I denna nytänkande app kan man skapa med pärlor, godis, mosaik, stygn, krita och färgstänk

”Pyssla och Måla” är en app skapad av det svenska företaget Epicore. Här kan både små och stora barn få utlopp för sin kreativitet på nya sätt. I stället för att måla med färg och pennor, kan man här pyssla med pärlplattor, godisbitar, mosaik eller måla med krita och färgstänk. Appen påminner lite grann om MosaicHD.

ANNONS:

Med ”Pyssla och Måla” går det även att måla animerat. Detta känns som en genialisk idé och jag har aldrig sett detta i någon annan app tidigare. Bilden får liv samtidigt som man målar. Det känns verkligen speciellt att både måla och se på en animerad målning. Jag gillar det, men min fru säger att hon får ont i huvudet. Så det är väl en smaksak. Barnen verkar gilla det i alla fall.

När man startar ”Pyssla och Måla” för första gången får man en noggrann genomgång med text och pilar för hur man använder alla funktioner. Detta är bra, för det gör det lättare att förstå ikonerna. Appen är annars väldigt lättanvänd, men en vuxen kan behöva sitta bredvid – en av funktionerna är nämligen att skicka bild via e-post.

En annan kul funktion är att man kan växla mellan olika tekniker när som helst. Man kan exempelvis skapa en bild med pärlor och göra om den till korsstygn.

De olika teknikerna att pyssla och måla är:

  • Godis. Färgglada bitar av godis som automatiskt hamnar i ett varierat mönster.
  • Pärlor. Skapa en pärlplatta genom att placera pärlorna på plattan en och en, eller dra med fingret.
  • Mosaik. Skapa mosaikmönster.
  • Stygn. Skapa broderier och mönster med korsstygn.
  • Krita. Organiskt mönster som faktiskt ser ut som krita. Går att få animerad.
  • Kladd. Ser ut som färgstänk. Går att få animerad.

Det går även att spegelvända det man skapat. Detta är exempelvis bra om man vill ta sitt mönster och göra en riktig fysisk pärlplatta av den.

En annan riktigt fiffig finess, som jag heller inte sett tidigare, är att man kan e-posta det man skapat till en vän. Om vännen har iPad och ”Pyssla och Måla” kan han/hon trycka på länken i mejlet och få in exakt samma bild. Och det är inte bara en bild, utan den går att ändra den. På så sätt kan man exempelvis börja på en bild och låta någon annan avsluta. I en förskola kanske ett barn gör en början och de andra barnen gör varsinn fortsättning, och så kan man jämföra. Det finns stora möjligheter med denna funktion.

I appen finns inga färdiga mönster, men eftersom det är så pass lätt att sprida mönster med e-post så dröjer det nog inte länge innan någon (utvecklaren själv kanske) gör en katalog med färdiga mönster på en hemsida.

För den som är intresserad av mönster till pärlplattor så vet jag att det finns färdiga pärmar med förslag på exempelvis Panduro. Det finns annars säkert mönster på nätet också. Annars finns även gratisprogram som konverterar fotografier till korsstygn. Här är ett som är gratis (jag har inte testat själv).

Ikonerna, som hela tiden syns till vänster på skärmen, har massor med bra funktioner. Men de blir tyvärr väldigt lättåtkomliga även för mindre barn. Har man en blank sida framför sig är det väldigt troligt att små barn börjar med att trycka på just dessa ikoner. En önskan från mig är att utvecklaren lägger in möjlighet att dölja ikonerna om man inte behöver dem.

I sitt nuvarande utförande passar ”Pyssla och Måla” för barn mellan 4 år och uppåt. Men sitter en förälder bredvid så fungerar appen bra även för yngre barn.

Uppdaterat den 28 oktober 2011
Appen har uppdaterats och innehåller nu möjlighet att dölja ikonerna. Mycket bra! Dessutom finns möjlighet att måla med kulor och animerade nyckelpigor. Det senare är en annorlunda och rolig upplevelse!

Uppdaterat den 10 januari 2013
Tyvärr har appen numera en delningsfunktion till Facebook. Som bekant har Facebook en 13-årsgräns och innehåller reklam. Jag upplever därför att appen inte är lika barnvänlig längre och har därför sänkt betyget till 4 av 5.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   25 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Pyssla och Måla för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *