I Rails från Belight Software gäller det att styra tåg till rätt station för att samla poäng och låsa upp nya banor. Här gäller det att tänka strategiskt för att undvika krockar, vilket är både klurigt och kul!

När Rails startar har man två stationer av olika färg som man förbinder med räls genom att dra med fingret där man vill att rälsen ska vara. Det går inte att välja helt fritt hur rälsen ska dras, utan man får följa det mönster som visas. När man bestämmer var rälsen ska gå gäller det att tänka till för att ha möjligheter att ha flera tåg på rälsen utan att de krockar med varandra senare i spelet. I nästa steg kommer tåg av olika färg ut från stationerna och ska styras till den station som har samma färg som tåget har genom att lägga om växlar eller ändra stoppsignaler.

Rails

Ett tåg som kommer in på rätt station ger poäng, medan en krock mellan två tåg eller att man kör in på fel station ger poängavdrag. För att klara en bana gäller det att samla ett visst antal poäng. En ganska simpel spelidé, kan man tycka, men för att klara det här bra när antalet tåg och stationer av olika färg ökar krävs ett stort mått av strategiskt tänkande och förmåga att klara viss stress, vilket är utmanande men samtidigt väldigt kul.

ANNONS:

Rails

Rails innehåller 3 nivåer med 20 banor på varje nivå och banorna låses upp allt eftersom man klarar föregående bana. Ibland krävs också att man uppnår ett speciellt mål, t.ex. att ett visst antal tåg ska köra in på rätt station, för att banorna ska låsas upp. Svårighetsnivån ökar succesivt under spelets gång och nya element introduceras efter hand, t.ex. en funktion som får tågen att köra snabbare och olika typer av tåg med andra egenskaper.

På spelets startsida går det, förutom att starta spelet där man sist slutade eller på valfri upplåst bana, att ställa in om bakgrundsmusik och ljudeffekter ska vara på samt om resultaten ska synkroniseras i iCloud och återställa spelet. På denna sida finns också tyvärr oskyddade direktlänkar till Twitter och Facebook. Här hade jag önskat antingen ett barnlås eller att länkarna flyttats så att de inte har en så framträdande placering. Vi på redaktionen har ändå bedömt att eftersom målgruppen för detta spel är något äldre barn (och vuxna) så har länkarna inte lika stor negativ betydelse som om det hade varit ett spel riktat mot yngre barn.

På startsidan finns även en demonstration av hur spelet fungerar under knappen Demo. I detta läge kommer man direkt in i en färdig bana med flera tåg och stationer och ska försöka klura ut hur det fungerar att få tågen till rätt station. Jag tycker inte att denna demo ger så mycket till förståelsen av spelet, men det kan vara ett mindre stressande sätt att lära sig hur det fungerar. Under knappen ”Trainopedia” på startsidan får man en ingående beskrivning av alla funktionerna i spelet. I början av varje bana får man dessutom en kort beskrivning av målet för banan och om det är nya moment som i introduceras. Alla instruktioner är på engelska, vilket kan göra att det behövs hjälp av en vuxen för att förstå. Det går också bra att prova sig fram om man inte förstår instruktionerna.

Rails

Jag har testat Rails tillsammans med mina två barn som är 7 och 10 år gamla. 7-åringen upplevde spelet som svårt och lite stressigt och har inte riktigt fastnat för det. Speciellt utmanande var det att bygga rälsen på rätt sätt. För min 10-åring är det här spelet en av de absoluta favoriterna som också har haft lång hållbarhet. I och med att instruktionerna är på engelska fungerade det bäst om jag satt med och förklarade första gången, men sen har barnen kunnat spela själva. Flera av redaktionens barn från 6 år har också gillat Rails, men har spelat tillsammans med vuxen. Spelet har även uppskattats av oss föräldrar som ett spel för vuxna.

Rails är ett spel som tränar strategiskt och logiskt tänkande på ett roligt sätt och det går även bra att spela två personer tillsammans, vilket övar samarbetsförmåga. Jag rekommenderar Rails för barn (och vuxna) från ca 9 år och ger den betyg 4 av 5.

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Rails för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *