Lös uppdraget att tända stjärnan genom att i ett snällt actionspel förflytta det magiska sagogrynet från stenåldern till nutid med en rymdraket som du bygger under spelets gång. Detta roliga spel är framtaget till 2013 års julkalender på SVT.

Sagogrynets resa från Sveriges Television är en app som är framtagen till 2013 års julkalender ”Barna Hedenhös uppfinner julen” som sänds i SVT. Spelet går ut på att transportera ett magiskt sagogryn med hjälp av en rymdraket från stenåldern till nutid genom 24 banor för att tända stjärnan. På vägen samlar man sagostoft i olika färger. I slutet av varje bana löser man in sagostoften mot poäng och får stjärnor. Stjärnorna låser sen upp delar till rymdraketen som man kan ändra utseendet på i raketlabbet. Man behöver inte se julkalendern på TV för att ha behållning av spelet.

Sagogrynets resa

Sagogrynets resa

ANNONS:

Varje dag under december öppnas en ny bana, eller svart hål, som det kallas i appen. Uppgiften är att hämta sagogrynet på en plats i banan och lämna det på en annan plats. Det finns flera platser där man kan lämna sagogrynet, en enklare som nås genom att följa de gula sagostoften, och en svårare som man måste leta runt hela banan för att hitta. När man startar varje bana visas var de olika platserna ligger.

Sagogrynets resa

Sagogrynets resa

För att nästa bana ska öppnas måste man ha lyckats flytta sagogrynet på förgående bana. I banorna finns också överraskningar som man kan samla, t.ex. en nyckel som öppnar låsta passager i banorna. Om raketen slår i väggarna tappar den bränsle och när bränslet är slut får man börja om på banan. Det finns ingen tidspress, utan man kan hålla på så länge man vill på varje bana. Spelet är framförallt ett rent tidsfördriv, men är man uppmärksam lär man sig även vad de olika tidsepokerna heter och vad som finns i respektive epok.

Man styr raketen genom att placera fingret på ett ställe på skärmen och dra åt det håll man vill åka. Där man trycker kommer det upp två cirklar, en mindre inuti en större. För att köra snabbt ska man trycka längre ut mot den större cirkeln och för att köra långsamt ska man hålla sig nära centrum för den lilla cirkeln. Det här är inte helt intuitivt när man börjar spela. Flera barn och vuxna på redaktionen har provat appen och vi hade alla mer eller mindre svårigheter att få kontroll på raketen. Det visade sig vara lättare för barnen att styra raketen med kontroll; kanske för att de har mindre fingrar? Det gäller att ge det lite tid, för när man väl förstått hur det fungerar är det ganska enkelt att manövrera raketen med kontroll.

Sagogrynets resa

Sagogrynets resa innehåller ingen reklam, in-app-purchase eller externa länkar. Det finns inga inställningar i appen för att stänga av ljudet (bakgrundsmusik och en svensk röst som ger instruktioner), utan det får man göra med knappen på sin enhet.

Mina barn, 7 och 9 år, har provat Sagogrynets resa och tycker mycket om den. Det tog dem inte särskilt lång tid att lista ut hur man skulle göra för att styra och vad appen gick ut på. Vi har provat appen på iPhone och iPad och tycker att den fungerar bra på båda. Appen finns även för Android. Det är lättare att styra raketen på enheter med stor skärm, och det kan därför passa speciellt yngre barn bättre om de har problem på att få kontroll på raketen. Det känns som att appen har lång hållbarhet eftersom det är svårt att samla alla stjärnor och överraskningar. Jag tycker att SVT har fått en bra balans mellan att göra det tillräckligt lätt för de yngre barnen samtidigt som det erbjuder utmaningar för de lite äldre. Svårighetsnivån är dessutom jämn genom hela spelet.

Jag rekommenderar Sagogrynets resa till barn från ca 5 år, och ger den en stark fyra av fem.

Tips! Missa inte Piratskattens hemlighet – Aquilas äventyr – Julkalender från SVT 2014.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

6 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Mina barn, 4 och 6 år gillar appen (och julkalendern på tv). De spelar en liten stund varje dag. Den yngsta tycker att det roligaste är att förändra utseende på raketen, medan den äldre gillar att flyga och hitta den ”svåra vägen”.

 2. Johnny skriver:

  Hej kan du luska ut hur man lyckas ta paketen som finns på vissa banor. Blir tokig. Svara till mailen 🙂

 3. JEnnie skriver:

  Håller med Johnny, hur gör man med paketen? Annars mkt uppskattat spel av sonen

 4. Mamma Lotta skriver:

  Till er som undrat om paketen så är det är meningen att de ska vara låsta. Ni kommer att förstå så småningom. När brukar jultomten komma med klapparna?

 5. åsa nordin skriver:

  ibget svart hål visar sig trots att jag spelat tidigare omgångar och det är dagens datum?

 6. Anioloo skriver:

  När man har klarat alla banor och är framme vid den 24:de kommer det visas en stjärna med paket runt sig. Den visar vilka banor paketen gömmer sig på, och när man spelar t.ex. bana 1 har vägen låst upp sig så att man kommer åt dom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *