Jag har på eget initiativ tagit kontakt med Samsung för att låna och testa en Samsung Galaxy Tab 3 Kids, en ny pekplatta specialdesignad för att användas av barnfamiljer.

Samsung Galaxy Tab 3 Kids är exakt samma pekplatta som Galaxy Tab 3 7.0, men skapad särskilt för barn. Förutom en 7-tums platta får man i paketet även med ett färgglatt skal med handtag och penna. Jag, och mina tre barn som är 2, 4 och 6 år, har testat plattan för att se hur den fungerar och hur barnvänlig den är.

ANNONS:

Plattan har ett har ett skal som är gult med turkost handtag. Tack vare handtaget är det väldigt lätt att bära omkring plattan, utan risk att tappa den. Handtaget går att vinkla, så att man kan få den att stå på ett bord i två olika lägen. Inuti handtaget döljer sig en ganska stor och greppvänlig kapacitiv penna. På både framsida och baksida av plattan finns kameror, för barn som vill ta fotografier eller filma. Utformningen av plattan kan förmodligen upplevas som lite barnslig av äldre barn. Men det går att köpa till andra skal, om man vill byta.

Samsung Galaxy Kids

Skalet är av hårdplast och verkar stöttåligt. Det verkar dock inte lika bra som Griffin Survivor (som har en hård inre del och mjuk yttre del), men ändå tillräckligt bra för att skydda mot normala tapp i golvet. Det finns dock inte något skydd för baksida och framsida, utan endast för kanterna. En liten nackdel med skalet är att det är ganska lätt att plocka ut plattan.

Samsung Galaxy Kids

Till skillnad från Kurio, som också är en Android-platta för barn, har Samsung Galaxy Tab 3 Kids en väldigt bra skärm och plattan är väldigt responsiv. Längst ner på skärmen finns en knapp, och på respektive sida finns en tillbaka och en meny-knapp. De två senare är dock inte fysiska knappar, och det är lätt att komma åt dem av misstag. Som tur är går det att stänga av knapparna helt och hållet, så att det enda som finns kvar är den fysiska knappen.

Jag upplevde det som väldigt lätt att komma igång med Samsung Galaxy Tab 3 Kids. I princip räckte det med att ställa in Wifi och datum/tid. Man får också möjlighet att skapa ett Samsung-konto om man inte redan har det. Skaffar man ett Samsung-konto (det är gratis) får man sin privata data säkerhetskopierad automatiskt. Man kan också spåra en förlorad platta och kan dessutom handla appar via Samsungs egen appbutik. Det finns även andra fördelar. Har man ett Google-konto kan man logga in med det och då kan man handla appar i Googles appbutik Google Play, som ligger förinstallerad på plattan. Det sista man får välja är att huruvida man vill använda barnläge eller ej.

Barnläget innebär att man, när man startar Samsung Galaxy Tab 3 Kids, hamnar i ett särskilt gränssnitt som är utformat för barn. Där finns en del appar tillgängliga från start och som vuxen kan man lägga till ännu fler, om man vill det. För att komma ut ur barnläget krävs en pinkod. Som vuxen kan man dessutom ställa in tidsgränser för när plattan får användas. Antingen mellan vissa tidpunkter, eller en viss tidsgräns i minuter. Gränssnittet går att anpassa vidare av barnet som skall använda den. Det går exempelvis, utan att behöva ange lösenord, att byta bakgrundsbilder och lägga till ett fotografi på sig själv. Det går också att stänga av bakgrundsmusiken som är väldigt enformig.

Samsung Galaxy Tab3 Kids

Samsung Galaxy Tab3 Kids

Som köpare av Samsung Galaxy Tab 3 Kids bör man känna till att det finns några förinstallerade appar. Det följer dels med några som vi rekommenderar; Toca Train, Toca Hair Salon 2, Pettsons Uppfinningar 1 och Pettsons Uppfinningar 2. MEN – det följer även med någonting som ser ut som appar, men i själva verket är länkar som går till Samsungs appbutik. Trycker man på en sådan ”app” blir man slussad direkt till butiken där man kan köpa och ladda ner apparna. Apparna är gratis men har både in-app purchase och reklam i sig. Dessa appar, och den reklam som visas upp i dem, är inte lämpliga för barn. Jag tycker dessutom att det är anmärkningsvärt att man blir slussad till butiken OCH kan ladda ner apparna, utan att behöva ange sitt lösenord en enda gång. När man väl är i butiken är det lätt att klicka sig vidare till andra appar. Som vuxen kan man givetvis ta bort dessa appar (som egentligen är länkar till appbutiken), men varför ligger de där till att börja med? Och varför kan man nå appbutiken och handla utan att ange lösenord?

Många som precis skaffat en ny platta börjar med att ladda ner gratisappar. Därför kan jag särskilt rekommendera att man tar en titt på denna sida som listar gratis och barnvänliga appar för Android som är fria från in-app purchase och reklam från tredje part.

Barnläget känns i övrigt väldigt bra. Det är lättanvänt och det är inte några särskilda konstigheter. Det jag framförallt saknar är användarprofiler, vilket är bra för den som har fler än ett barn. En annan detalj är att det är svårt att ta sig tillbaka från lösenordssidan, om man skulle hamna där av misstag. Man måste vara läskunnig för att veta var man skall trycka. Och trycker man fel lösenord några gånger hamnar man på en sida för att återställa sitt lösenord, vilket innebär att barnet får ännu svårare att ta sig tillbaka på egen hand.

Samsung Galaxy Tab 3 Kids

Normalt har pekplattor som köps särskilt till barn inte så bra hårdvara. Det gör dem billiga men lite svåra att använda. Samsung Galaxy Tab 3 Kids är förhållandevis billig och ur det perspektivet är det en av de bättre plattorna, för den som vill ha en kraftfull Android-platta för barn. På nyare Android-plattor kan man lägga in separata konton för barn och på det sättet går det att barnanpassa en vanlig Galaxy Tab 3 7.0 (eller annan Android-platta) och komma billigare undan. Att ha i åtanke är också att antalet barnvänliga appar för Android (här är våra rekommendationer) är betydligt större numera än vad det var för ett år sedan, men utbudet av appar för iOS är fortfarande störst.

Jag har inte tagit emot någon ersättning från Samsung eller återförsäljare för att skriva denna recension.



ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

9 kommentarer

  1. anna-karin skriver:

    Hej!
    Bra inlägg om Samsung plattan börjar ångra att vi inte köpte den till sonen (8 år)
    Istället för en samsung galaxy tab 3. Jag är van vid ipads och har bekymmer att försöka ”barnsäkra” denna platta så gott det går. Har du bra tips så får du gärna länka dem till mig,alla tips är varmt välkomna!

  2. Pappa Daniel skriver:

    Anna-Karin – Det finns nu instruktioner för hur man lägger till ett barnkonto på en ”vanlig” Android-platta. Hoppas att det fungerar för dig!

    https://www.pappasappar.se/barnkonto-android/

  3. Linda andersson skriver:

    Hur gör man för att stänga av det fruktansvärt irriterande bakgrundsljudet utan att stänga av allt ljud?

  4. Linda andersson skriver:

    Stänga av bakgrundsmusik På en samsung Galaxy tab3 kids menar jag..

  5. Helena Larsson skriver:

    Tar tacksamt emot instruktion över hur man stänger av tillbaka- och menyknappen som man så lätt råkar komma åt.

  6. Thomas skriver:

    @Helena, det är upp till respektive app-makare att göra det där rätt. Kör man det ”nya” fullskärmsläget i sin app (Immersive Full-screen) så döljs dessa knappar helt och kan inte tryckas på av misstag.

    Ge den som misslyckas med detta / borde ha gjort detta denna länk så kan de ändra sin app 🙂

    https://developer.android.com/training/system-ui/immersive.html

  7. Ulrika skriver:

    Hej! vart kan man köpa denna? har letat men hittar ingen som säljer den!
    mvh

  8. Thomas skriver:

    Onödigt med platta speciellt för barn.

    Köp en Nexus 7 2013 och ett säkert case så kommer du billigare och bättre undan.

    http://cdon.se/hemelektronik/google/google-nexus-7-16gb-7-2013-android-p25158720

    http://m.ebay.co.uk/itm/201095524507

    Denna platta är redan uppdaterad till Android 5 Lollipop, Det är knappast Samsungs och kanske aldrig blir.

    Vill du lägga mer pengar och ha större skärm finns Nexus 9 också.

  9. Jonas skriver:

    Hej!

    Jag sitter nu och funderar på en till platta vår yngre dotter, eftersom hon väldigt gärna vill störa storasyster… Det får nog vänta ett ca ett år, men har i alla fall letat runt lite. Tycker Galaxy Tab 3 verkar bra, om än lite dyr. Kan dela med mig lite av min egen erfarenhet av barn och en Nexus 7:

    Den funkar bra för 3,5-åringen, men det är fortfarande så att precis som Helena säger, det är för lätt att komma åt de virtuella knapparna. Inte förrän nyligen har storasyster fått så bra motorik att hon inte kommer åt dem automatiskt. Har för mig att vi köpte den när hon var ca 2 år.

    Det har gått bra med Nexus 7 och Kids place, kombinerat med ett lädercase, fast det är inte helt optimalt ur skyddssynpunkt. Skärmen är ändå i farozonen. Det som Thomas länkar till verkar bättre, fast också lite otympligare… 7 tum räcker bra än så länge och känner inget behov av att köpa en iPad mer än för den fysiska hemknappen. Att det är fler appar för barn i iOS har inte spelat någon roll, för det räcker gott med de som finns för Android. Dr Panda har varit favoriterna, kombinerat med VLC och tecknat hämtat från främst SVT Play. Det enda som kanske skulle vara kul verkar vara Toca Bocas appar. Just Toca Kitchen är dock buggigt för oss.

    Om det går att modifiera Kids place på det sätt som Thomas länkar till (eller om det finns någon bättre app så tar jag gärna mot tips, har inte testa några andra) blir det absolut en till Android-platta när det är dags, för då ser jag inget speciellt som talar för iPad, särskilt inte priset.

    Till sist, kom att tänka på att för övrigt tycker jag Samsungs barnläge funkar bra på min S4 så det kanske blir en ”vanlig” Samsungplatta med ett extra tåligt skal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *