Radioapans banankalas är en rolig, snygg och lättanvänd app med minispel för de yngre barnen. Appen har svenskt tal.

Radioapan är Barnradions blåa maskot och en riktigt apig kompis. Han bor i en trädkoja i Sagoskogen och älskar radio och ljud. Nu ska Radioapan och hans kompisar ha kalas och behöver din hjälp med förberedelserna i åtta minispel:

ANNONS:

 • Baka tårta och dekorera den som du vill.
 • Mata Radioapan och hans kompisar.
 • Blåsa upp ballonger med Blåsfisken.
 • Måla vimplar med Emmot och dekorera.
 • Tända lampor i en labyrint med Eldflugan.
 • Laga Radioapans radio så att det blir musik på kalaset.
 • Ge ljudpaket till Radioapan och kompisarna.
 • Leka kurragömma med Tassa och hitta skogens djur.

Dessutom kan du följa med till Radioapans lyssningshörna och höra fem ”hemligt bra” sagor och sånger från Barnradion.

Alla minispel är välgjorda och har roliga ljudeffekter. Radioapan och hans kompisar hjälper till och berättar vad man ska göra när det behövs. Det är bra variation på vad man ska göra i de olika spelen, en del är mer kluriga, några kan man skapa helt fritt i och några är väldigt enkla. Kalastemat är kul och gör att det blir en röd tråd mellan de olika momenten (men man kan så klart spela spelen i vilken ordning man vill). Det är enkelt att navigera mellan minispelen och det är tydligt vad man ska göra utan att det behövs några skrivna instruktioner. Vi är flera i redaktionen som testat appen med våra barn och de minispel som uppskattats mest är tårtbaket och kurragömma i skogen.

I lyssningshörnan finns två låtar med Radioapans orkester, en saga och två korta radioinslag om olika ljud. Roligast är låtarna som man kan lyssna på många gånger utan att tröttna. Sagan och de andra ljudklippen är bra, men jag tror inte det är nåt man lyssnar på flera gånger.

Sveriges Radio har tagit fram appen i samarbete med barn och testat noga så att den ska vara både rolig och lätt att använda. Det tycker jag märks främst i att appen är så enkel att komma igång med på egen hand utan hjälp av en vuxen. Appen saknar reklam och länkar till sociala medier. På föräldrasidan finns länkar till Radioapans webbplats.

Det här är en rolig, snygg och användarvänlig app för barn från tre år och uppåt. Det hade gärna kunnat vara fler minispel än bara åtta, som det är nu spelar man igenom det rätt snabbt. Några fler ljudklipp i lyssningshörnan hade också varit trevligt. Frågan är hur lång livslängd appen har även om de spel som ingår är roliga att använda. Med fler minispel hade Radioapan varit en riktig fullpoängare!

Betyg fyra av fem

Här är en YouTube-film som visar lite från appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

4 kommentarer

 1. Maria skriver:

  Laddade ner denna tidigare idag och min fyraåring valde en ipadstund i stället för film. Det tog inte många minuter innan hon hittade nya apan och visade mig senare stolt vad hon redan hade gjort och vad man kunde göra. Ofta så brukar jag behöva visa henne vad och hur man ska göra men denna gång listade hon ut det helt själv. Att hon lyckas klura ut vad som ska göras på egen hand tycker jag på ett bra sätt bidrar till att hon får sin självkänsla stärkt, vilket hon verkligen behöver då hon är inne i en riktig ”kan inte-hjälp mig” period.

  Appens hållbarhet är svår att avgöra då den ännu bara är prövad en gång men min spontana reaktion är att den känns väldigt tilltalande till utseende och utformning. Känns som ett bra upplägg att blanda kreativt skapande med mer specifika uppgifter.

  Får återkomma när syskonen på 6 och 8 hunnit testa oxå…

 2. Nico skriver:

  App för de mindre barnen även om min 5-åring gillade den. Även 9-åriga stora syster gillade att testa den, även en första gång. Tror att det är en bra första app för att få barn att lära sig att interaktera med en padda eller iPhone, då det inte går att göra fel.

 3. Agneta skriver:

  Den går varm här hemma. min 6 åring med downs syndrom stor gillar den. Även min 10 åring är road av den.

 4. Inga-Karin Dentz skriver:

  Vi laddade ner denna appan i januari i år 2013, då var sonen någon månad över 2 år – han ska snart fylla 3. Han kom snabbt in i appen och det han älskar mest är att leka kurragömma och göra tårtan samt mata djuren efter. Denna har räddat många bilresor när han egentligen velat titta på youtube-klipp. Så appen kan underhålla i många timmar och vara intressant efter mer än en vecka här hemma har vi haft den i 6 månader och den är fortfarande en favorit. Jag hoppas att den kommer att fortsätta utvecklas så att det kanske kommer små uppdateringar med nya grejer som ett nytt litet spel eller så för då kommer detta bli en app som kommer ha lång livslängd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *