ScratchJr är en kreativ app som låter barn programmera helt utan några förkunskaper. Med hjälp av olika grafiska kommandon bestämmer man vad och när saker skall hända och kan på detta sätt skapa interaktiva berättelser eller spel.

ScratchJr är ett slags programmeringsspråk för barn. Här skapar man interaktiva berättelser eller spel genom att bestämma vad olika karaktärer skall göra. Det finns finns massor med färdiga karaktärer och bakgrunder och man kan även ändra dessa eller måla egna. Karaktärerna styr man med hjälp av olika grafiska kommandon som man kombinerar efter varandra i sekvenser/kedjor. Många ”lär dig programmera”-appar som vi recenserat har varit av karaktären att man med hjälp av kommandon skall nå vissa förbestämda mål. ScratchJr är en mer av en kreativ app utan förbestämda mål.

ANNONS:

Det centrala i appen är en stor ruta som visar de karaktärer man valt att ha i sin berättelse. Från början är rutan tom men man kan lägga till så många karaktärer som man vill. Man kan se rutan som en slags scen. Det går också att lägga till nya scener om man har behov av det. Det man skapat sparas automatiskt och man riskerar därför inte att förlora någonting.

ScratchJr

Varje karaktär man väljer att ha med kan alltså styra via grafiska kommandon. Dessa kommandon är uppdelade i olika färgkodade grupper för att det skall vara lätt att navigera och gå snabbt att hitta det kommando man är ute efter. I en grupp hittar man kommandon som bestämmer vad det är som startar/triggar en händelse. Det normala är exempelvis att man startar genom att trycka på en startknapp eller att man trycker på själva figuren. Det finns en annan grupp kommandon som bestämmer hur karaktären kan flytta sig samt hur långt. Här hittar man exempelvis pilar för höger, vänster, upp och ner. En ytterligare grupp kommandon kan ändra utseendet på karaktären. Man kan få den att växa, krympa eller att bli transparent. Det går också att visa pratbubblor med text. I nästa grupp med kommandon hittar man ljud. Här finns ett färdig pling-ljud som man kan använda. Men man kan också lägga in sitt eget ljud/tal genom att prata in i mikrofonen. Det finns ytterligare grupper med kommandon, men de nämna är nog de viktigaste för den absoluta nybörjaren.

ScratchJr

Som synes finns en stor uppsättning kommandon, karaktärer och bakgrunder och i princip är det fantasin som sätter begränsningarna för vad man kan skapa med ScratchJr. Med tanke på detta är det ganska otroligt att appen är så pass lätt att arbeta med som den ändå är. Appen kräver dessutom inte att man är läskunnig eftersom alla kommandon har tydliga symboler. Det finns dock svensk text som förtydligar för den som har behov. Appen har inga inställningar och inget bakgrundsljud. ScratchJr är fri från reklam, externa länkar och in-app purchase.

Jag har testat ScratchJr med min 4- och 6-åring. Första gången gav jag barnen en introduktion, men det finns även en introduktionsvideo utan tal som visar vad man kan göra. Det följer också med flera olika exempel som man kan börja leka med om man inte vill sätta igång helt från början. Både min 4-åring och 6-åring har sedan på egen hand skapat egna berättelser med hjälp av ScratchJr. Min 4-åring har dock inte varit lika förtjust som min 6-åring och det tror jag nog beror på att appen kanske ändå är lite för svår för den åldersgruppen. Utvecklaren rekommenderar ScratchJr från 5 år och det tror jag är en bra ålder. Min 6-åring, som har återkommit till appen flera gånger, säger att den är ”jättebra” vilket är ett bra betyg.

ScratchJr

En del saker i appen är lite svåra att förstå både för barn och vuxen. Det gäller exempelvis möjligheten att skicka meddelanden. En karaktär kan nämligen skicka ett meddelande i en viss färg. Detta kan starta en annan händelsekedja hos en annan karaktär. Den som skickade meddelandet måste dock vänta tills händelsekedjan är färdig innan den kan fortsätta på sin egen händelsekedja. En annan sak som är klurig är kommandot för att hoppa mellan olika scener. Jag förstår själv tanken med kommandot men får det inte riktigt att fungera som jag vill. Detta är förmodligen inte något som nybörjare använder, men det kan vara förvirrande för barn som vill ta steget vidare i appen.

Jag tycker att ScratchJr verkligen lyckas med att introducera programmering för barn på ett enkelt sätt – vilket är en stor bedrift i sig. Samtidigt saknar jag variabler och andra konstruktioner för att skapa mer avancerade program. Kanske begär jag lite för mycket med tanke på att appen vänder sig till de yngre barnen, men med dagens upplägg tycker jag att det är lättare att använda appen för att skapa historier än att skapa spel. Min förhoppning är ändå att ScratchJr får fler konstruktioner i framtida uppdateringar. Att kunna dela det man skapat till andra hade också varit önskvärt.

Mitt betyg blir en stark fyra av fem. Rekommenderas till barn mellan 5 och 8 år.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller text på följande 12 språk: engelska, franska, italienska, japanska, katalanska, kinesiska, nederländska, portugisiska, spanska, svenska, thailändska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Google Play Store
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
Amazon Appstore
  • Inga prisförändringar de senaste åren.
ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *