”Skolstil” är som en ordbehandlare med både ljudning av bokstäver och uppläsning av ord och meningar

Appen ”Skolstil” påminner en del om Ordens Magi som jag skrev om häromdagen. I båda apparna kan man laborera med ord och meningar genom att kombinera bokstäver. Dessutom ljudas bokstäverna och ord och meningar läses upp efterhand.

För att lära sig läsa behöver man inse att ord kan delas upp i ljud och att ljud kan sättas samman till ord. Appen ”Skolstil” kan vara en del i denna lärprocess.

Men detta är egentligen de enda likheterna mellan apparna. ”Skolstil” har ett mer avskalat gränssnitt som påminner om en ordbehandlare (men utan möjlighet till formattering). Övre halvan av skärmen är vit och undre halvan består av ett vanligt tangentbord. Det finns en smal grön kant högst upp med en del ikoner som styr appen. Man kan skapa nya dokument och bläddra bland tidigare (som sparas automatiskt). Dessutom kan man skicka dokument via e-post eller skriva ut.

ANNONS:

Det finns också en ikon föreställande en skiftnyckel där man slå på/av rättstavning, bokstavsljud och talsyntes. Slår man på rättstavning får man förslag från iPaden medan man skriver. Denna inställning verkar vara likadan som ”Kontrollera stavning” som ligger i Inställningar-appen under Allmänt -> Tangentbord. Slår man på bokstavsljud så ljudas de bokstäver man väljer. Slår man av denna inställning så får man inte något ljud alls. Slår man på talsyntes så läses orden man skriver upp efter att man har skrivit ett mellanslag. Skriver man en punkt så läses hela meningen upp.

Det jag gillar med ”Skolstil” är att man har full frihet i att skriva så många meningar man vill och dessutom skapa dokument. ”Ordens Magi” är mer begränsad eftersom man endast kan skriva 74 tecken i ett enda dokument. Jag gillar också att teckensnittet i ”Skolstil” är väldigt tydligt och barnvänligt. Enligt utvecklaren ser bokstäverna på skärmen ut som de bokstäver man lär sig att skriva för hand.

Både ”Skolstil” och ”Ordens Magi” har problem med uttal av vissa ord; talsyntesen. Efter att ha lekt en del med båda apparna tycker jag dock att ”Ordens Magi” är snäppet bättre och tydligare. Men det varierar beroende på vilka ord man skriver. Det finns pedagoger som tycker att ”Skolstil” är bättre.

”Skolstil” har två former av talsyntes beroende på om man är uppkopplad till Internet eller ej. Det upplever jag som förvirrande. Appen är dessutom inte bra på att informera om detta utan har man inte någon internetuppkoppling så får man helt enkelt inte någon talsyntes. Tricket är då att gå in i Inställningar-appen -> Allmänt -> Hjälpmedel och slå på ”Tala vid markering”. Detta fungerar endast om man har iOS5 eller bättre. För att få ord/mening uppläst måste man markera först. Inte helt lätt för barn att bemästra. Har man internetuppkoppling, men en dålig sådan, kan uppläsningen bli fördröjd.

”Skolstil” har även problem med att ljuda vissa bokstäver. F, P och T och K är exempelvis väldigt svåra att höra.

Jag upplever ”Skolstil” som en app som passar bra för barn mellan 5 och 8 år. Gränssnittet är funktionellt men känns inte så barnvänligt. Att man, för att få talsyntesen att fungera, behöver ha koll på huruvida man har Internetuppkoppling eller ej kan vara ett problem beroende på i vilken miljö man befinner sig. När man har markerat en hel text kan det dessutom vara lätt att råka radera hela markeringen av misstag. Ett tips i en sådan situation är att det går att skaka på sin iPad för att ångra.

Det är fantastiskt med appar som låter barn experimentera med bokstäver, ord och meningar – och dessutom få bokstavsljud och ord och meningar upplästa. ”Skolstil” är bra i sin enkelhet även om det, som sagt, finns många saker som skulle kunna bli ännu bättre, både vad gäller hur talsyntesen fungerar men även när det gäller att inspirera. Det hade även varit trevligt om man hade kunnat öva på förbestämda ord/meningar.

Betyget blir 3 av 5.

Här är en film som visar lite från appen:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande sju språk: danska, engelska, franska, italienska, norska (bokmål), svenska, tyska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 • Inga prisförändringar de senaste åren.

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Skolstil för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

4 kommentarer

 1. Susanne skriver:

  Barnen har inte hunnit sitta så mycket med denna app då jag köpte den häromdagen. Min 6-åring har jobbat med metoden att lära sig läsa genom att skriva i förskoleklass dock så får de tyvärr inte fortsätta med det nu i ettan så då är min tanke att vi fortsätter med metoden hemma istället. Jag har förstått att metoden ger barnen en större skrivglädje då de kan koncentrera sig på berättandet istället för att bli frustrerade över att bokstäverna inte formas som det tänkt p.g.a. att finmotoriken inte är redo.

  Sen så blev jag även inspirerad av några filmer jag hittade där man visade hur man jobbade med metoden i förskolan med 3-åringar. Min 3-åringen har börjat intressera sig för bokstäver så det ska bli intressant att se vad hon tycker.

  Det fungerar smidigt att skriva ut texten på vår skrivare vilket är ett stort plus för mig som är lat och inte kommer att orka med omvägen med att skriva ut från datorn. Visst kunde talsyntesen gärna varit ännu bättre men jag tycker att den fungerar rätt bra. Jag tycker inte att F, P och T och K hörs dåligt.

  Vad jag skulle önskat i appen är att man kunde välja ett ord, t.ex. MUS och så få upp en bild med en mus + ordet MUS för att barnet ska kunna öva att skriva enkla ord. Ett annat önskemål är att man borde få kunna ställa in om man bara vill använda stora bokstäver. Det går att styra om man dubbelklickar på skifttangenten så det är inget stort problem.

 2. Agneta Påhlsson skriver:

  Jag använder skolstil i skolan med mina andra språkselever, det är en mycket bra app.

 3. sandra skriver:

  Min son går i 1:an och använder skolstil då det är lättare för honomnär han hör vad han skriver – kanon. Vi har android hemma där skolstil ej kommit än?! Stod på skolstils sida att den skulle komma ut i april. Inget än??? // sandra

 4. Lena skriver:

  Fungerar alldeles utmärkt tillsammans med ett separat tangetbord också. Däremot tycker jag talsyntesen lämnar en hel del att önska, men så kanske det är med alla talsynteser?
  Ordet ”nitton” måste t.ex. stavas ”nitttån” med tre ’t’ och ett ’å’ för att låta korrekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *