Sleepasaurus är både en nattlampa och en väckarklocka. Men framförallt är det ett verktyg som ger barn bättre sovrutiner genom att förmedla huruvida det är dags att gå upp på morgonen, eller inte.

Någonting som många föräldrar har problem med är att få sina barn att sova hela natten igenom. Många yngre barn vaknar mitt i natten och/eller mycket tidigt på morgonen. I bästa fall somnar barnet om av sig självt, men tyvärr är det vanligare att ett barn som vaknar väcker sina föräldrar och kanske även sina eventuella syskon. Appen Sleepasaurus försöker lösa detta problem genom att förmedla till barnet huruvida det är dags att gå upp eller ej.

I Sleepasaurus finns det sju dinosaurier. När det är dags att släcka lampan för att sova får barnet välja vilken av dinosaurierna som skall sova bredvid sängen. Barnet får sedan sprida lite sömnströssel på den valda dinosaurien, det blir då natt och dinosaurien somnar omedelbart. På morgonen vaknar dinosaurien igen på den tidpunkt som man bestämt. Skulle barnet vakna innan dess kan hen lätt se att dinosaurien sover och därmed dra slutsatsen att det inte är dags att gå upp ännu.

Sleepasaurus

ANNONS:

Som vuxen kan man ställa in den exakta tidpunkten då man vill att dinosaurien skall vakna (tips: var inte för optimistisk i början) och även om man vill att vaggvisan skall spelas vid nattningen och i så fall hur länge den skall spelas. Det går även att ställa in om man vill att det skall spelas musik när dinosaurien vaknas. Gör man det så fungerar appen även som en slags väckarklocka, även om väckningen är ganska lätt (och kanske inte märks alls om barnet sover tungt eller om volymen är för lågt inställd). Alla inställningar ligger bakom ett barnlås. Barnlåset är tyvärr är väldigt lättforcerat eftersom det berättar visuellt hur man gör för att låsa upp det.

Sleepasaurus

Som en liten bonus så fungerar appen även som en nattlampa. För barn som är rädda för monster kanske det även kan kännas som en trygghet att ha en dinosaurie bredvid sig?

Jag har testat appen tillsammans med mina äldre barn (4 och 6 år) i ungefär en veckas tid, vilket kanske är i minsta laget. Innan vi började så berättade jag för barnen att om dinosaurien sover så är det inte dags att gå upp ännu. Mina barn tycker om att välja och natta dinosaurierna (pluralis eftersom barnen sover i olika rum och har tillgång till varsin enhet) och vi har gjort det till en rutin.

Efter en veckas testning så ignorerar 4-åringen fortfarande helt att dinosaurien inte är vaken och går, precis som innan vi började med appen, över till mammas och pappas säng mitt i natten. Vilket vi såklart tycker är helt ok. 6-åringen, som brukar vakna tidigt och då gärna vill att alla andra också skall vakna, har ändrat sitt beteende lite. Två gånger har 6-åringen hittat på något själv i väntan på att dinosaurien skall vakna. Ena gång somnade 6-åringen även om, vilket är ovanligt. Sammanfattningsvis har vår testvecka gett lite blandade resultat och det är svårt att sia om hur appen kommer att fungera i framtiden. Att få nya sömnrutiner kan ta tid, och vi kommer att fortsätta med appen även framöver och hoppas på bättre resultat.

På minussidan: Det verkar vara en bugg som gör att vaggvisan stängs av om man råkar röra vid skärmen. Då måste en vuxen väcka dinosaurien och natta den på nytt, vilket kan upplevas som lite omständligt. En annan sak som kan vara bra att känna till är att det inte bara går att använda appen som väckarklocka. Stänger man av enheten stängs även appen av och då fungerar inte väckningen. Som förbättringsförslag önskar jag att det var mer tydligt huruvida dinosaurien var vaken eller ej, särskilt på morgonen. De ser så trötta ut att det kan vara svårt för ett barn att avgöra om dinosaurien sover eller ej. Ett ytterligare förbättringsförslag är att det borde finnas möjlighet för ett barn att se hur lång tid det är kvar tills dinosaurien vaknar.

Första gången vi testade appen laddade batterierna slut. Därför kan jag rekommendera att låta enheten vara ansluten till ett eluttag hela natten. Ett annat tips, för den som är orolig över radiovågor, är att slå på flygplansläget. Och vill man vara säker på att barnet inte börjar leka med enheten mitt i natten kan det vara bra att slå på Guidad åtkomst.

På appens inställningssida, som alltså har ett barnlås, finns länkar till andra appar från samma utvecklare. I övrigt är appen fri från reklam, externa länkar och in-app purchase.

Alla barn är olika, så det är omöjligt att säga om appen fungerar för just ditt barn. Jag ger Sleepasaurus betyg tre av fem så att du som läsare inte får för stora förhoppningar. Skriv gärna och berätta i en kommentar nedan hur appen fungerade eller om du har något tips om hur man kan få appen att fungera bättre!

Här är en YouTube-film som visar hur appen fungerar:

Direktlänk till butik

Klicka för att enkelt komma direkt till den recenserade appen hos butik!

Prishistorik

Tillverkarens senaste prisändringar i respektive butik.
Apple Appstore
 •   25 kr 4 okt 2019
 •   20 kr 22 maj 2018
 •   10 kr 15 maj 2018

Tips! Köper du från Apple App Store eller Google Play Store har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka utan att du behöver ange orsak. Läs mer här!

Tillverkaren erbjuder skolor att köpa Sleepasaurus för halva priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser via Volume Purchase Program (VPP). Läs mer på Skolappar.nu!

Följer du oss i sociala medier får du information om eventuella prissänkningar. Vi finns på Facebook (iOS, Android, Windows), Twitter och Instagram. Aktuella apptips hittar du på pappasappar.se/rea.

ANNONS:

Upptäck

Sammanställningar

Tagged with →  

8 kommentarer

 1. Lotta skriver:

  Jag rekommenderar att inte ha laddaren i hela natten (som nämns i recensionen) pga brandrisken!

 2. Pappa Daniel skriver:

  Tack för din kommentar Lotta.

  Så vitt jag vet är det samma risk med alla elektroniska prylar och jag tror inte att det är så många som drar ut kontakten på kyl och frys exempelvis. En undersökning visar att nästan 90% av svenskarna laddar över natten. Och enligt vad jag har läst (efter att ha undersökt saken efter din kommentar) har det bara hänt EN enda gång att en laddare börjat brinna. Och då var det en iPod Nano som laddades med en iPhone 4-laddare. Min slutsats är att risken verkar vara försumbart liten, men det är såklart ett tacksamt ämne för kvällstidningar och försäkringsbolag som lever på folks rädsla.

  Men du givetvis rätt i sak. Det finns en brandrisk.

  Daniel

 3. Anna skriver:

  Har testat appen på min son på 4 år. Han gillade att välja ut och lägga sömn pulver över dinosaurien. Han somnade till musiken och sov hela natten. Tills vi vaknade och väntade ut att dinosaurien vaknade 20 min senare. Då ville han spela och läggs dinosaurien igen. Ett spelade som inte behövs på morgonen. Så som föräldrar hade vi inte nytta av appen.
  Har även testat den på barn vid vila i åldern 2-4 år. Barnen la dinosaurien och gick direkt där efter å la sig själva. Vi strödde drömpulver över barnen å de somnade inom fem minuter.
  Jag rekommenderar appen som hjälp vid läggning att ge barnet en bör rutin och avslutning på dagen.

 4. Jenny Rastovic skriver:

  Oh vad jag önskar att jag kunde skriva att det här var svaret på alla trötta föräldrars önskan om att få sova hela natten. Vi har testat appen på våra söner 5 och 2.5 år gamla. De brukar komma vandrande mitt i natten av olika anledningar. Båda tyckte det var superkul att välja dinosaurie och strö pulver. De somnade ganska snabbt efter att dinosaurien somnat, men de brukar å andra sidan somna rätt fort ändå. Tyvärr ignorerade båda att dinosaurien fortfarande låg och sov. En natt kom till och med 2.5 åringen och ville att vi skulle väcka dinosaurien för nu hade den sovit klart tyckte han. Tyvärr fungerade inte appen på våra barn, men jag vill ändå inte säg att den inte är värd en test.

 5. Annie skriver:

  Jag har en son på 4 år och vi har nu testat appen i 10 dar och den har fungerat jättebra för oss! Sonen brukar vakna vid 6 på morgonen och även komma in på natten 2-3 gånger i veckan. Vi började med att ställa dinosaurien på 6.15 och har sedan skjutit fram den 5-10 minuter varje natt. Innan det blev sommartid var vi framme på kl. 7 och han har bara kommit in till oss tidigare än dinosaurien vaknat en gång. Han har även bara kommit in en gång på natten (vilket var andra natten med appen). En natt var vi bortresta och sov då i samma rum och jag såg då att han tittade på ipaden när han vaknade och la sig igen och somnade om när han såg att dinosaurien sov. Hittills är jag alltså supernöjd! Att lägga dinosaurien på kvällen har också varit populärt. Vi använder även nattmusik som timer för hur länge han får titta i en bok eller ligga och småprata med oss.
  Vi har inte haft några problem med smygspelande eller att han vill spela direkt på morgonen.

 6. Jessica skriver:

  Hej! Vet någon om det finns någon liknande app för android?:-)

 7. Jojje skriver:

  I senaste uppdatering har reklam för företagets andra appar lagts till. Detta går att stänga av under inställningar. Att det går att stänga av är en förutsättning för att man ska kunna använda appen, ”spännande” nya appar är det sista man vill ha precis innan sovdags.

 8. Pappa Daniel skriver:

  Tack för din kommentar Jojje. Vi har kontaktat företaget angående detta. De svarar:

  ”Yes, we added a ‘preview’ for our own apps like most of the other kids app developers have been doing for a while. Toca Boca, Bamba, Dr. Panda, … They only link to our own apps, and never to third party ads. We respect the rules by adding a parents gate and also providing an option to opt out. It’s for us a way for us to have kids discover our new apps if they like the current app they are playing.

  In the case of Sleepasaurus the featured app link is briefly there and disappears when the user does anything in the app. And it should indeed not be there when the dinosaur is sleeping.”

  Jag vill också tillägga att vi inte gillar reklam i appar för barn. Tyvärr är reklam av denna typ vanlig. Skulle vi välja att inte rekommendera appar som har reklam för sina egna appar så hade vi tyvärr inte haft så många appar att rekommendera. Med detta sagt så har även vi en gräns för vad som är okej. Och är det för mycket reklam så brukar vi inte göra en rekommendation. Det som är bra i detta fall är att reklamen går att stänga av helt, så det rekommenderar vi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *