I Robot School hjälper man roboten R-obbie att nå sitt batteri genom att placera ut olika kommandon i sekvens för att på så sätt skapa färdiga program.

Det finns numera många appar som har som ambition att lära barn logiskt tänkande och programmering. Robot School är en sådan app och kommer från företaget Next is Great som vi bland annat känner från apparna Chess Academy och Move the Turtle. Move the Turtle är också en app som lär barn att programmera men det finns avsevärda skillnader i apparnas upplägg och innehåll.

ANNONS:

Robot School innehåller 45 banor som går ut på att få roboten R-obbie att nå sitt batteri. Till hjälp har man ett antal olika kommandon vilka blir fler i takt med att man klarar banor. Banorna är låsta från start och man kan endast låsa upp en bana genom att klara den innan.

Robot School

Spelet är snyggt och miljöerna är i 3D-miljö där man själv kan dra med fingret för att se miljöerna i olika vinklar. Det går även att zooma in/ut genom att dra ihop/isär fingrarna (pincha). Att räkna ut hur många steg roboten skall gå underlättas av att golvet ser ut som legobitar. I den undre delen av skärmen ligger det program där man som spelare bestämmer hur roboten skall röra sig. När man vill ändra i programmet förstoras denna yta upp så att själva mijön med roboten blir dold. Det går därmed inte att se miljön samtidigt som man programmerar. Här gäller det alltså att ha ett bra minne för att slippa växla tillbaka till miljön.

Robot School

Robot School

I början av spelet har man som sagt endast tillgång kommandot ”Move” som får roboten att gå framåt. Men nya mer avancerade kommandon introduceras i snabb takt. Redan efter några banor måste man skapa loopar, öppna dörrar och använda sig av kommandon som känner av huruvida det är någonting framför roboten (collision detection). Det hela försvåras av att roboten har begränsat med energi. För varje kommando man använder behövs energi och man måste därför tänka till ordentligt för att inte slösa med energin i onödan. Det lättaste sättet att spara på energi är att använda sig av loopar. Men i och med att det går att nästla loopar (loop i loop) blir utmaningen betydligt större. Men det finns också saker i spelet som förenklar. Appen har ingen tidspress eller poängräkning – och det finns en hjälpknapp som man kan trycka på för att få appen att visa ledtrådar på vilket kommando som är rätt. Hjälpen kan man använda fler gånger i följd.

Robot School är utan tvekan den mest avancerade programmeringsappen jag provat. Och då menar jag framförallt att den innehåller svåra utmaningar och avancerade programmeringskoncept. Appen vänder sig till barn och nybörjare, men min 7-åring tyckte att den blev lite för svår redan efter några banor. Min bedömning är att Robot School passar bäst för barn som är omkring 10 år och uppåt. Den passar även för vuxna. En kul finess är att man via en knapp kan få se hur ens program ser ut i programmeringsspråket Swift. Detta syns även så fort man klarat en bana.

Robot School

Värt att nämnas är även att appen ger instruktioner via engelsk text. Förstår man inte engelska kan en vuxen behöva översätta och förklara då och då. De kommandon man använder har också engelsk text på sig men här finns även symboler. Har man använt liknande programmeringsappar tidigare så känns upplägget bekant. Så var det för min 7-åring.

I appens inställningar kan man stänga av bakgrundsmusik och ljud separat. Där går det även att skapa flera användarprofiler om det är många som delar på samma enhet. Det verkar inte finnas någon övre gräns på antal profiler. Appen är fri från in-app purchase och tredjepartsreklam. Det finns reklam för utvecklarens egna appar men man måste ta sig förbi ett barnlås för att nå den. Det finns också en ”dela till Facebook”-knapp, men även denna har ett barnlås.

Jag gillar Robot School och det är verkligen en app jag kan rekommendera. Men det finns några saker i appen som jag tycker skulle kunna bli bättre. Framförallt känns det lite omständligt att behöva växla mellan programmeringsläget och miljöerna. I andra appar jag testat kan man programmera samtidigt som man ser miljön. Jag tycker också att det hade varit bra med instruktioner på svenska, alternativt visuella instruktioner. Språket kan bli ett onödigt hinder för barn som inte förstår engelska.

Betyg: 4 av 5

Appen finns i en gratisversion för den som vill testa innan köp.

Här är en trailer:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   50 kr 5 okt 2019
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Robot School för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

En kommentar

  1. Per skriver:

    Robot School är beroendeframkallande! 🙂 Mina barn på 7 och 9 år har spenderat påsklovet med robotprogrammering och är lika fast som jag. Det stämmer att en vuxen behöver vara med för att förklara och diskutera hur nya funktioner används. Det känns också nödvändigt att ligga ett par banor före barnen så att man kan förklara utan att samtidigt behöva lista ut vad programskaparna har tänkt när man kommer till en ny bana.
    Det finns än så länge en del buggar i programmet, åtminstone på vår androidpadda, så man behöver ha ett visst tålamod för att inte lacka ur. T.ex. har vi haft lite problem med profiler som har försvunnit eller att det inte har gått att mata in namn på en karaktär. Och ibland får man trycka upprepade gånger på en del knappar för att det ska ”ta”. Men dessa irritationsmoment uppvägs av den häftiga programmeringsmiljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *