de gärna visar upp.

I Puppet Pals 2 använder man hela bildytan och behöver inte i lika stor utsträckning som i ettan tänka på att hålla sina skådespelare innanför teaterscenen. Detta hade i alla fall mina barn lite svårt för i ettan och undrade var en del saker tog vägen när de spelade in sin film.

Något som vi saknar är möjligheten att lägga in egen bakgrundsbild och egna objekt för att lättare kunna anpassa hela miljön utifrån egna önskemål. Hade även gärna sett att det gick att få med bakgrundsmusiken och fordonsljuden i själva filmen. Det är inspirerande att de finns, men det är en besvikelse att de stängs av när man påbörjar sin inspelning. En i mina ögon försämring från ettan är sen att det inte längre går att göra pauser i inspelningen. En pausknapp tycker jag är behändig eftersom den gör det möjligt att tillfälligt avbryta inspelningen för att vid behov ge lite tips och hjälp till barnen innan de avrundar sin inspelning. Nu så avbryts inspelningen helt om man trycker på stoppknappen, vilket gör att man antingen får börja om från början eller får spara sitt arbete i två separata delar.

Yngre barn kan och ska självklart få leka sig fram till spontana berättelser för att på så sätt utveckla sin kreativitet. I takt med stigande ålder tycker jag dock att det är aktuellt att be dem tänka till kring sin berättelse innan inspelning. Vad ska skådespelarna göra? Vad ska de säga? Vad är syftet med filmen? På så sätt kan man skapa en naturlig övergång till att lära barnen mer om hur man gör manuskript, berättelsers uppbyggnad och hur man spelar in film.

Puppet Pals är och har varit populär på många förskolor. Den används i många fall bland annat för att återspegla saker som hänt, sagoberättande eller räknesagor och tvåan har precis samma användningsområden. Förutom att stimulera fantasin och kreativiteten så är Puppet Pals 2 perfekt att använda som en språkfrämjande aktivitet då innehållet enkelt kan anpassas till alla ämnesområden. När man är några stycken som ansvarar för en eller ett par skådespelare var så tränas man dessutom verkligen i förmågan att samarbeta.

Puppet Pals 2 är en barnvänlig app utan facebooklänkar eller möjlighet till köp inuti appen. Det finns länkar till utvecklarens övriga appar i App Store och en länk för att lämna mailfeedback, men det känns inte som om det är någon större risk att ett barn råkar klicka sig dit då dessa ligger under inställningarna, som man bara kommer åt via startsidan. Hållbarheten är mycket god då det går att variera och utveckla inspelningarna i det oändliga. Tack vare den goda användarvänligheten så kan jag rekommendera Puppet Pals 2 från tre år och man blir aldrig för gammal för den.

De rörliga figurerna, fordonen, möjligheten att kombinera ihop egna huvud och kroppar och den nya typen av miljöer gör Puppet Pals 2 till en mycket bra uppföljare till ettan. Om det hade varit möjligt att infoga egna bakgrunder och objekt och om inspelningstiden varit något längre med möjlighet till paus så hade Puppet Pals 2 lätt fått en fullpoängare. I nuvarande form får Puppet Pals 2 betyg fyra av fem.

För den som vill testa innan köp finns en gratisversion att ladda ner.

Här är en trailer för Puppet Pals 2:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande åtta språk: engelska, franska, japanska, kinesiska, nederländska, spanska, svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   65 kr 6 maj 2021

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Puppet Pals 2 för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *