I denna app får man via en berättelse lära sig att spela schack. Man lär pjäsernas gång, deras värde och hur man gör schack och matt. Det finns även ett test där man kan kontrollera sina kunskaper. Svenskt tal.

Appen är baserad på Jesper Halls bok, Schakma Gandhi får en idé, som är den officiella läroboken för tävlingen Schack4an. Detta är den första delen i en serie. Jesper Hall är svensk internationell mästare i schack och har skrivit ett flertal schackböcker för nybörjare. I början av appen får man lära känna gurun Schackma Gandi och hur han kom på spelet schack. Därefter får man välja om man vill lära sig om de olika pjäserna, mer om spelet eller att gå vidare till sluttestet. All text är på svenska och man får den även uppläst.

ANNONS:

Schackma Gandhi får en idé

I den första delen, ”Pjäsernas gång”, får man en beskrivning av var respektive pjäs skall stå på brädet samt hur den får förflytta sig.

Schackma Gandhi får en idé

Nästa del, ”Maharadjans sju lektioner”, är uppbyggd som en kapitelbok med en lektion i varje kapitel. Det börjar med en inledning om hur brädet ser ut och hur man kan benämna en viss plats genom dess bokstäver och siffror. Man får sedan lära sig mer om själva spelet. Det handlar exempelvis om hur man tar pjäser, vad pjäserna är värda och hur man gör schack och matt. För varje lektion får man en djursymbol. När man fått sex symboler rekommenderas det att man gör ”Maharadjans test”.

Schackma Gandhi får en idé

I ”Maharadjans test” får man besvara tio olika frågor. Man skall kunna avläsa schackbrädet och tala om vilket svar som är det rätta. Med ett knapptryck kan man få tips på hur man skall tänka, men man kan även be om det rätta svaret.

Schackma Gandhi får en idé

Jag har själv haft stor användning för appen. Den har lärt mig grunderna i schack och hur de olika pjäserna får flytta. Min 9-åring som spelar schack i skolan har också haft nytta av den som repetition av schacklektionerna och tycker själv att det är en bra extra träning. Det vi framförallt saknade är att man inte kan spela i appen utan bara läsa och lyssna till hur man kan spela. Jämförelsevis får man i appen Dinosaur Chess spela schack i valfri svårighetsnivå. Vi saknar även uppläsning av texten i ”Maharadjans test”, för barn som inte kan läsa.

Det jag särskilt gillar är att den på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklarar och lär ut spelet – och att den är på svenska. Jag rekommenderar Schackma Gandhi får en idé till barn från 7 år och uppåt. Den får en svag fyra i betyg. Appen är fri från reklam och in-app purchase.

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande språk: svenska. Och text på följande språk: svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
 • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

3 kommentarer

 1. Anna skriver:

  Vi har appen i androidformaten.Både på Samsung telefon och platta. Tyvärr fungerar inte den inte på plattan. Den fastnar på första sidan.

 2. Björn skriver:

  Hej Anna,
  vad tråkigt.

  För att kunna gräva djupare så behöver jag mer information från från dig.
  Beskriv så noga du kan vilken platta du har, namn, operativsystemversion,minne osv.
  Du skriver ”fastnar på första sidan”, vilken sida menar du då? (Den blå eller den där det står Schackma Gandhi får en idé).
  Hör du något ljud (dvs text som läses upp)?

  Skicka din information i ett mail till
  support@bonone.com
  så skall jag undersöka saken.

  Tack för att du rapporterar fel!
  Mvh
  Björn Nilson
  BonOne AB

 3. Bianca skriver:

  Vi har precis samma problem, både ”Schackma Gandhi får en ide” och ”Schackma Gandhi och gudabråket” låser sig när vi försöker spela på vår Samsungplatta. Någon som vet varför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *