Syftet med Sharing with Duckie Deck är att lära barn att dela med sig. På ett pedagogiskt sätt uppmuntrar appen till detta genom att visa på glädjen som uppstår när man delar upp saker och samarbetar.

Sharing with Duckie Deck består av sex olika minispel som på olika sätt visar på glädjen i att dela med sig och göra saker tillsammans. Hela appen är väldigt barnvänlig med fin design, behaglig bakgrundsmusik, uppmuntrande ljud och många interaktiva objekt. Spelen saknar helt tal och text men det inituitiva utförandet för det lätt att förstå vad som ska göras.

ANNONS:

Godsaker – Fyra barn sitter vid ett bord och det gäller att se till att se till att all får var sin del av olika godsaker. Godsakerna delas automatiskt upp i fyra delar när man trycker på dem och barnen visar med ansiktsuttryck och ljud att de blir glada när de får en bit. Om något barn blir utan så får det en ledsen min och skulle något barn få extra mycket så blir det inte gladare för det.

sharing-with-duckie-deck-godsaker

Leksaksbyte – Tre barn har varsin leksak och den som spelar har så att säga en fjärde sak. Genom att trycka på ett av barnen ställer man frågan om det vill byta leksak. Svaret blir ett leende och en nick och därefter byter leksakerna plats.

sharing-with-duckie-deck-leksaksbyte

Önskningar – Tre barn har olika önskningar och det gäller att se till att alla får något som de önskar sig. Tanken med detta spel är att utveckla logiskt tänkande och att visa på att det inte alltid är samma saker som gör olika personer glada.

sharing-with-duckie-deck-onskningar

Kakdekorering – Dekorera kakor, dela upp dem till tre barn och se när de äter upp dem. Appen rekommenderar att flera barn hjälps åt och turas om att dekorera kakorna.

sharing-with-duckie-deck-kakdekorering

Memory – Ett memoryspel som försöker visa på att delad glädje är den bästa. När man matchar ihop ett par blir alla tre barnen lika glada.

Rita & måla – Välj en bild (tillsammans med någon annan) och rita och färglägga den. Man ritar en detalj i taget på bilden och det finns då en streckad linje till hjälp. Linjerna fylls dock i automatiskt på rätt plats oavsett var på bilden man själv drar sina streck. När konturerna är klara väljer man färger och målar som man vill över hela bilden.

Det finns en speciell föräldrasida på engelska som handlar om att dela med sig. Den beskriver bland annat syftet med de sex olika spelen och ger förslag på andra saker som man kan göra och prata om. Då denna riktar sig till föräldrar och lärare hade det varit önskvärt med någon form av barnlås.

Appen innehåller varken reklam eller köp inuti appen. På startsidan finns det dock tyvärr en länk ut ur appen för att köpa och ge bort Sharing with Duckie Deck till någon annan. Den har ett barnlås, men ett väldigt enkelt sådant. Tanken är väl god i och med att temat är att dela med sig men denna borde ändå ha varit ordentligt barnsäkrad.

Sharing with Duckie Deck ger inte barnen någon större utmaning svårighetsmässigt utan fokuserar främst på att sprida glädje. Det är svårt att inte själv bli lite gladare när man ser de glada minerna och hör de glada utropen. Min fyraåring har regelbunde kommit tillbaka till den här appen på ipaden och tycker att den är kul även om hon vet precis vad som ska hända. Även min sexåring tycker att appen är lite kul men det märks att hon kommit upp i en ålder som kräver större utmaningar eller mer kreativt utrymme och då blir en app som denna lite för enkel.

Den stora frågan är sen om Sharing with Duckie Deck verkligen kan lära barn något om att dela med sig? Efter att ha utvärderat den tillsammans med min fyraåring måste jag svara ja på den frågan. Jag lät henne förklara för mig vad man skulle göra och hon hade många bra saker att säga. Försökte till exempel vara lite tvärtemot när vi satt tillsammans och gav till exempel alla kakbitar till ett av barnen men dottern protesterade då högt och förklarade då att alla naturligtvis måste ha varsin för annars blev de ledsna. Om det sen blir så att teori och praktik går hand i hand är en annan fråga.

Jag tror att Sharing with Duckie Deck kan öppna upp för fortsatta samtal kring att dela med sig. Den kan få en viktig plats hemma men passar även mycket bra inom förskolan då detta är ett ständigt aktuellt tema som man arbetar med. Nästa gång som ett barn vill ha mest av något kanske det kan passa bra att relatera till godsaksspelet. Bland yngre barn uppstår det sen som bekant ofta konflikter kring att de vill ha samma leksaker och i samband med att man försöker komma till rätta med detta kan det vara lämpligt att låta barnen spela leksaksbytarspelet. Kakdekorerings- och ritspelet bör man ju sen enligt appen utvecklare spela tillsammans med andra för att kunna dela upplevelsen och öva turtagning som ju också handlar om att dela med sig. Vill man dessutom få in matematiken så ligger det nära till hands att ta upp både fjärde- och tredjedelar.

För att få lite variation så hade det varit trevligt om det hade varit lite variation på leksakerna i leksaksbytarspelet. Ur pedagogisk synvinkel hade det även gärna fått vara olika antal barn som skulle dela på godsakerna. Man kunde då relaterat till att det inte är mängden som räknas genom att man inte behöver bli gladare över att få en halv bit när man är två än när man är tio och får en tiondel. I leksaksbytarspelet hade det inte skadat om barnen ibland sa nej eftersom det är så som verkligheten ser ut och något som man behöver lära sig att acceptera. Det hade även varit bra om det gick att spara målarbilderna eftersom man då kunde titta på dem och lättare relatera till hur roligt det var när man gjorde dem tillsammans. Vet sen inte om jag tycker att memoryspelet lyckas visa att det är roligare med en vinst om man kan dela glädjen med andra utan det känns som tre helt vanliga memoryn.

Jag rekommenderar Sharing with Duckie Deck till barn mellan två och fyra år. Tack vare den barnvänliga utformningen och genomtänkta syftet att uppmuntra barn till att dela med sig så får den utan tvekan en fyra i betyg.

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   35 kr 4 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Sharing with Duckie Deck för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *