Skriv och Läs är en lättanvänd bokskaparapp med ett pedagogiskt syfte att föräldrar (eller andra vuxna) genom appen ska kunna stödja barn i deras skriv- och läsutveckling.

Vi är många föräldrar som vill göra så mycket vi kan för att stödja våra barn i deras utveckling. Genom Skriv och Läs har jag nu hittat ett möjligt tillvägagångssätt att hjälpa mina barn att lära sig skriva och läsa.

ANNONS:

Skriv och Läs (eller WriteReader som den också kallas) utgår ifrån teorin att man kan skriva sig till läsning och bygger på flera års forskning. Ett uttalat syfte med appen är att på ett roligt och meningsfullt sätt stimulera barns skrivutveckling och därmed även läsutveckling. Utvecklaren är dansk, men appen är helt översatt till engelska och svenska. Det finns en videoinstruktion över hur appen fungerar och många tips på hur man tillsammans med sitt barn kan arbeta med den för att öka barnets medvetenhet kring skrift och läsning.

Skriv och läs

För att skapa en bilderbok börjar man med att infoga ett foto genom att välja ett från kamerarullen eller ta ett nytt. Det är därmed fritt fram att till exempel bygga upp sin berättelse kring foton från utflykter, egna teckningar, eller uppbyggda scener med leksaker. Till fotot kan man lägga till textrutor, prat- och tankebubblor med valfritt färgval.

Under fotot finns två rutor avsedda för text. En barnruta där barnet förväntas skriva vad bilden föreställer och under denna en vuxenruta. I vuxenrutan rekommenderas det att en vuxen skriver och ”översätter” barnets text med fullständig mening, korrekt stavning, punkt, stor bokstav etc för att barnet ska kunna lära sig av detta.

Tangentbordet är inställt på gemener (små bokstäver) med automatisk versal (stor bokstav) i början av mening. Tycker man att det är svårt att känna igen de gemena bokstäverna kan man trycka på ögonknappen och få bokstäverna visade som versaler. En röst säger bokstävernas namn, men man kan via tangentbordet växla så att man istället får höra hur de låter. Denna funktion är riktigt bra för nybörjaren som ska lära sig att förstå sambandet mellan bokstav, ljud och skrift. Man kan dessutom få vuxenskrivningen uppläst med hjälp av inbyggd talsyntes.

Det går att spela in ljud till varje sida. Beroende på var barnet befinner sig i sin läs- och skrivutveckling rekommenderas man att antingen läsa in det man skrivit eller spela in först och försöka skriva sen.

Alla bokprojekt sparas automatiskt. Registrerar man sig kan man dela berättelserna och få dem i pdf-format. Det går att välja om man vill ha med barnskrivningen, vuxenskrivningen eller både och. Skriv och Läs innehåller inga köp inuti appen eller tredjepartsreklam och dela- respektive utskriftfunktionen är säkrade med ett additionsbarnlås.

Min femåring är på nybörjarstadiet när det gäller att skriva och hon är alltför osäker för att vilja provskriva ord själv. Vi har därför till en början använt metoden som rekommenderas till barn som tycker skrivprocessen är för utmanande. Hon har tagit kort och spelat in vad bilden föreställer. Sen har jag skrivit ner vad hon har sagt och därefter har hon valt att skriva ner något eller några av orden. Vi har då hjälpts åt att ljuda så hon kunnat lista ut nästa bokstav samtidigt som hon haft möjlighet att titta på min text.

Liksom så många andra barn har min femåring bättre koll på versaler än gemener. Jag har egentligen fått lära mig att man inte bör börja lära barn enbart versaler, men har trots detta många gånger varit snabb att trycka på tjuvkika knappen för att försöka underlätta för henne. Detta har varit en hjälp, men en nackdel är att det riskerar att bli en blandning av stora och små bokstäver om man trycker på önskad bokstav innan tangentbordet bytt tillbaka till gemener.

Vi har skrivit ut ett par av böckerna och detta har verkligen varit riktigt uppskattat enligt min femåring, som tycker det är väldigt kul att både visa och ”läsa” sina egna böcker. Detta har blivit till en mycket bra motivationshöjare som förhoppningsvis kommer öka hennes intresse att både läsa och skriva. Väntar med spänning på att hon ska våga försöka skriva själv utan att behöva fråga vad kommer sen.

Både jag och andra i redaktionen har testat appen på läs- och skrivkunniga barn och har då efter barnens önskemål valt att inte använda vuxenrutorna för rättning av texten. Barnen har dock ändå uppskattat appen och gärna använt den för att skapa böcker.

Ju mer jag har testat appen och läst in mig på all information och tips desto bättre tycker jag att den har blivit. För att få ut så mycket som möjligt av appen kan jag verkligen rekommendera att man läser och använder sig av tipsen både i appen och på writereaders hemsida där det finns ännu mer information. Vill man inte fokusera på just skrivinlärning kan man även se bokskapandet i sig som en rolig och kreativitetsfrämjande sysselsättning.

Användarmässigt är Skriv och Läs väldigt lik andra bokskaparappar, men med färre valmöjligheter när det gäller hur man bygger upp sin bild. I och med att det medvetna fokuset ligger på den skrivna texten kan jag i sammanhanget tycka att det är lämpligt att det inte finns en massa stickers och färgval då detta riskerat att ta bort fokus från texten. Appen i sig kanske inte kan kategoriseras som underhållande, men att få följa sitt barns skriftliga framsteg och samtidigt se dess glädje över att kunna skapa alltmer avancerade böcker är verkligen speciell. Användarvänligheten, den funktionella bokutskriftfunktionen, bokstavsljuden och den tydliga informationen kring hur man kan arbeta med appen för att stimulera barns skriv- och läsutveckling gör att jag ger Skriv och Läs en fyra i betyg.

Jag rekommenderar Skriv och Läs till barn från fyra till åtta år.

Här är en trailer:

Språkfakta

Denna app innehåller tal på följande fyra språk: danska, engelska, norska (bokmål), svenska. Och text på följande fyra språk: danska, engelska, norska (bokmål), svenska.

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
  •   119 kr 2 okt 2019

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

2 kommentarer

  1. Christel skriver:

    Mycket uppskattad bland barn som är på väg in in skrivandets värld!Den ger barn, som ligger på olika nivåer, möjligheten att skapa något personligt utifrån deras förutsättningar. Min 6-åriga dotter spökskriver och pratar in vad hon skriver, min 7-åriga son, som precis har börjat skriva själv, skriver på egna villkor. Han vill istället att jag ska skriva på vuxenraden hur den korrekta meningen ska se ut. Sedan går han tillbaka och rättar sin egen text, innan han slutligen raderar min. Båda älskar att gå runt och fotografera och hitta rätt motiv till det skrivna. En stor bonus blir att dels kunna skriva ut, dels att kunna mejla böckerna till nära och kära. Rekommenderas!

  2. Monica skriver:

    Jag gillar idéen med appen men barnen som testat appen har tröttnat snabbt. Det känns som att något saknas för att göra appen lite mer intressant, nu hänger nästan allt på att man har barn som är riktigt intresserade av att göra böcker och det känns som att barnen behöver vara lite äldre än fyra för att klara denna app. En ok app men jag kan inte komma över känslan att något fattas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *